Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 apr 2010 - Anul XV, nr. 91 (4382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely:România nu a început "oficial" negocieri pentru emisii CO2, Spania şi Japonia vor să cumpere

Miercuri, 21 Aprilie 2010 (16:32:39)

România nu a început "oficial" negocieri pentru vânzarea certificatelor verzi, dar Spania şi Japonia sunt interesate să cumpere drepturi de emisie CO2, operaţiune care ar putea aduce la buget venituri de două miliarde euro până în 2012, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Nu am pornit negocierile oficiale, dar ştim că unele ţări sunt interesate, ca Spania şi Japonia. Evident, vom porni negocierile după ce vom avea legislaţia pusă la punct. Aceşti bani se vor duce numai şi numai în investiţii de mediu, pentru reducerea emisiilor de CO2", a decarat ministrul, la finalul şedinţei de guvern, răspunzând astfel unei întrebări pe această temă adresată de jurnalişti.

El a apreciat că statul poate obţine aproximativ două miliarde euro prin valorificarea certificatelor.

"Conform prevederilor internaţionale, România este într-o poziţie avantajoasă, pentru că noi, după 1989, am închis multe fabrici care erau poluante. Deci, noi putem vinde aceste certificate (...) Ca valoare, până în 2012 noi am putea vinde aceste certificate până la valoarea de două miliarde, dar contează valoarea certificatelor care este pe bursă", a afirmat Borbely.

Ministrul Mediului a admis în acelaşi timp că Guvernul nu a întocmit la timp legislaţia necesară pentru a putea începe procesul de vânzare internaţională a certificatelor de emisie a CO2.

"Trebuie să spunem foarte deschis, România este întârziată în acest proces, s-au pierdut doi ani. Când am venit la minister, am luat imediat legătura cu ministrul Economiei şi în două luni de zile aveam ordonanţa de urgenţă fără de care nu se poate porni negocierea. Săptămâna viitoare avem în şedinţă de guvern o hotărâre care va stabili unde te poţi duce cu aceşti bani", a conchis Borbely.

Guvernul a decis recent, prin ordonanţă de urgenţă, ca surplusul de certificate de emisii CO2 să fie vândut prin negociere directă către state sau entităţi contractante cu oferta cea mai avantajoasă economic, iar sumele obţinute, estimate între 1,2–2,5 miliarde euro, să fie folosite în proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Proiectele finanţate din această sursă vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.

Guvernul arată în document că preţul per unitate la astfel de certificate este în scădere semnificativă, ceea ce impune vânzarea rapidă a surplusului, şi apreciază că banii astfel obţinuţi vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar şi vor reprezenta o sursă de finanţare pentru proiecte urgente de mediu, în principal în sectorul energetic, dar şi în sectorul rezidenţial, agricultură şi transporturi.

Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să deruleze tranzacţii cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi a apreciat că ar putea aduce astfel la bugetul de stat între 1,25 miliarde de euro şi 2,5 miliarde de euro.

Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantităţii atribuite (AAU). România şi-a asumat, în intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeană.

Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantităţilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea să le emită.

România poate emite în perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. În fiecare an România dispune de 75,94 milioane de certificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely:România nu a început "oficial" negocieri pentru emisii CO2, Spania şi Japonia vor să cumpere.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely:România nu a început "oficial" negocieri pentru emisii CO2, Spania şi Japonia vor să cumpere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei