Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mar 2010 - Anul XV, nr. 74 (4365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul a respins raportul Comisiei pe Justiţie care propunea Pactul Puterilor privind Justiţia

Marţi, 30 Martie 2010 (18:03:29)

Parlamentarii au respins cu majoritate de voturi, marţi după-amiază, în plenul reunit, raportul Comisiei speciale comune pentru analiza crizei intervenite în funcţionarea Justiţiei care propunea adoptarea Pactului Puterilor privind Justiţia, votul fiind contestat de social-democraţi.

Raportul Comsiei comune speciale pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei, constituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 34/2009, a fost respins, întrunind doar 46 de voturi "pentru" raport, 108 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

"Proiectul de hotărâre a fost respins", a anunţat Mircea Geoană de la prezidiu, rugând secretarii să verifice cvorumul de şedinţă şi precizând ulterior că parlamentarii sunt "într-o situaţie evidentă de lipsă de cvorum".

La rândul său, secretarul Camerei Valeriu Zgonea (PSD) a menţionat că nu există cvorum pentru şedinţa de plen. "Nu avem cvorum de şedinţă. Avem 155 de deputaţi şi senatori în sală, sub cvorumul de şedinţă", a spus Zgonea.

În replică, Geoană a spus că există două variante, menţionând-o doar pe prima, şi anume efectuarea unui apel nominal.

În schimb, liderul senatorilor PNL, Puiu Hşotti, i-a spus lui Geoană că trebuie să sisteze şedinţa pentru că prezidiul nu e complet.

"Nu sunt două posibilităţi, e una singură. Până în momentul de faţă niciun lider de grup nu a cerut apelul nominal, dumneavoastră în calitate de preşedinte de şedinţă, mai ales că prezidiul nu e complet, pe Regulament, trebuie să suspendaţi şedinţa. Fără a mai avea alte discuţii", aspus liberalul.

Geoană i-a transmis acestuia că "preşedintele de şedinţă decide cu privire la suspendarea şedinţei", menţionând că "dintr-o dorinţă de oclegialitate" doreşte o minimă consultare cu liderii de grup.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că "o parte din colegi sunt pe hol şi încep să vină", adăugând cp dacă e cazul se poate face apel nominal.

În final, viceliderul deputaţilor PSD Aura Vasile a solicitat de la tribună pauza de consultări.

"În numele grupului parlamentar al PSD+PC solicit timp de consultare, pentru că colegi mei sunt sus la grup pentru a vedea cum vom da votul în continuare pe ziua de azi (marţi-nr), ţinând cont că va fi şi un vot secret. Deci cerem jumătate de oră timp de consultări. Votul de dinainte, vreau să fie clar că nu a fost conform cu Regulamentul, deci considerăm că nu a fost dat, pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesare", a spus Aura Vasile.

În replică, Toader a spus că probail Aura Vasile nu mai doreşte ca şedinţa plenului reunti să continue, spunând că "votul nu se confundă cu cvorumul".

După pauza de consultări, liderii grupurilor parlamentare au decis suspendarea lucrărilor, iar după suspendarea şedinţei plenului reunit, Roberta Anastase a declrat pe hol că raportul Comisiei a fost respins şi rămâne respins, "fără posibilitatea social-democraţilor de a solicita reluarea votului" după vacanţa de Paşti.

Raportul Comisiei speciale pe Justiţie a fost citit de preşdintele acestei Comisii Florin Iordache, care a prezentat pe scurt obiectivele Comisiei.

"Comisia specială pentru analiza crizei intervenite în funcţionarea Justiţiei şi-a stabilit următoarele obiective: analiza situaţiei grave din Justiţie, care a condus la blocarea funcţionării acesteia şi la radicalizarea factorilor cu responsabilitate în acest domeniu; identificarea cauzelor care care au provocat situaţia din Justiţie, precum şi măsurile care se impun pentru rezolvarea acesteia; analiza legislaţiei din domeniul Justiţiei pentru identificarae eventualeleor inadvertenţe, omisiuni, imperfecţiuni; examinarea şi analizarea Statutului judecătorilor şi procurorilor şi elaborararea unui Pact Naţional pentru Justiţie", a spus Iordache.

El a precizat că "în urma consultărilor şi examinării tuturor documentelor puse la dispoziţie, membii Comisiei au hotărât cu unanimitate d evoturi să supună plenului celor două Camere adoptarea raportului asupra crizei intrevenite în funcţionarea justiţiei".

"Comisia specială propune plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului adoptarea Pactului Puterilor privind Justiţia prevăzută în anexa 1. Principiile speciale ale Pactului prevăd respectarea Statutului judecătorilor, independenţa Justiţieim, precum şi principiile care stau la baza elaborării şi adoptării bugetului puterii judecătoreşti care trebuie să fie identice cu cele ale celorlate puteri ale statului", a spus social-democratul.

El a mai spus că în hotărârea care ar trebuie adoptată de plen la articolul 2 "se precizează că raportul Comsiei pentru analiza asupra crizei intervenite în funcţionarea Justiţie se transmite Guvernului şi CSM".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul a respins raportul Comisiei pe Justiţie care propunea Pactul Puterilor privind Justiţia.
 Vizualizări articol: 662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentul a respins raportul Comisiei pe Justiţie care propunea Pactul Puterilor privind Justiţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei