Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mar 2010 - Anul XV, nr. 74 (4365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colegiul Farmaciştilor: Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie

Marţi, 30 Martie 2010 (15:38:21)

Colegiul Farmaciştilor din România atenţionează autorităţile asupra faptului că situaţia în acest sector se agravează, iar farmaciile vor rămâne fără bani în luna aprilie, în condiţiile în care noua legislaţie nu a intrat în vigoare.

"Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie întrucât aceştia se termină. Nu ştim ce surprize rezervă contractul cadru, pentru că acesta nu a fost încă aprobat. 90 de farmacii au intrat în faliment la sfârşitul lui 2009, iar 30% în ianuarie 2010 erau în insolvenţă", a declarat, marţi, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

Ea a spus că de ani de zile există o relaţie specială între medicul de familie şi anumite farmacii, pe care autorităţile vor să o legalizeze din 2010. "Există medici de familie care trimit bolnavii la anumite farmacii. De asemenea, există medici de familie care prescriu reţete şi merg personal cu ele la farmacii, la sfârşitul lunii. Introducerea noţiunii de farmacie de familie în noul contract cadru pentru acordarea asistenţei medicale în 2010 va legaliza relaţia medicului de familie cu anumite farmacii", a mai spus Clara Popescu.

Conducerea Colegiului Farmaciştilor din România spune că deja la Braşov Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a trimis un email prin care atenţionează că nu se mai eliberează medicamente compensate şi gratuite.

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) i-a atenţionat pe farmacişti să-şi pună bani deoparte pentru programele naţionale, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, profesorul Dumitru Lupuleasa.

El a precizat că organizaţia pe care o reprezintă a elaborat o platformă pentru reformarea sistemului, document care va fi înaintat Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

De asemenea, pacienţii prezenţi la conferinţa Colegiului Farmaciştilor au spus că situaţia privind aprovizionarea cu medicamente este din ce în ce mai dificilă, pentru prima dată bolnavii HIV/SIDA primind tratamentul de la Institutul "Matei Balş", pentru o singură săptămână.

"Cele mai mari probleme privind medicaţia HIV/SIDA a apărut în zona Moldovei - Piatra Neamţ, Vaslui, Suceava", a spus preşedintele UNOPA, Cristian Roşu.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor a subliniat încă o dată faptul că situaţia în sisterm este dramatică şi "responsabilă de aceasta este nu numai criza, dar şi risipa din sistem".

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, declara, în 11 martie, că nivelul colectărilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost cu 22 la sută mai mic decât cel prognozat de Ministerul Finanţelor pentru luna februarie, motiv pentru care vor fi dificultăţi legat de plata furnizorilor de servicii.

"Din păcate, deficitul bugetar este de aproximativ 60 de milioane de euro, exact plata către furnizori. Vom avea dificultăţi cu plata acestora. Acum încercăm să găsim soluţii pentru rezolvarea problemelor", spunea atunci preşedintele CNAS.

Lucian Duţă preciza că plata pentru cheltuielile de personal este la zi, iar cea către farmacii, care se face retroactiv la 180 de zile, aproape s-a încheiat pentru luna iulie 2009, urmând să fie alocate fondurile pentru luna august 2009.

"Din păcate, gradul de colectare la FNUASS este mic. Am discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi căutăm soluţii, astfel încât nici ei să nu se destabilizeze şi nici pacientul să nu plătească mai mult. Din păcate, sistemul a fost supus unor scăderi ale valorilor cotelor contribuţiilor la FNUASS şi, implicit, bugetul CNAS a scăzut şi el cu aproape 30% în ultimii ani", preciza Lucian Duţă.

În urmă cu o săptămână, Lucian Duţă anunţa că noul sistem de compensare a medicamentelor pe grupe terapeutice va intra în vigoare de la 1 iulie, iar redefinirea noţiunii de preţ de referinţă va relansa sistemul de sănătate şi îl va pune în limite rezonabile.

"Costul pentru medicamente a crescut cu 300.000.000 de euro, după ce au fost eliminate plafoanele la farmacii. De asemenea, actualul sistem de compensare prevede, de fapt, compensarea produselor scumpe. De aceea, specialiştii caută soluţii pentru schimbarea modalităţii de compensare şi redefinirea noţiunii de preţ de referinţă", arăta Duţă.

Preşedinteţe CNAS preciza că toate aceste măsuri vin să susţină sistemul de sănătate, ştiut fiind că fondurile sunt limitate în 2010 şi că autorităţile caută soluţii pentru rezolvarea problemelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Farmaciştilor: Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colegiul Farmaciştilor: Farmaciile vor rămâne fără bani în aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei