Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mar 2010 - Anul XV, nr. 74 (4365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sassu, la votul în Parlament: TVR nu va fi depolitizată, câtă vreme premierul cere emisiune la TVR

Marţi, 30 Martie 2010 (15:44:24)

Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că Televiziunea Publică nu va fi una depolitizată, atât timp cât premierul Emil Boc îi cere o emisiune săptămânală, la TVR, arătând totodată documentul primului-ministru.

Alexandru Sassu este prezent, marţi, în plenul Parlamentului, la votul raportului de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2008.

Vorbind despre acuzaţiile de politizare aduse Televiziunii Publice, Alexandru Sassu a prezentat o scrisoare de la premierul Emil Boc, în care acesta îi cerea o emisiune săptămânală la TVR.

"Depolitizarea nu înseamnă nici schimbare de lege, nici o schimbare de oameni, de Consilii de Administraţie, ci înseamnă o schimbare de mentalitate şi, în primul rând, în rândul celor care sunt la putere (...) Atâta timp cât vor considera că televiziunea este un instrument în aplicarea puterii, ea nu va fi depolitizată. Atâta timp cât primul ministru vrea o emisiune săptămânală pe televiziune, ea va fi o televiziune guvernamentală şi nu depolitizată. Nu credeţi? Iată hârtia, hârtia primului-ministru, care îmi cere ca, în fiecare miercuri, la o oră de maximă audienţă, să fie pe postul TVR. Asta este depolitizarea", a spus Alexandru Sassu, în aplauzele unora dintre parlamentarii din sala de şedinţă.

El a precizat că s-a vorbit de partizanat politic mai ales în ultima campanie, cea prezidenţială. "Raportul OSCE, raport independent, spune în mod explicit că singura televiziune care a făcut campanie conform criteriilor europene şi care a făcut o campanie neutră este SRTv. Dincolo de ce încercaţi să spuneţi dumneavoastră, domnilor foşti colegi, acest lucru este scris în raportul OSCE. Vreţi, citiţi-l şi luaţi-l în considerare, nu vreţi, votaţi cum credeţi", le-a spus Alexandru Sassu parlamentarilor.

Sassu a mai spus că la TVR a încercat să reducă deficitul, care în 2008 a ajuns la circa 12 milioane de euro. El a precizat că nu există o problemă de dispariţie a banilor în TVR, ci de modificări ale legislaţiei care au dus la reducerea fondurilor pe care Televiziunea Publică le-a primit în ultimii ani.

"În conformitate cu legea, există o auditare făcută de un audit independent, care a închis anul 2008 ca şi 2009 fără niciun fel de problemă în această direcţie. Toate acestea s-au întâmplat într-un peisaj în care sursele de finanţare ale TVR au scăzut permanent. TVR a fost supusă la tot felul de scăderi de fonduri. Obligativitatea plăţii TVA a apărut în Codul fiscal, 15% la CNC, impozitul forfetar care a închis aproximativ 150.000 de plătitori de taxe. Sursele de finanţare au fost diminuate fără să se adauge nimic. Cu toate acestea, CA a ţinut în această perioadă în aceeaşi zonă deficitul bugetar, ceea ce cred că este un succes", a spus Sassu.

El a mai spus că, în 2008 şi 2009, TVR a primit circa 180 de milioane de lei de la bugetul de stat şi a dat către bugetul de stat sau către alte organisme, precum cele de drepturi de autor, 160 de milioane de lei.

"Al doilea lucru pe care l-am auzit de nenumărate ori este înfiinţarea a două canale de televiziune în această perioadă şi sigur că nu am dat oameni afară. Sunt două lucruri legate într-un fel. În această perioadă, mai ales în ultimii doi ani de zile, de când criza economică are un efect foarte puternic în economia românească şi nu numai, există în peisajul media românesc o încercare a posturilor private de a se adapta şi de a rămâne pe piaţă în faţa falimentului sau a perspectivelor financiare foarte proaste. Nivelul calitativ a scăzut destul de mult. Anul trecut, am avut o întâlnire cu toată presa centrală şi am scris două scrisori către Parlament în vederea încercării unor acţiuni comune în această direcţie, nici până astăzi nu s-a primit un răspuns de la nimeni. Criza s-a adâncit anul trecut, veniturile din publicitate au scăzut cu circa 40%, anul asta va continua cu scăderea cu 10%. În aceste condiţii, CA a înfiinţat un post de televiziune, TVR Info, care vine şi aduce informaţie, vine şi transmite şedinţe de Parlament. Cred că era necesar un astfel de post şi îl susţin în continuare", a spus Alexandru Sassu.

Totodată, el a precizat că este necesar şi "TVR 3, un post de televiziune naţional care se ocupă de problemele regionale ale ţării, atâta vreme cât se vorbeşte de descentralizare şi votul uninominal".

Sassu a mai spus că şi audienţele posturilor Televiziunii Publice au crescut în ultimii ani, în ciuda afirmaţiilor care se fac. "Există o părere pe piaţă întreţinută şi de mass-media poate şi de cei care nu se uită la TVR, că audienţele acestei societăţi au scăzut. În acest moment, TVR a revenit la poziţia a treia, ar putea să crească şi mai mult. Jurnalele TVR au ajuns să-şi tripleze în ultimul an şi ceva audienţa, iar programele sunt, nu numai în opinia mea, de calitate", a mai spus Alexandru Sassu. El a atras atenţia că "performanţa creşterii audienţei este de laudă şi nu de condamnat", în condiţiile în care au fost mai multe rânduri de alegeri, în perioada mandatului său, făcând referire la faptul că emisiunile electorale au o audienţă mai scăzută decât alte tipuri de programe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sassu, la votul în Parlament: TVR nu va fi depolitizată, câtă vreme premierul cere emisiune la TVR.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sassu, la votul în Parlament: TVR nu va fi depolitizată, câtă vreme premierul cere emisiune la TVR5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Depolitizata ca B1 TV. trimis de
(30 mar 2010, 16:16:14
Asaa, prin aceste schimbari mult dorite in toate palatele puterii, Televiziunea "Publica", platita de toti contribuabilii, indiferent daca au sau n-au optiune politica, va ajunge la fel de depolitizata ca B1TV, sau ca "televiziunea poporului". Urmeaza inchiderea Realitatii, dupa care sa vedeti cat de bine e-n Romania! Va mai ramane, cat va va ramane, doar dreptul sa inchideti televizoarele si sa spuneti bancuri, fiindca dreptul romanilor de-a face bancuri pe seama libertatilor individuale nu l-a putut lua nimeni, nici in cea mai feroce perioada de cenzura.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei