Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mar 2010 - Anul XV, nr. 74 (4365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie

Rădăuţenii rămân în continuare fără apă caldă şi căldură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rădăuţenii care locuiesc în case racordate la sistemul centralizat de utilităţi nu vor beneficia în continuare de apă caldă şi căldură. Mai mult, şansele de reluare a furnizării acestor utilităţi sunt destul de reduse. Amintim că rădăuţenii nu mai beneficiază de apă caldă şi căldură din cursul zilei de duminică, după ce SC Nord Gaz SA, firmă cu capital italian, a sistat furnizarea gazului la centrala termică a municipiului, din cauza datoriilor pe care le are de primit de la prestatorul de utilităţi din Rădăuţi, SC Servicii Comunale SA.

De altfel, aceste probleme au fost subiectul unei întâlniri care a avut loc la Prefectura Suceava între prefectul Sorin Popescu şi reprezentanţii SC Servicii Comunale SA şi SC Nord Gaz SA. La întâlnire nu a participat şi primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, acesta declarând că nu a fost convocat.

În cadrul discuţiilor, prefectul judeţului a solicitat celor două firme să găsească de urgenţă soluţii pentru deblocarea situaţiei, însă se pare că problemele cu furnizarea gazului metan la centrala termică vor continua şi în zilele următoare.

De altfel, directorul SA Servicii Comunale SA, Nistor Tătar, a anunţat în cursul zilei de ieri că patronii italieni ai SC Nord Gaz SA Rădăuţi au luat decizia să nu reia furnizarea gazului metan până când nu vor primi suma de un milion de lei (10 miliarde de lei vechi) reprezentând sumele care ar fi trebuit încasate pentru luna ianuarie a.c..

Asta în condiţiile în care tot ieri, primăria Rădăuţi a virat în conturile SC Servicii Comunale SA suma de 483.539 de lei (aproximativ 4,8 miliarde de lei vechi), reprezentând subvenţia pentru energia termică, inclusiv pentru luna februarie 2010.

 

Conducerea SC Servicii Comunale SA spune că primăria nu vrea să-i plătească datoriile

Deşi cele 4,8 miliarde de lei vechi ar urma să ajungă în conturile SC Servicii Comunale SA pentru plata unei părţi din datoria către SC Nord Gaz, conducerea prestatorului de utilităţi din Rădăuţi spune că banii nu sunt de ajuns. Nistor Tătar spune că Primăria din Rădăuţi trebuie să plătească datorii către SC Servicii Comunale în valoare de 5,4 milioane de lei (54 de miliarde de lei vechi).

„Sunt datorii acumulate în timp, pentru serviciile pe care noi le-am prestat primăriei pe bază de contract, dar care nu au fost plătite. Dacă nu ne primim banii, noi nu avem de unde să plătim mai departe gazul furnizat de SC Nord Gaz. Suma pe care o vom încasa de la populaţie, adică circa un miliard de lei vechi, va merge către plata curentului electric, pentru că există pericolul sistării iluminatului public”, a spus Tătar.

El îl acuză pe primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, că nu respectă un proiect avizat favorabil de consilierii locali rădăuţeni, care prevede „asigurarea efectuării plăţii către SC Servicii Comunale SA Rădăuţi a sumei de 1.000.000 de lei până la data de 31.03. 2010 din facturile restante în valoare de 5.117.792, 75 de lei în vederea achitării de către SC Servicii Comunale SA Rădăuţi a debitelor restante către SC Nord Gaz SRL, pentru a evita întreruperea furnizării gazului metan la centrala termică a municipiului Rădăuţi”.

 

Directorul Nord Gaz: Există riscul întreruperii furnizării gazului în întreg municipiul

Pe de altă parte, directorul tehnic al SC Nord Gaz SA, Ilie Ursulean, a declarat că reluarea furnizării gazului metan înainte de plata datoriei de un milion de lei nu se va face decât cu acordul patronilor italieni. Mai mult, Ursulean a spus că firma pe care o reprezintă ar putea să aibă probleme cu plata gazului pe care îl primeşte de la furnizor.

„Noi nu cerşim bani. Este un produs vândut care trebuie plătit. Noi la rândul nostru plătim gazul pe care îl primim de la furnizor. Problema este că noi plătim gazul în avans. Iar în aceste condiţii există riscul să nu mai avem cum să ne achităm de aceste sume”, a spus Ursulean.

El a spus că în aceste condiţii există pericolul ca în perioada următoare să se oprească furnizarea gazului metan şi la consumatorii individuali, precum şi la agenţii economici.

„Nu înţelegem de ce se poartă războiul ăsta. Deocamdată gazul rămâne închis şi va rămâne aşa pentru că nu putem să luăm nici o hotărâre fără acceptul patronilor italieni”, a mai spus directorul tehnic al SC Nord Gaz SA. El a precizat că pe lângă restanţele pe care le au de încasat pentru luna ianuarie a.c., de un milion de lei, SC Servicii Comunale SA ar trebui să plătească şi 1,2 milioane de lei, sumele aferente lunii februarie 2010.

 

Primarul Olărean „s-a spălat pe mâini”

În ceea ce-l priveşte pe primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, acesta a anunţat printr-un comunicat de presă că odată cu plata sumei de 483.539 de lei către SC Servicii Comunale SA, municipalitatea nu mai are nici o datorie către această firmă în ceea ce priveşte termoficarea. Cu toate acestea, în comunicatul respectiv nu se precizează nimic despre celelalte datorii pe care SC Servicii Comunale SA le revendică.

Olărean spune că decizia de a plăti subvenţia la energia termică a fost luată „urmare a acţiunilor întreprinse de către SC Servicii Comunale SA şi SC Nord Gaz SA de a provoca un blocaj prin întreruperea furnizării gazului şi a iluminatului public la nivelul municipiului Rădăuţi”.

Aurel Olărean precizează că din punctul său de vedere primăria s-a achitat de obligaţii, „iar de acum este treaba celor de la SC Servicii Comunale să încaseze banii şi să plătească sumele restante către SC Nord Gaz”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rădăuţenii rămân în continuare fără apă caldă şi căldură.
 Vizualizări articol: 1648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rădăuţenii rămân în continuare fără apă caldă şi căldură0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Absurd! trimis de
(30 mar 2010, 11:24:13
Servicii Comunale santajeaza Primaria si prejudiciaza fara discernamant populatia Radautiului. Cu atatea miliarde in cont si tot nu dau drumul la gaz... E Saptamana Mare, Dunezeu nu doarme!
1.1  RE: Absurd! trimis de
(30 mar 2010, 11:32:11
Eu cred ca doarme.
2.   Alta firma trimis de
(30 mar 2010, 11:32:41
Cred ca o solutie de dezamorsare a conflictului si de prevenire a aparitiei altor situatii de acest gen ar fi renuntarea la Nord Gaz ca firma distribuitoare la a nu stiu cat-a mana si contractarea unei alte firme de distributie a gazului in Radauti la un pret mai mic. Trebuie sa se poata face ceva, dar tare as vrea sa aflu daca in afara primarului Olarean ii mai pasa cuiva de radauteni... ca sa stim si noi cum mai votam de-acum incolo.
2.1  RE: Alta firma trimis de
(30 mar 2010, 11:35:26
Ai dreptate, numai domnului primar ii pasa de radauteni..................apr la primarie nu se lucreaza? Vad ca aveti destul timp pentru comentat articole.
3.   Sa traiti bine trimis de
(30 mar 2010, 11:58:21
Nu va plang pentru ca ceea ce ati votat, aveti acum.
Normal sa apara acum tot soiul de intelepti care sa deplanga stzarea acum la 5 minute dupa ce s.a platit. Dar imi pun o intrebare trebuia ca plata sa se faca acum sau cu niste luni in urma.
Va felicit domnule primar pentru spiritul de gospodar pe care il aveti, si alaturi de dvs. pe cei care v-au ales.
3.1  RE: Sa traiti bine trimis de
(30 mar 2010, 20:32:35
Sunt de acord. Radautenii au exact ceea ce au votat. Nu stiu daca neaparat ii reprezinta. Au vrut poate o schimbare. Oricum, acest oras se ridica mult deasupra celorlalte "orase" ale judetului. Acum Olarean a facut dreptate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei