Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mar 2010 - Anul XV, nr. 74 (4365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii şi marea majoritate a europenilor sunt pentru menţinerea subvenţiilor în agricultură -sondaj

Marţi, 30 Martie 2010 (17:07:21)

Marea majoritate a europenilor sunt pentru menţinerea subvenţiilor în agricultură şi cred că acestea trebuie majorate sau cel puţin păstrate la nivelul actual, această opinie fiind împărtăşită şi de 62% dintre români, potrivit unui sondaj publicat marţi de Comisia Europeană.

În România, proporţia celor care sunt în favoarea ajutoarelor pentru agricultori a scăzut totuşi cu şapte puncte procentuale faţă de cercetarea precedentă.

La sondajul Eurobarometru au fost intervievate 1.000 de persoane, care s-au pronunţat în legătură cu Politica Agricolă Comună (PAC), care urmează să fie supusă în curând unei ample reforme.

Chiar dacă problema reducerii cheltuielilor în agricultură divizează profund cele 27 de state membre, 83% dintre persoanele intervievate consideră că rolul agricultorilor justifică menţinerea subvenţiilor de care beneficiază.

În plus, 72% cred că în următorii zece ani aceste ajutoare trebuie majorate sau menţinute la acelaşi nivel.

Agricultorii reprezintă 3% din populaţia activă din Uniunea Europeană.

Cei mai fervenţi susţinători ai majorării subvenţiilor sunt grecii (74%), bulgarii (73%) şi estonienii (69%).

Danezii, olandezii şi suedezii sunt cel mai puţin interesaţi de menţinerea subvenţiilor, dar chiar şi aceştia s-au exprimat în majoritate pentru.

Circa 90% dintre participanţii la cercetare consideră că agricultura şi mediul rural sunt probleme vitale pentru viitorul Europei.

Între priorităţile menţionate de persoanele intervievate se numără produsele de bună calitate (59%), preţuri rezonabile (49%), un nivel just de viaţă pentru agricultori şi protejarea mediului (41%).

Românii în schimb consideră prioritară calitatea produselor în proporţie de numai 38%, dar 66% vor asigurarea unor condiţii corecte de viaţă în mediul rural.

În privinţa protejării mediului, numai 21% dintre români consideră problema prioritară, un nivel redus de interes fiind şi în alte state nou intrate în UE. În ţările nordice, precum Suedia şi Danemarca, interesul este în proporţie de 75%, respectiv 65%.

Politica agricolă comună este în mare parte necunoscută europenilor. Astfel, numai 41% dintre persoanele intervievate au auzit de PAC (66% în Franţa, care este principalul beneficiar). România, împreună cu Ungaria, se numără printre statele unde politica agricolă este cel mai puţin cunoscută, în proporţie de 28%, respectiv27%.

Majoritatea participanţilor nu ştiu ce reprezintă această politică şi numai 13% (20% în Franţa) au o idee clară despre aceasta.

Sondajul a fost efectuat în perioada 13 noiembrie-9 decembrie 2009, de către compania TNS Opinion.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii şi marea majoritate a europenilor sunt pentru menţinerea subvenţiilor în agricultură -sondaj.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii şi marea majoritate a europenilor sunt pentru menţinerea subvenţiilor în agricultură -sondaj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei