Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 feb 2010 - Anul XV, nr. 30 (4321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Captură de circa 1,5 tone de explozibil în ascunzătoarea grupării ETA din Portugalia

Duminică, 7 Februarie 2010 (14:33:24)

O cantitate de aproximativ o tonă şi jumătate de explozibil a fost descoperită într-o ascunzătoare a grupării separatiste ETA în Portugalia, una dintre cele mai mari capturi efectuate vreodată în cadrul luptei împotriva grupării basce, a anunţat sâmbătă Ministerul spaniol de Interne, relatează AFP.

"Forţele de securtitate portugheze au confiscat aproape 1,5 tone de explozibil din casa folosită de organizaţia teroristă în Portugalia", a declarat Ministerul într-un comunicat.

Jandarmeria portugheză anunţase iniţial vineri că a descoperit aproape 500 de kilograme de explozibil şi "diferite dispozitive pregătite pentru a fi utlizate" într-o casă care ar fi fost folosită drept "scunzătoare" de ETA.

Captura a fost prezentată sâmbătă seara de presa spaniolă drept una dintre cele mai importante efectuate vreodată în cadrul luptei împotriva ETA, organizaţie considerată responsabilă pentru moartea a 828 de persoane în cei peste 40 de ani de violenţe pentru independenţa Ţării Bascilor (nord).

Potrivit agenţiei Europa Press, este vorba de "cea mai mare captură din ultimii zece ani". La 30 septembrie 1999, poliţia franceză a găsit 2.500 de kilograme dintr-un stoc de opt tone de dinamită sustrasă în urmă cu două zile de un comando al ETA din Plevin (Bretania, vest), dintr-un depozit de explozibil al carierei aparţinând companiei Titanit.

Cu câteva luni în urmă, la 4 aprilie 1999, poliţia franceză a confiscat 1.150 de kilograme de explozibil dintr-un garaj din Bayonne, în Ţara Bascilor franceză (sud-vest).

Anchetatorii portughezi au descoperit de asemenea "mai multe calculatoare şi materiale în curs de analiză care au permis identificarea a doi presupuşi terorişti", Andoni Cengotitabengoa şi Oier Gomez Mielg.

Anchetatorii portughezi au descoperit o adevărată uzină în casa din Casal da Avarela unde locuiau doi activişti, care au abandonat-o recent în grabă, potrivit Madridului.

Aceştia au descoperit aici "1.330 de kilograme de nitrat de amoniu în 12 bidoane şi patru saci, 75 de kilograme de nitrat de potasiu în trei saci, 40 de litri de acid sulfuric, pentrită şi praf de aluminiu", a precizat Madridul.

Aceştia au confiscat, de asemenea, planuri ale Portugaliei şi Spaniei, "cu note scrise de mână în curs de analiză, o hartă a regiunii Coimbra (Portugalia), mai multe recipiente goale care ar fi putut fi folosite la confecţionarea bombelor, şi mai multe planuri ale regiunilor Madrid, Cadix şi San Fernando" (sudul Spaniei).

Madridul precizează că operaţiunea a început la 1 februarie, când poliţia portugheză a identificat o furgonetă suspectă care circula prin Obidos.

Sesizând că au fost reperaţi, ocupanţii vehiculului "furat în februarie din localitatea Castelo Branco" şi purtând plăcuţe de înmatriculare false, au fugit abandonând furgoneta.

Patru detonatoare "de tipul celor folosite în mod obişnuit de ETA", au fost descoperite în vehicul.

Această captură confirmă suspiciunile anchetatorilor spanioli potrivit cărora ETA, supusă presiunilor de poliţia franceză şi spaniolă, încearcă să îşi găsească refugiul în Portugalia pentru a-şi pregăti atentatele.

Captura a survenit la mai puţin de o lună după arestarea în nordul Portugaliei a doi presupuşi membri ETA, care inţial au scăpat controlului anchetatorilor, iar în prezent sunt încarceraţi la Lisabona.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Captură de circa 1,5 tone de explozibil în ascunzătoarea grupării ETA din Portugalia.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Captură de circa 1,5 tone de explozibil în ascunzătoarea grupării ETA din Portugalia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei