Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2010 - Anul XV, nr. 26 (4317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu propune parlamentarilor să se gândească la ridicarea imunităţii preşedintelui României

Marţi, 2 Februarie 2010 (14:50:06)

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, marţi, în plen, referindu-se la reformarea statului, ridicarea imunităţii şefului statului şi a introducerii avizului Parlamentului pentru numirile făcute de preşedintele ţării.

"Aţi spus că vă gândiţi la modernizarea clasei politice, stau şi mă întreb dacă în accepţiunea dumneavoastră reforma clasei politice înseamnă trecerea şi racolarea parlamentarilor de la alte partide de către PDL şi crearea partidului prezidenţial, cred că acesta este modelul pe care îl vedem până acum şi din partea PNL aveţi un «Nu» categoric acestui model de reformă a clasei politice", a susţinut Tăriceanu.

Fostul premier le-a propus parlamentarilor, dar şi reprezentanţilor puterii, să se gândească serios la "necesitatea ridicării imunităţii preşedintelui României".

"Nu în ultimul rând ar trebui să ne gândim la necesitatea ridicării imunităţii prezidenţiale, care face un caz singular în rândul instituţiilor publice din România", a subliniat Tăriceanu.

El i-a transmis lui Emil Boc că are "obligaţia" de a se gândi la o reformă serioasă a instituţiilor.

"Reformarea republicii şi a instituţiilor ar însemna în primul rând un Parlament mai eficient şi mai credibil, o adevărată tribună de dezbatere politică publică, în care primul-ministru să vină cel puţin o dată pe săptămână în Parlament să-şi prezinte principalele acţiuni şi direcţii pe care le-a urmat Guvernul, să răspundă la întrebărilor opoziţiei, mult mai incomode decât cele ale moderatorilor de la televiziunile prietene la care am observat că vă duceţi în mod frecvent în ultima perioadă. V-aş propune să reflectaţi asupra următorului mod de funcţionare a Parlamentului: jumătate din timpul alocat dezbaterilor să fie utilizat pentru proiectele de lege înaintate de Guvern, o pătrime din timpul dedicat dezbaterilor să fie alocat iniţiativelor parlamentarilor din care o zi obligatoriu pentru opoziţie, şi un sfert din timpul dezbaterilor parlamentare să fie dedicat funcţiei de control şi evaluare a politicilor publice", a menţionat Tăriceanu.

El i-a spus premierului că "un Parlament diminuat la 300 de parlamentari nu înseamnă modernizarea instituţiilor statului", iar "un Parlament mai puţin reprezentativ, un Parlament mai slab nu înseamnă o republică mai puternică şi mai democratică, ci din contră".

"Vă rog foarte mult, lăsaţi populismele acestea deoparte. Veniţi cu propuneri care sunt de o gravitate fără seamă şi care pe dumneavoastră, ca pretins specialist în chestiuni constituţionale, ar trebui să vă sensibilizeze şi să vă cutremure în acelaşi timp. Când vorbim despre modernizarea statului ar trebui să ne gândim serios la modul în care stabilim rolurile Guvernului, ale primului-ministru şi ale preşedintelui în ceea ce înseamnă ramura executivă. Trebuie să ne gândim care sunt modalităţile prin care exercităm un control la nivelul instituţiei prezidenţiale", a mai spus Tăriceanu.

El le-a propus parlamentarilor să reflecteze în mod serios ca "numirile pe care le face preşedintele României să facă obiectul unor dezbateri, iar persoanele să fie audiate în Parlament în prealabil de comisiile de specialitate care să emită un aviz".

"Mi-aş dori foarte mult de la preşedintele României care vine şi prezintă în Parlament mesaje să nu întoarcă spatele după aceea Parlamentului şi să plece, ci să urmeze o dezbatere serioasă şi de fond. Iată câteva teme serioase de dezbatere în reformarea statului, şi nu sloganurile politice pe care le-am ascultat pentru a nu ştiu a câta oară şi care pe mine mă fac extrem de temător cu privire la viitorul democraţiei în România. Pentru modul în care arătaţi că gândiţi modernizarea României, să nu cumva să vă aşteptaţi la cel mai mic sprijin din partea PNL la nivelul Parlamentului. Vom da o luptă extrem de serioasă pe aceste subiecte, pentru că după o lungă perioadă de dictatură comunistă am crezut că România a intrat în rândul ţărilor democrate, moderne", a mai spus liberalul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu propune parlamentarilor să se gândească la ridicarea imunităţii preşedintelui României.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu propune parlamentarilor să se gândească la ridicarea imunităţii preşedintelui României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei