Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2010 - Anul XV, nr. 26 (4317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Reprezentarea minorităţilor în Parlament trebuie menţinută şi în viitoarea lege electorală

Marţi, 2 Februarie 2010 (14:46:03)

Reprezentarea în Parlament a minorităţilor naţionale trebuie menţinută conform prevederilor constituţionale actuale, fără să fie afectată de modificările care vor fi efectuate asupra legii electorale, a declarat, marţi, liderul PDL, premierul Emil Boc.

"În privinţa drepturilor minorităţilor naţionale, avem o prevedere constituţională care asigură reprezentarea minorităţilor naţionale în Parlament. Este o bun câştigat european şi cred că acest lucru trebuie păstrat în continuare şi din perspectiva legii electorale care va urma", a spus Boc, la postul public de radio.

El a arătat din nou că PDL va susţine adoptarea în actuala sesiune parlamentară a statutului minorităţilor naţionale, în acord cu reglementările europene în domeniu.

Liderul Uniunii, vicepremierul Marko Bela a declarat agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu două săptămâni, că UDMR s-a opus reducerii numărului parlamentarilor, deoarece nivelul de reprezentare a minorităţilor va fi afectat, şi nu se va grăbi pentru reorganizarea Legislativului, susţinând că participarea minorităţilor trebuie menţinută.

În opinia sa, faptul că minorităţile altele decât cea maghiară sunt discriminate pozitiv şi reprezentate de câte un deputat în Parlament este un bun şi un drept dobândite spre binele României şi ar trebui păstrate şi în viitoarea formulă a Parlamentului.

"Eu spun că şi dacă se reduce numărul parlamentarilor, ar trebui să păstrăm această prezenţă a minorităţilor, ceea ce se poate. Dacă e vorba de facilitate şi Constituţia dispune în legătură cu o astfel de soluţie, după aceea se pot găsi procentajele în urma cărora vom avea acest rezultat", a susţinut vicepremierul.

La momentul referendumului pentru Parlamentul unicameral, vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, declara că a votat împotriva acestui proces, întrucât în România este nevoie de unul bicameral, el adăugând că "numai comuniştii au mai desfiinţat Senatul", în 1946.

El a pledat pentru menţinerea sistemului bicameral şi a spus că reducerea numărului de parlamentari poate fi discutată, dar cu implicarea tuturor cetăţenilor.

Liderul PDL, premierul Emil Boc a cerut, marţi,deputaţilor să finalizeze procedurile legislative la statutul minorităţilor naţionale, blocat în dezbatere parlamentară de aproape trei ani, arătând că actul normativ este unul foarte important pentru o societate democratică şi va corespunde cerinţelor europene, precum şi legislaţiei româneşti în domeniu.

În Parlament, şeful Guvernului s-a pronunţat şi pentru modificarea sistemului electoral, arătând că cel actual nu este eficient din punct de vedere al reprezentării cetăţenilor, deoarece a permis ocuparea posturilor de parlamentari de către politicieni care la alegeri s-au clasat pe locurile 2 sau 3, în detrimentul câştigătorilor.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că modificarea legii electorale ar trebui să fie făcută astfel încât să devină parlamentar cel care câştigă alegerile din colegiul uninominal.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Reprezentarea minorităţilor în Parlament trebuie menţinută şi în viitoarea lege electorală.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Reprezentarea minorităţilor în Parlament trebuie menţinută şi în viitoarea lege electorală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei