Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 ian 2010 - Anul XV, nr. 15 (4306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FEN s-a retras de la negocierile de la Ministerul Educaţiei privind disponibilizările

Miercuri, 20 Ianuarie 2010 (16:06:09)

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) s-a retras, miercuri, de la negocierile privind disponibilizarea a 15.000 de posturi, sindicaliştii fiind nemulţumiţi că Ministerul Educaţiei nu are un program de protecţie socială pentru angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi.

Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, a declarat că a solicitat încă de săptămâna trecută ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să pregătească un proiect de ordonanţă de urgenţă privind asigurarea de salarii compensatorii sau alte venituri garantate până la găsirea unui alt loc de muncă pentru cei care urmează să fie disponibilizaţi.

Ciosu a mai spus că deşi în adresa înaintată săptămâna trecută ministrului Daniel Funeriu era precizat faptul că FEN nu va mai participa la negocieri în lipsa unui astfel de program, Ministerul Educaţiei a continuat, miercuri, să discute despre disponibilizări fără să dezbată măsurile de protecţie socială.

"Ministerul Educaţiei nu are niciun program de protecţie socială, dar se discută în continuare despre disponibilizări. Ne-am retras până când domnul ministru va înţelege că aceşti oameni trebuie protejaţi", a declarat secretarul general de la FEN.

Ciosu a adăugat că ministrul Daniel Funeriu nu a participat la negocierile de miercuri, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei le-au spus sindicaliştilor că un astfel de program de protecţie socială se va putea face după ce se va şti cu exactitate câţi oameni vor fi disponibilizaţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar fi justificat lipsa acestui program prin faptul că el nu a existat nici anul trecut, când au mai plecat oameni din învăţământ.

Ciosu a mai spus că aşteaptă un semn de la ministrul Educaţiei, căruia i-a fost solicitată o întâlnire pe acest subiect, precizând că "situaţia din învăţământ este foarte gravă".

Discuţiile de la Ministerul Educaţiei au început de la ora 11.00 şi continuă la ora transmiterii acestei ştiri.

La şedinţa de miercuri a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educaţiei, prezidată de secretarul de stat pentru învăţământul superior, Cătălin Baba, se discută atât măsurile de aplicare a OUG 114/2009 privind reducerea posturilor din învăţământ, cât şi proiectul privind fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul 2010-2011, precum şi proiect de ordin de ministru cu privire la aprobarea planurilor-cadru de învăţământ pentru clasa a X-a liceu, filiera tehnologică, învăţământ de zi şi învăţământ seral.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a solicitat, în 14 ianuarie, ministrului Educaţiei ca la prima întâlnire pe care o va avea cu sindicatele să vină cu o propunere legislativă privind plăţi compensatorii pentru personalul ce va fi disponibilizat În condiţiile în care ministrul Educaţiei nu va accepta negocierea unor măsuri reparatorii pentru disponibilizaţi, FEN avertiza că nu va mai participă la luarea deciziilor privind aplicarea OUG 114/2009.

FEN cere ca angajaţii din învăţământ care vor fi concediaţi să primească salarii compensatorii, precum şi venituri garantate la nivelul salariului mediu net pe economie pentru cel puţin doi ani, apreciind că măsura Executivului se încadrează clar în ceea ce se numeşte "disponibilizare colectivă".

În condiţiile în care angajaţii din educaţie nu vor primi, prin similitudine cu ceilalţi angajaţi ai statului care urmează să fie disponibilizaţi, aceleaşi drepturi, FEN a avertizat că mişcările de protest suspendate pot fi reluate în orice moment.

La discuţiile anterioare, sindicatele s-au declarat nemulţumite de OUG 114, susţinând că Ministerul Educaţiei nu are cifre exacte şi că în aceste condiţii nu se poate vorbi despre măsurile necesare aplicării acestei actului normativ.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, declara, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că numărul persoanelor care vor pleca din învăţământ în urma disponibilizărilor va depăşi 10.000.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma analizelor s-a constatat că este posibilă aplicarea OUG 114/2009 începând cu 1 septembrie 2010.

Inspectorii şcolari susţin că ar putea reduce anumite posturi, nu didactice, ci mai ales administrative, de contabili, portar sau femeie de serviciu, dar şi că aceste reduceri trebuie analizate.

Ministerul Educaţiei preciza că, din analiza situaţiilor transmise de inspectoratele şcolare, reiese că la nivel local pot fi luate măsuri care să ducă la eficientizarea cheltuirii banului public şi la păstrarea calităţii învăţământului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FEN s-a retras de la negocierile de la Ministerul Educaţiei privind disponibilizările.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FEN s-a retras de la negocierile de la Ministerul Educaţiei privind disponibilizările0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei