Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 nov 2009 - Anul XIV, nr. 273 (4259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 21.000 de secţii şi 22 de milioane de buletine de vot pentru scrutinul de duminică

Vineri, 20 Noiembrie 2009 (16:47:57)

Peste 18.000 de secţii de votare şi 3.359 de secţii speciale - înfiinţate în gări, autogări, aerogări şi în campusurile universitare - au fost organizate în vederea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului naţional de duminică.

Numărul secţiilor de votare pentru scrutinul de duminică este de 21.706, dintre care 18.053 sunt secţii permanente (organizate prin dispoziţia primarilor), 3.359 sunt secţii speciale (71 fiind amenajate în unităţi sanitare) şi 294 sunt secţii amenajate în străinătate, organizate prin dispoziţia ministrului de Externe.

În Bucureşti vor fi organizate 1256 de secţii de votare, din care 34 sunt speciale.

Au fost tipărite peste 22 de milioane de buletine de vot, dintre care peste 20 de milioane pentru secţiile de votare permanente şi peste 1.200.000 pentru cele speciale. Secţiile din diaspora vor dispune de 600.000 de buletine de vot. Ştampilele din secţiile de vot vor fi personalizate cu ocazia prezidenţialelor din 2009, ele având imprimate numele judeţului şi numărul secţiei de votare.

Vor exista cinci ştampile pentru fiecare secţie de votare şi peste 18.100.000 de autocolante, care vor fi lipite numai pe cărţi de identitate, nu şi pe buletine de tip vechi.

Legea mai prevede că în afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Organizarea de secţii de votare speciale a fost decisă de către Executiv, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă 95/2009, respinsă de Senat dar aflată încă în vigoare.

Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României stabileşte că în localităţile cu o populaţie de peste 1.000 de locuitori se organizează câte o secţie de votare la 1.000 - 2.000 de alegători, în localităţile cu o populaţie sub 1.000 de locuitori, o singură secţie de votare.

Legea mai menţionează că se pot organiza secţii de votare şi în satele, grupele de sate sau cartierele cu o populaţie de până la 1.000 de locuitori, situate la o distanţă mai mare de trei kilometri faţă de sediul celei mai apropiate secţii de votare din reşedinţa comunei, oraşului sau municipiului.

Potrivit prevederilor legale, fiecare local al secţiilor de votare trebuie să posede un număr suficient de urne de vot, cabine, ştampile cu menţiunea "VOTAT", proporţional cu numărul alegătorilor înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente şi cu numărul estimat al alegătorilor care vor fi înscrişi pe listele speciale, precum şi o urnă de vot specială.

Biroul Electoral Central a stabilit, într-o hotărâre pentru interpretarea unitară a legii, că primarii, împreună cu prefecţii, vor asigura dotarea localurilor secţiilor de votare cu câte trei urne de vot, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot.

BEC a mai hotărât că în secţiile de votare pot fi amplasate mijloacele de înregistrare video care să asigure supravegherea desfăşurării procesului electoral.

Mijloacele de înregistrare video pot fi îndreptate spre interiorul localului de vot astfel încât să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul de vot, în momentul în care introduc buletinele de vot în urne, cu respectarea prevederilor legale referitoare la secretul votului.

MAI a mobilizat 56.712 angajaţi pentru alegerile prezidenţiale şi referendum. Dintre aceştia, 28.847 sunt de poliţişti, 11.675 sunt jandarmi, 3.804 poliţişti de frontieră, 6.000 sunt ofiţeri ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, 4.292 sunt poliţişti comunitari şi 5.840 sunt elevi ai instituţiilor de învăţământ ce aparţin de MAI.

Aparatul central al ministerului are la dispoziţie şi 500 de cadre de rezervă pentru Bucureşti şi judeţul Ilfov, specializate în acţiuni de control, sprijinire şi îndrumare a personalului MAI.

Alegerile prezidenţiale sunt monitorizate de reprezentanţi ai Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului, 11 experţi aflându-se în Bucureşti, iar 14 observatori fiind în teritoriu. De altfel, misiunea OSCE ar urma să prezinte, luni, o declaraţie preliminară pe tema scrutinului prezidenţial.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 21.000 de secţii şi 22 de milioane de buletine de vot pentru scrutinul de duminică.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 21.000 de secţii şi 22 de milioane de buletine de vot pentru scrutinul de duminică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei