Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 nov 2009 - Anul XIV, nr. 273 (4259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, avertizată de Comisia Europeană pentru eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului

Vineri, 20 Noiembrie 2009 (14:40:09)

România a fost avertizată, alături de alte şapte state membre ale Uniunii Europene, cu privire la eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului, problema concretă semnalată de Comisia Europeană fiind emisiile de particule minuscule în suspensie, aşa-numitele PM10.

"Comisia Europeană a emis astăzi (vineri, n.r.) avertismente către opt state membre cu privire la eşecul repetat de a îmbunătăţi calitatea aerului. Au fost trimise scrisori Austriei, Belgiei, Danemarcei, Franţei, Greciei, României, Republicii Slovace şi Ungariei. Avertismentele se referă la emisiile excedentare de particule minuscule în suspensie, cunoscute sub numele de PM10", se precizează într-un comunicat de vineri al Comisiei Europene.

Conform legislaţiei UE, trebuia atinse anumite limite în această privinţă până în anul 2005, însă mai multe state membre au solicitat prorogarea termenului pentru atingerea standardului referitor la PM10 până în iunie.

"Ţărilor care au demonstrat că fac eforturi în vederea respectării acestui standard li s-au acordat unele prelungiri. Scrisorile de astăzi (vineri, n.r.) se adresează ţărilor despre care se consideră că înregistrează întârzieri", se mai precizează în comunicatul CE, în care se mai arată că derogările se dau doar "sub rezerva îndeplinirii unui anumit număr de condiţii".

Legislaţia europeană obliga statele membre să introducă valorile-limită pentru PM10 până în 2005. Aceste limite impuneau atât o concentraţie medie anuală de 40 de micrograme pe metrul cub de aer, cât şi una zilnică, de 50 de micrograme pe metrul cub de aer, care nu trebuia depăşită de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic.

Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Slovacia şi Ungaria au solicitat anterior prelungiri, însă Comisia "nu a fost convinsă de acţiunile lor de până în prezent", rapoartele anuale furnizate de
acestea pentru anul 2008 arătând că valorile-limită sunt încă depăşite în mai multe zone, lucru care, pentru Comisie, este echivalent cu nerespectarea obligaţiilor.

Deşi a fost avertizată că trebuie să trimită o notificare pe această temă până la sfârşitul lunii martie 2009, România "nu s-a achitat de această obligaţie", astfel că CE a trimis un prim avertisment scris.

"Poluarea cu particule în suspensie prezintă grave consecinţe pentru sănătatea umană şi sunt necesare standarde stricte. Aceste standarde trebuie aplicate pentru a-i proteja pe cetăţenii de pe tot cuprinsul UE şi, prin urmare, le solicit acestor opt state membre să remedieze aceste abateri şi să amelioreze protecţia cetăţenilor cât mai curând posibil. Sănătatea umană este o prioritate de vârf. Nu se poate tolera nicio întârziere", arată comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, citat în comunicatul CE.

Particulele în suspensie - PM10 - se găsesc în special în emisiile poluante generate de industrie, transporturi şi încălzirea locuinţelor. Ele pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi moarte prematură.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, avertizată de Comisia Europeană pentru eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
România, avertizată de Comisia Europeană pentru eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei