Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2009 - Anul XIV, nr. 252 (4238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de ovine şi caprine pichetează, miercuri, sediul Ministerului Agriculturii

Marţi, 27 Octombrie 2009 (16:40:14)

Crescătorii de ovine şi caprine vor picheta, miercuri, sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), nemulţumiţi de neplata subvenţiei pe cap de animal în cuantum de 44 de lei, situaţie care, în opinia acestora, poate duce la falimentarea sectorului.

Aproximativ 300 de fermieri sunt aşteptaţi, miercuri, la protestul din faţa sediului MAPDR, organizat de Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, între orele 11.00 şi 14.00.

Crescătorii de animale atenţionează că dacă Ministerul Agriculturii nu acordă aceste subvenţii, 6,5 milioane de ovine şi caprine sunt în pericol să fie sacrificate, se arată într-un comunicat de marţi al Federaţiei Agrostar.

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat, săptămâna trecută, cu 160 milioane lei în vederea plăţii în acest an a subvenţiei pe cap de animal, exlusiv pentru creşterea bovinelor, condiţia stabilită pentru acordarea banilor fiind ca fermierii să deţină cel puţin trei astfel de animale.

Federaţia Agrostar a cerut Guvernului să acorde subvenţiile cuvenite crescătorilor de bovine şi ovine, pentru a evita falimentul sectorului zootehnic, acuzând Executivul că falimentează zootehnia prin acordarea a doar 35% din subvenţii pentru bovine, de 571 de lei pe cap de animal.

"Pentru ovine, deocamdată, nu s-a dat niciu un leu subvenţie. În această situaţie, efectivele vor fi tăiate, pentru că oamenii nu o să mai aibă bani să cumpere furaje, 70-80 la sută din ferme se vor închide şi angajaţii vor rămâne şomeri. Criza economică, preţul scăzut al laptelui şi lipsa subvenţiilor pun pe butuci zootehnia românească. Cerem ceva ce ni se cuvine, potrivit legislaţiei în vigoare, nu cerem ceva în plus şi nu cerem nici majorări salariale", declara preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, declara, joi, că este foarte puţin probabil ca până la sfârşitul anului crescătorii de animale să beneficieze şi de alte subvenţii în afara celei de 200 de lei pe cap de bovină.

"În şedinţa de ieri (miercuri, n.r.) a Guvernului, ministerul Agriculturii a obţinut de la fondul de rezervă al Guvernului 160 de milioane de lei, bani care au completat suma de 100 de milioane de lei pe care ministerul îi avea în buget, astfel încât să putem acorda subvenţia de 200 de lei pe cap de bovină. Este foarte puţin probabil, însă, ca până la sfârşitul anului ministerul să mai poată disponibiliza sume şi pentru alte tipuri de subvenţii pentru animale, cum ar fi cele pentru ovine", spunea Berceanu.

El adăuga că Uniunea Europeană a fixat un plafon al subvenţiilor de 570 lei pe cap de vită, pe care însă Ministerul Agriculturii nu-l poate acorda.

"Ar fi însemnat să plătim aproape 800 de milioane de lei, dar momentan bugetul de stat nu poate face acest efort", preciza ministrul interimar al Agriculturii.

El arăta că în zona Dolj, de exemplu, în târguri, vacile se vând cu sume cuprinse între 700 şi 1.000 de lei, ceea ce ar însemna că subvenţia acordată de ministerul Agriculturii reprezintă aproximativ un sfert din preţul de vânzare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat în luna iunie campania de primire a cererilor de subvenţii pentru zootehnie, crescătorii de bovine depunând 232.000 cereri, iar cei de ovine şi caprine 44.600 de cereri, niveluri similare cu cele de anul trecut.

Numărul de bovine pentru care fermierii au cerut subvenţii a rămas la acelaşi nivel cu cel din 2008, de 1,4 milioane animale, în timp ce efectivul de ovine/caprine s-a majorat cu 500.000 capete, de la 6,5 milioane la şapte milioane.

Sprijinul financiar se acordă sub forma unei prime pe exploataţie pentru bovine, respectiv prime pe cap de animal, pentru ovine şi caprine. Pentru a beneficia de acest sprijin, crescătorii de animale au putut depune cereri la centrele locale sau judeţene ale APIA, în intervalul 29 aprilie-15 iunie inclusiv.

Pentru crescătorii de bovine, prima de exploataţie se acordă fermierilor care deţineau cel puţin trei capete la data de 31 ianuarie 2008, iar vârsta animalelor este de cel puţin şase luni. Totodată, solicitantul nu trebuie să aibă datorii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, iar ferma trebuie să fie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei.

Valoarea sprijinului financiar este stabilită prin hotărâre de guvern, în funcţie de numărul animalelor eligibile rezultat în urma controalelor.

Anul trecut, crescătorii de ovine şi caprine au primit un sprijin financiar de 25 lei pe cap de animal, iar crescătorii de bovine au beneficiat de o subvenţie de 350 de lei pe animal.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de ovine şi caprine pichetează, miercuri, sediul Ministerului Agriculturii.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de ovine şi caprine pichetează, miercuri, sediul Ministerului Agriculturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei