Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2009 - Anul XIV, nr. 239 (4225)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronatele vor salariu 705 lei fără respectarea grilelor, sindicatele spun că ar duce la evaziune

Luni, 12 Octombrie 2009 (19:21:32)

Patronatele ar fi de acord ca salariul minim să ajungă la 705 lei, dar vor ca fondul de salarii să nu fie majorat cu mai mult de 6%, sindicatele nefiind de acord cu propunerea de majorare a salariului minim fără respectarea grilelor minimale, apreciind că ar duce la creşterea evaziunii fiscale.

Patronatele au propus, luni, în discuţia de la Ministerul Muncii, o creştere a salariului minim de la 600 la 705 lei fără respectarea grilei ori cu flexibilizarea acesteia, sau îngheţarea salariului minim brut la 600 de lei până la 1 iulie 2010 şi deduceri fiscale.

Preşedintele Patronatului Naţional Român, Florian Costache, a declarat, la finalul discuţiilor, că patronatele ar putea fi de acord cu o majorare a salariului minim de la 600 la 705 lei de la 1 ianuarie 2010, dar nu pot suporta o creştere a fondului de salarii mai mare de şase la sută, respectiv rata inflaţiei.

"Sindicatele vor face până miercuri, când va avea loc următoarea întâlnire, calcule privind această variantă de creştere a salariului minim la 705 lei de la 1 ianuarie şi o creştere a fondului de salarii care să nu depăşească şase la sută", a spus Costache.

Liderul Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că sindicatele nu vor accepta creşterea salariului minim de la 600 la 705 lei fără respectarea grilelor minimale, respectiv cele cuprinse între coeficientul 1 şi 2.

"Dacă se renunţă la grilă se va ajunge de la 1,2 milioane de salariaţi care muncesc la negru în prezent, la 1,7 milioane, deci va creşte evaziunea fiscală şi nu putem fi de acord cu acest lucru", a spus Hossu.

El a explicat, de asemenea, că raportul actual dintre salariul mediu şi cel minim este de 30 la sută.

"Numai 30 la sută din eventuala creştere de 17,5 la sută, adică de la 600 la 705 lei a salariului minim, o reprezintă majorarea fondului de salarii, adică 5,6 la sută. Patronatele trebuie să se uite mai bine pe calcule, să analizeze mai bine propunerile făcute la întâlnire", a mai spus Hossu.

Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că scutirea de impozite pentru un salariu de până la 1.000 de lei, cerută de patronate, ar însemna pentru buget un efort de 250 de milioane de euro.

La discuţiile de săptămâna trecută, sindicatele au susţinut că acceptă ca salariul minim pe economie să fie 705 lei în 2010, cerând însă respectarea prevederilor Contractului colectiv de muncă. Pe de altă parte, patronatele spuneau că vor analiza această variantă, dar că cer Guvernului asigurarea unor deductibilităţi pentru această majorare.

Reprezentanţii patronatelor susţineau că o majorare a tuturor salariilor cu acelaşi procent ar duce la creşterea inflaţiei. Aceştia cereau Guvernului ca, în cazul în care se decide majorarea salariului minim, angajatorii să nu plăteasca decât CAS, fără alte taxe, pentru suma cuprinsă între salariul minim şi 1.000 de lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele vor salariu 705 lei fără respectarea grilelor, sindicatele spun că ar duce la evaziune .
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patronatele vor salariu 705 lei fără respectarea grilelor, sindicatele spun că ar duce la evaziune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei