Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2009 - Anul XIV, nr. 239 (4225)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Operaţii spectaculoase

Suceveni „îngrăşaţi” de tumori gigant

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spectaculoase din punct de vedere chirurgical, în judeţ, numărul cazurilor de tumori abdominale gigant în rândul populaţiei este încă ridicat, în ciuda faptului că posibilităţile de investigaţie au crescut prin dotarea cu ecografe a tot mai multor cabinete de medicină de familie şi de specialitate şi prin darea în folosinţă a trei aparate de tomografie computerizată, dar şi a unui RMN.
Chiar dacă nu se poate stabili o regulă în ceea ce priveşte vârsta de apariţie, cauzele sau zonele mai predispuse unor astfel de formaţiuni, potrivit medicilor, în general, există cel puţin o constantă în ceea ce s-ar putea numi „portretul robot” al persoanelor cu tumori ”grele” de câteva kilograme: ignoranţa.
Educaţia sanitară precară, în special la sate, face ca şi la ora actuală să existe pacienţi cu tumori de mărimi impresionante, a căror evoluţie ar putea fi oprită în stadii incipiente, când riscurile chirurgicale sunt mai mici, prin câteva examene de rutină.
Numai în secţia Chirurgie Generală de la Spitalul de Urgenţă Suceava sunt luni în care se înregistrează şi până în cinci cazuri de acest gen, cifră considerată mare de specialişti, în opinia cărora tumorile uriaşe ar putea fi evitate dacă bolnavii n-ar cere ajutorul de-abia atunci când situaţia este disperată, iar durerile insuportabile.

 

Ecografia, cea mai accesibilă metodă de investigaţie

„Ideea de bază este că, din păcate, sunt pacienţi care lasă să se dezvolte astfel de formaţiuni. Văd că abdomenul se măreşte, dar nu dau importanţă şi nu merg la medic, crezând că este ceva banal. Asemenea tumori nu ar trebui să existe acum, când oamenii au la îndemână foarte multe mijloace de investigaţie. Ecografia este cea mai abordabilă, non invazivă, formă de diagnostic”, spune dr. Sorin Hâncu, unul dintre chirurgii suceveni care acceptă să opereze cele mai dificile cazuri.
Medicul a arătat că tumorile sunt de foarte multe feluri, ele putând aparţine diferitelor organe şi structuri din cavitatea abdominală. Formaţiunile mici, adică incipiente ca evoluţie, nu pot fi considerate responsabile de dificultăţi deosebite în actul chirurgical însă, spre deosebire de ele, cele mari împing viscerele, produc o simptomatologie variată şi au consecinţe diferite asupra organismului uman. Tumorile pot evolua diferit, în interiorul sau îndărătul abdomenului, şi sunt, în general, benigne. Şi asta, întrucât se dezvoltă în timp îndelungat, iar o eventuală natură cancerigenă ar produce metastazare, ceea ce ar face ca evoluţia să se sfârşească înainte de a se ajunge la asemenea dimensiuni.
 


Durerea, singurul simptom care aduce bolnavul la doctor


Ca şi alte caracteristici, mai trebuie spus că aceste tumori pot fi chistice (cu conţinut lichidian), mixte (cu conţinut lichidian şi solid) sau numai solide, în funcţie de structurile la care încep să se dezvolte. Indiferent de locul unde apare - în interiorul cavităţii abdominale sau îndărătul acesteia - tumora determină o simptomatologie de compresiune asupra organelor din jur. Această compresiune fiind progresivă şi lentă, la fel ca şi creşterea în volum, nu devine îngrijorătoare pentru bolnav. Pacientul nu o remarcă în mod deosebit, întrucât organismul se adaptează, lăsând ca tumora să atingă dimensiuni importante fără ca suferinţa din partea organelor să fie evidentă.
La un moment dat însă, şi această compresiune se manifestă prin diverse tulburări, cum ar fi cele de respiraţie. În afară de compresiune, al doilea lucru mai evident este creşterea în volum a abdomenului. Dar şi aceasta este progresivă, ceea ce face ca bolnavii să nu-i acorde importanţă, considerând, printre altele, că s-au îngrăşat. Simptomul unanim acceptat sau cel asociat de pacient cu boala este durerea. Durerea apare în cazul în care evoluţia este îndelungată, de ani de zile, este cauzată tot de compresiune şi este singurul simptom care aduce pacientul la doctor.

 

Premieră în judeţ: tumoră de 30 kg, în abdomenul unei femei

În judeţ, cea mai spectaculoasă operaţie de extirpare a unei tumori gigant a fost efectuată în 2006, de o echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă Suceava, condusă de chirurgul Sorin Hâncu.
Cazul a uimit lumea medicală suceveană şi a reprezentat o premieră absolută pentru judeţul nostru, în condiţiile în care tumora, extrasă din abdomenul unei femei de 47 ani, din Pârteştii de Jos, cântărea 30 de kilograme. „Aşa ceva nu am văzut în toată cariera mea, de aproximativ 30 de ani”, declara, la vremea respectivă, chirurgul Sorin Hâncu.
Zamfira A. cântărea la internare 110 kilograme, iar la scurt timp după intervenţia care a durat o oră şi jumătate şi în cadrul căreia i-a fost scoasă din corp o formaţiune chistică ce ocupa toată cavitatea abdominală, era practic de nerecunoscut. Pacienta a declarat ulterior că şi-a dat seama de câţiva ani că ceva nu este în regulă, dar şi-a justificat prezentarea târzie la medic prin faptul că nu a avut dureri sau alte simptome care s-o împiedice să-şi desfăşoare activităţile zilnice.

 

Tumoră de dimensiunile unei sarcini la termen, la o asistentă medicală

Un alt caz neobişnuit a fost cel al unei asistente medicale din Spitalul Suceava, care a atras atenţia şi prin faptul că, spre deosebire de mai toate celelalte, a fost înregistrat la o persoană cu o solidă educaţie sanitară şi a avut şi o localizare atipică, respectiv gastrică. Femeia, în vârstă de 36 ani, a fost diagnosticată iniţial cu splenomegalie (splină mărită), pentru ca ulterior să fie depistată cu o tumoră de cinci kilograme şi să fie operată de urgenţă. Asistenta a recunoscut că până la momentul respectiv nu îşi făcuse niciodată o ecografie, dar asta pentru că nu avusese dureri sau alte semne care să-i dea de gândit. Ea se considera perfect sănătoasă până în momentul în care, după un efort mai mare, a conştientizat că ar putea avea o problemă medicală.
„Cântăream 50 de kilograme, iar într-un an-doi am ajuns la 70. Nu mi-am făcut griji pentru faptul că m-am îngrăşat, mi-am pus anumite semne de întrebare doar atunci când am început să slăbesc brusc. Dar, fiindcă la vremea respectivă îmi renovam locuinţa, m-am gândit că de vină ar fi stresul, faptul că nu apucam să mă hrănesc cum trebuie. Când, după ce am cărat singură ceva mai voluminos, am simţit o durere şi ceva tare în partea stângă, mi-am făcut analizele”, povesteşte femeia.
Ea spune că a fost îngrozită de diagnostic, dar faptul că avea să fie îngrijită de colegii pe care-i ştia de când lucra în spital a ajutat-o să treacă peste acest moment dificil din viaţa ei.

 

Risc de deces de zece ori mai mare, la extirparea tumorilor uriaşe

„Intervenţia chirurgicală a durat patru ore şi a fost foarte dificilă. Timp de mai multe minute nimeni nu a crezut că va reuşi, că eu nu voi muri pe masa de operaţie. Tumora era cât o sarcină la termen, avea o localizare neobişnuită, respectiv gastrică, împinsese şi cordul şi era extrem de aderentă la vena cavă superioară. Pancreasul nu mai era vizibil nici la tomograf, iar rinichiul stâng se deplasase spre dreapta”, îşi aminteşte asistenta.
”O tumoră gigant are conexiuni vasculare, intră în contact cu restul organelor din abdomen pe care le împinge, le compresează sau poate să aibă aderenţe faţă de ele. În timpul operaţiei, din aceste cauze, pot apărea o serie de complicaţii, cum ar fi hemoragiile. Intervenţia este dificilă şi pentru că tumora trebuie scoasă întreagă, fără a o sparge, deoarece nu se poate şti ce conţine. De exemplu, dacă este de natură malignă însămânţează cavitatea abdominală cu celule canceroase”, a explicat dr. Sorin Hâncu, cu precizarea că la operaţiile de extragere a tumorilor uriaşe riscul de deces este de zece ori mai mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni „îngrăşaţi” de tumori gigant .
 Vizualizări articol: 1264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Suceveni „îngrăşaţi” de tumori gigant5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei