Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 sep 2009 - Anul XIV, nr. 227 (4213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Am informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne

Luni, 28 Septembrie 2009 (14:25:27)

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că a informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne, Dan Nica.

El a menţionat, pentru a explica decizia, situaţia proastă legată de siguranţa cetăţeanului şi i-a reproşat ministrului declaraţiile despre închirierile de autobuze la prezidenţiale.

Boc a spus că cere PSD să nominalizeze în 24 de ore un înlocuitor pentru funcţia de ministru de Interne.

Premierul a spus că în Progranmul de guvernare se menţionează ca sarcină pentru ministrul Administraţiei şi Internelor creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni. El a adăugat că "din nefericire", siguranţa cetăţenilor s-a deteriorat grav în ultima perioadă.

"Oamenii se simt ameninţaţi pe stradă şi nu numai, rata infracţionalităţii a crescut cu cel puţin 13 la sută anul acesta, în comparaţie cu anul trecut. Strada a fost scăpată de sub control, s-au înmulţit infracţiunile de violenţă şi, mai ales, infracţiunile pe care nu le-am avut până în momentul de faţă - jaf, jaf armat şi alte infracţiuni de acest fel. De aceea, avem nevoie de un nou impuls în ceea ce priveşte recâştigarea încrederii cetăţenului în ce înseamnă administrarea statului şi protecţia acestuia. Avem nevoie de a câştiga bătălia cu strada şi a reda siguranţa cetăţeanului", a spus Boc.

Preşedintele PDL a amintit că ministrul de Interne a făcut o afirmaţie potrivit căreia "cineva se pregăteşte de fraudarea alegerilor prezidenţiale prin utilizarea turismului electoral" şi că nu mai există niciun fel de autocar care să fie disponibil pentru închiriere la data alegerilor prezidenţiale.

"Am solicitat informaţii oficiale de la ministrul de Interne şi, din nefericire sau din fericire, depinde din ce unghi te uiţi, aceste afirmaţii că nu mai sunt autocare nu s-au putut confirma. Am făcut şi noi investigaţii, a făcut a făcut şi mass-media, încât declaraţiile ministrului de Interne au fost fără niciun fel de acoperire în realitate", a spus Boc.

El a menţionat că afirmaţiile lui Nica sunt grave şi pun sub semnul întrebării legitimitatea şi legalitatea scrutinului prezidenţial şi, având în vedere importanţa acestuia pentru ceea ce însemnă viaţa democratică din România în perioada următoare.

"Consider că o asemenea afirmaţie nejustificată nu poate să vină de la ministrul de Interne, de la cel care are în principal sarcini cu privire la organizarea alegerilor. Din aceste motive am propus remanierea ministrului de Interne şi solicit PSD ca în termen de 24 de ore să îmi facă noua propunere pentru a avea un nou ministru al Adminstraţiei şi Internelor potrivit Protocolului coaliţie, care menţionează foarte clar că prim-ministrul poate propune schimbarea unui membru al Guvernului după consultarea şi informarea membrilor coaliţiei, lucru pe care, şi în virtutea aceluiaşi protocol, solicit părţii care are Ministerul Administraţiei şi Internelor ca în 24 de ore să îmi facă o propunere cu privire la noul ministru de Interne. Dacă acest lucru nu va fi făcut, va trebui să optez pentru soluţia unui interimat, dar sper ca partenerii de coaliţie să facă în termenul de 24 de ore propunerea pentru noul ministru al Administraţiei şi Internelor", a spus Boc.

El a ţinut să îi mulţumească lui Dan Nica pentru colaborare.

Unii lideri PSD prezenţi, duminică seară, la sediul central al partidului, au propus ruperea protocolului cu PDL şi eventual iniţierea unei moţiuni de cenzură alături de PNL, în cazul în care premierul Boc îl va remania pe ministrul Dan Nica, fără ca o asemenea măsură să fie discutată în coaliţie.

Surse din PSD au declarat că opinia majoritară a liderilor social-democraţi care au participat la şedinţa de duminică seară a Comitetului strategic de campanie al PSD a fost ca social-democraţii să reacţioneze prin ruperea protocolului de guvernare cu PDL, în cazul în care premierul Emil Boc ia decizia unilaterală de a-l remania pe ministrul social-democrat al Internelor, Dan Nica.

Surse care au participat la discuţia de duminică seară au afirmat că majoritatea liderilor social-democraţi s-au pronunţat pentru ieşirea de la guvernare în cazul remanierii lui Nica fără acceptul PSD.

Aceleaşi surse au arătat că unii lideri au apreciat că ar fi util ca PSD să forţeze, alături de PNL, şi adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură.

Cu toate acestea, secretarul general al PSD Liviu Dragnea a declarat, la finalul întâlnirii, că nu crede că va fi nicio remaniere, iar liderul PSD Bucureşti Marian Vanghelie a menţionat că va fi luată decizia cea mai bună pentru ţară. Preşedintele PSD Mircea Geoană nu a făcut declaraţii la plecarea de la sediul central al partidului.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, duminică, după şedinţa Colegiului Director, că, având în vedere nemulţumirile exprimate de filiale cu privire la modul în care sunt aplicate prevederile Parteneriatului pentru România, premierul a fost mandatat să ia măsuri pentru o bună guvernare.

Democrat-liberalii au decis, duminică seară, în Colegiul Director, să continue relaţia cu PSD, dar i-au cerut premierului să ia o decizie în privinţa comportamentului social-democraţilor, potrivit unor surse din partid acesta urmând a cere luni remanierea ministrului de Interne Dan Nica.

Purtătorul de cuvânt al PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, duminică, la plecarea de la şedinţa Comitetului de campanie, că nu s-a discutat despre eventuala revocare a lui Dan Nica, spunând că acestea sunt zvonuri şi că PDL poate face remaniere pe zona pe care o administrează în Guvern.

În ceea ce priveşte poziţia pe care o va adopta PSD în cazul în care PDL va dori remanierea lui Nica, Duvăz a spus: "Dânşii pot să facă orice remaniere pe zona pe care o administrează în Guvern. Orice discuţie privind remanierea în zona noastră ne priveşte pe noi".

Ministrul de Interne, Dan Nica, a afirmat vineri, la Craiova, că deţine informaţii conform cărora nu mai există niciun autocar liber de închiriat în 22 noiembrie şi 6 decembrie, apreciind că românii se pregătesc fie pentru turism la mănăstiri, fie "cineva s-a hotărât să organizeze turism electoral".

În urma acestor afirmaţii, ministrul Nica a fost convocat, sâmbătă dimineaţă, la Guvern, pentru a da explicaţii.

Potrivit regulamentului privind funcţionarea coaliţiei la nivel central, primul-ministru poate propune, motivat, revocarea unui ministru numai după consultarea prealabilă a conducerii celeilalte părţi şi cu informarea, în aceleaşi condiţii, a BPCC.

Funcţia de ministru de Interne ar reveni în continuare PSD, în protocol stipulându-se clar că partea care nu deţine funcţia de prim-ministru are drept de primă opţiune pentru una dintre celelalte funcţii de membru al Guvernului, iar PSD a ales ca primă opţiune portofoliul de la MAI.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Am informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Am informat coaliţia despre intenţia de remaniere a ministrului de Interne0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei