Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 sep 2009 - Anul XIV, nr. 227 (4213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Turism în draci

Consilierii câmpulungeni s-au răfuit pe teme turistice până i-a oprit preotul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierii locali câmpulungeni s-au certat de-a binelea la şedinţa ordinară din septembrie.
Un subiect legat de turism a fost scânteia care a făcut ca multe subiecte de pe ordinea de zi să fie abordate prin scandal şi atmosfera s-a aprins atât de tare, încât în final a reacţionat supărat chiar şi preotul Teodor Giosan, un consilier local independent şi foarte echilibrat de obicei, care şi-a apostrofat neobişnuit de dur colegii pentru reacţiile lor furibunde. „Sunt dezamăgit de cum decurge şedinţa. Se vorbeşte tare şi încrucişat de parcă-i dat cu chiper pe-aicea! Lipsa de comunicare şi îmbăţoşarea generează conflicte care nu folosesc nimănui. Dacă e vorba de aşa, haideţi să vedem, bărbăteşte, cât costă o şedinţă a Consiliului Local, ca să aflăm dacă merită banii ce se întâmplă în şedinţa asta”, a spus părintele consilier.

 

Participarea la târgul de turism de la Lugano – sămânţa de scandal

Mărul discordiei generale a fost solicitarea primăriei de a se aproba o cheltuială de 5.624 euro din bugetul local pentru ca localitatea să fie reprezentată de doi salariaţi de la Centrul de informare Europa la un târg de turism de la Lugano, care are loc în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie a.c.
După ce tocmai s-au contrazis anterior, de teamă să nu sărăcească de tot bugetul, pe tema vârstei de la care câmpulungenii bătrâni vor putea fi scutiţi de unele impozite, consilierilor li s-a părut insolentă cererea primăriei pentru o sumă considerată mare cu asemenea destinaţie. Primarul Gabriel Constantin Şerban şi liderul local al PD-L, consilierul Gheorghe Niga, au explicat că promovarea externă a localităţii ca destinaţie turistică este foarte importantă, iar suma înseamnă costul unui stand la târgul respectiv şi deplasarea a doar doi angajaţi ca reprezentanţi.
Alţi consilieri, printre care şi oameni de afaceri în turism, au sărit ca arşi, pentru că nici o firmă de turism locală nu a fost invitată să se plimbe la târg măcar pe banii patronilor şi nici măcar nu au fost anunţaţi în timp util agenţii din turism să pregătească şi ei materiale publicitare care să fie duse la târg de funcţionarii trimişi pe bani publici.
Încercarea reprezentanţilor primăriei de a preciza că invitaţia este pentru autoritatea locală, nu pentru hoteluri, a turnat gaz pe foc şi turismului local i s-au numărat toate păcatele, pentru că doar o zi a târgului elveţian este în realitate dedicată autorităţilor locale. „Dacă bugetul e sărac, nu trebuie să dăm bani pe plimbare. Şi nu avem ce promova, pentru că nu avem nici măcar şosele”, a strigat consilierul liberal Ilie Bilinschi.
Părerea sa a fost susţinută de un alt liberal, Gheorghe Raţu, proprietar de hotel, care a protestat pentru că nici măcar sistem decent de canalizare nu există, iar agenţii economici au fost ignoraţi total. „Omul care vine din Elveţia nu trebuie să ştie unde se cazează, ce opţiuni are? În fond, vine ca oaspete şi cheltuieşte banii aici, nu vine să pască! Merită să îl tratăm cu respect şi să îl informăm corect”, a spus Raţu.

 

„Pe dumneavoastră vă doare undeva de turism”

„Eu am cerut de ceva timp o reuniune cu agenţii economici din turism, dar nu s-a deranjat nimeni să respecte propunerile noastre. Unii au zâmbit, dar uite că era foarte important şi util. În schimb, citim declaraţiile primarului că am fi în colaps pentru că nu avem bani, dar ne batem în euro. Refuz să votez aşa ceva, nu cred în succesul demersului. Dacă ar veni în oraş măcar un microbuz cu elveţieni, eu îi cazez pe banii mei, nu pe bani publici. Dar n-o să-i vedem”, a declarat şi consilierul social-democrat Vasile Vargan, contrat imediat de liderul PD-L Niga, care susţinea vehement cauza turismului extern, acuzându-i pe oponenţi chiar şi cu expresia „pe dumneavoastră vă doare undeva de turism”.
Nici democrat-liberalii nu au avut însă o opinie unitară. Consiliera Gabriela Flutur a recomandat ca promovarea localităţii să se facă treptat, mai întâi în ţară, pe sume de 4-5 ori mai mici, după ce aleşii au aflat că în acest an municipiul nu a fost reprezentat la nici un târg naţional de gen.
În final s-a ajuns însă la concluzia că agenţii economici ar trebui anunţaţi, dacă vor să meargă pe banii proprii, iar proiectul a fost aprobat, după ce a votat favorabil chiar şi protestatarul liberal Gheorghe Raţu. Au votat împotrivă doar consilierii Vargan şi Bilinschi, iar consilierii Flutur şi Dan Mocanu s-au abţinut.
În consecinţă, municipiul va avea stand la Lugano, pe bani publici, chiar dacă legislativul nu a văzut măcar cum arată materialele de prezentare cu care localitatea îşi arată faţa turistică pe afară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii câmpulungeni s-au răfuit pe teme turistice până i-a oprit preotul.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 8 voturi
Consilierii câmpulungeni s-au răfuit pe teme turistice până i-a oprit preotul3.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nesimtiti trimis de
(28 sep 2009, 17:30:01
niste nesimtiti, infrunte cu primarul

nu sunt in stare in campulung sa repare o strada dar au bani de targuri internationale.

nici macar nu stiu cu ce se mananca chestia asta dar ei sunt smecheri, ca ei fac reclama zonei.

niste inculti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei