Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 sep 2009 - Anul XIV, nr. 209 (4195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS vrea să cumpere medicamente de peste 31 milioane de lei pentru al doilea val epidemic de gripă

Luni, 7 Septembrie 2009 (17:20:18)

Ministerul Sănătăţii va redistribui peste 31 milioane de lei din venituri proprii pentru achiziţia de urgenţă a unui nou lot de medicamente antivirale pentru al doilea val epidemic AH1N1 din octombrie-noiembrie, după ce în luna mai a cumpărat astfel de produse în valoare de aproape 22,5 milioane lei

Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea HG nr. 367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2009, care prevede suplimentarea bugetului MS pe Programul naţional privind bolile transmisibile, în scopul asigurării fondurilor pentru achiziţionarea de medicamente antivirale necesare pentru intervenţia în pandemia de gripă.

"Prin prezentul proiect se propune susţinerea financiară a activităţilor cuprinse în cadrul Subprogramului naţional de intervenţie în pandemia de gripă din redistribuirea de credite bugetare, din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii (31.177 mii lei). Aceste fonduri sunt destinate achiziţionării de medicamente antivirale în cadrul programului naţional de intervenţie în pandemia de gripă A/H1N1, din cadrul programelor naţionale de sănătate implementate de Ministerul Sănătăţii", se arată în proiectul de act normativ.

În nota de fundamentare a hotărârii sunt explicate cauzele măsurii urgente privind achiziţia medicamentelor.

"Având în vedere declanşarea celui de al doilea val epidemic de infecţie cu virusul gripal A/H1N1 în cursul lunilor octombrie -noiembrie 2009, estimat de organismele internaţionale Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Consiliul Europei (CE), pe baza evoluţiilor pandemiilor anterioare de gripă, în vederea asigurării chimioprofilaxiei şi tratamentului persoanelor expuse se impune organizarea de către Ministerul Sănătăţii a procedurilor de achiziţionare în regim de urgenţă prin negociere fără publicarea unui anunţ prealabil", potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Totodată, având în vedere tipurile de medicamente antivirale recomandate de OMS şi CE pentru a fi utilizate, în funcţie de indicaţiile terapeutice, contraindicaţii şi modul de administrare, Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze 975.000 de cutii de oseltamivir şi 400.000 de cutii de zanamivir, cantităţi calculate cu respectarea procentului de 70% şi, respectiv, 30% din stocurile de antivirale recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cele două medicamente antivirale fac parte din aceeaşi categorie - inhibitori de neuraminidază, dar se diferenţiază prin modul de administrare (oral sau prin inhalaţie), prin indicaţiile terapeutice (oseltamivir - la copil şi adult, determină reacţii adverse, poate determina rezistenţa tulpinii de virus; zanamivir - se administrează la persoane cu vârsta peste cinci ani, este activ pe tulpinile virale rezistente la oseltamivir, este contraindicat la persoane cu astm bronşic, bronşită cronică cu componenţă spastică).

În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii arată, în nota de fundamentare, că este necesară achiziţionarea ambelor tipuri de produse. Pentru fiecare produs există la nivel mondial câte un singur producător.

Aceste cantităţi de medicamente vor putea asigura completarea stocurilor Ministerului Sănătăţii astfel încât să se poata acoperi un procent de minim 10% din populaţia generală a României, urmând ca în funcţie de situaţia epidemiologică la nivel naţional şi internaţional, precum şi de resursele financiare existente să se achiziţioneze cantităţi suplimentare până la acoperirea a 25% din populaţie, conform procentului minim de acoperire a populaţiei generale recomandat de OMS şi CE.

"Prin demararea de urgenţă a procedurilor de achizitionare a produselor menţionate, România poate asigura prevenirea şi limitarea efectelor pandemiei de gripă asupra stării de sănătate a populaţiei şi a societăţii civile", se mai arată în proiectul MS.

În conformitate cu prevederile Planului Naţional de intervenţie în pandemia de gripă, al Ministerului Sănătăţii, prin asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea măsurilor acestuia, afectarea vieţii economice şi sociale din cauza absenteismului şi a impactului psihologic va putea fi limitată.

Astfel, se va asigura tratamentul cu medicamente antivirale specifice pentru 10% din populaţie, urmând ca în funcţie de situaţia epidemiologică la nivel naţional şi internaţional, precum şi de resursele financiare existente să se achiziţioneze cantităţi suplimentare până la acoperirea a 25% din populaţie conform procentului minim de acoperire a populaţiei generale recomandat de OMS şi CE, potrivit proiectului.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în luna mai medicamente antivirale în valoare de 22.400.808 de lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS vrea să cumpere medicamente de peste 31 milioane de lei pentru al doilea val epidemic de gripă.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS vrea să cumpere medicamente de peste 31 milioane de lei pentru al doilea val epidemic de gripă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei