Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 sep 2009 - Anul XIV, nr. 207 (4193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Vom construi doar 15 spitale noi, mult mai puţin decât a vrut fostul ministru

Vineri, 4 Septembrie 2009 (17:27:17)

Ministerul Sănătăţii intenţionează să construiască 15 spitale noi, în loc de 28 câte ar fi avut în plan fostul ministru liberal Eugen Nicolăescu, şapte din noile unităţi fiind realizate cu bani de la buget, iar opt în parteneriat public-privat, a declarat, vineri, ministrul Ion Bazac.

În aprilie, Guvernul a aprobat continuarea programul de construcţie a 15 spitale, dintre care şapte regionale şi opt de urgenţă, după ce s-a consultat asupra acestei investiţii cu Banca Mondială.

Pe lista unităţilor pentru care va fi asigurată finanţarea se află Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, Spitalul Regional de Urgenţă Dolj, Spitalul Regional de Urgenţă Timiş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalul Judeţean de Urgenţă Prahova, Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Spitalul Regional de Urgenţă Constanţa, Spitalul Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, Spitalul Regional de Urgenţă Bacău, Spitalul Regional de Urgenţă Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ.

"Acestea sunt spitale pentru care Guvernul va acorda fonduri pentru construcţie, sunt credite de angajament pe care Ministerul de Finanţe le alocă Ministerului Sănătăţii începând cu semestrul doi. În proiectul iniţial era prevăzut ca spitalele să aibă 780 de paturi, dar norma europeană pentru spitalele terţiare, aşa cum sunt aceste spitale regionale, este de 400-450 de paturi, deci aceste proiecte vor fi redimensionate", declara Bazac.

În 2007, Guvernul Tăriceanu a început un program de investiţii în infrastructură, care se referea la construirea a opt spitale regionale, 20 de spitale judeţene şi reabilitarea a 15 spitale de urgenţă.

"Noi, la începutul mandatului, am spus că vom continua proiectele bune ale vechiului Guvern, dar evident că, în condiţii de criză financiară, alocarea a peste un miliard de euro în fiecare an pentru investiţii în infrastructură ne-a creat o mare problemă", spunea Bazac.

Ministrul Sănătăţii preciza că s-a solicitat Băncii Mondiale să facă un audit al acestui proiect, din care rezultă că în România, la nivel naţional şi regional, numărul de paturi la 1.000 de locuitori este cu mult peste media europeană.

"Suntem pe locul 10 în Europa, avem 6,07 paturi la o mie de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de patru paturi. Ca urmare, orice proiect nou de investiţii în infrastructura spitalicească trebuie să se producă simultan cu reducerea numărului de paturi, pentru că nu este vorba să construim un spital cu 500 de paturi şi să nu reducem 500 de paturi din cele existente. De asemenea, numărul de internări la 100 de locuitori este foarte mult peste media europeană, 22,3 % în România faţă de 20,7% în UE şi 19,1% în Europa celor 15 ţări nemembre. România are un excedent de 45.000 de paturi, deci 34% în plus faţă de media europeană, ceea ce înseamnă că odată cu construcţia de noi spitale va trebuie să reducem 45.000 paturi", explica, în aprilie, ministrul de resort.

El arăta, totodată, că numai 20% dintre spitalele din România corespund din punct de vedere al rezistenţei seismice.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Vom construi doar 15 spitale noi, mult mai puţin decât a vrut fostul ministru.
 Vizualizări articol: 346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Vom construi doar 15 spitale noi, mult mai puţin decât a vrut fostul ministru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei