Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2009 - Anul XIV, nr. 153 (4139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Societatea Română de Cardiologie: Laboratoarele de cateterism, o problemă "jenantă" pentru România

Vineri, 3 Iulie 2009 (17:48:14)

Vicepreşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Gabriel Tatu-Chiţoiu, a criticat, vineri, la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, lipsa laboratoarelor de cateterism şi dotarea celor existente, calificând problema drept "jenantă" pentru România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În conferinţa de presă organizată cu ocazia celei de-a opta ediţii a Conferinţei Naţionale de Cardiologie, Gabriel Tatu-Chiţoiu, a declarat că în întreaga ţară există doar opt laboratoare de cateterism şi doar unul asigură intervenţii 24 de ore din 24.

"Este o problemă mare laboratorul de cateterism (cardiac - n.r.) şi este o problemă jenantă pentru România, ca să nu o numesc altfel, comparativ cu alte ţări care încep de la Vama Borş spre Vest. Şi este o discrepanţă pentru că toate datele acumulate în ultimii zece ani au dovedit faptul că această modalitate de tratament intervenţional a pacientului - cu alte cuvinte să-i deschizi artera printr-un cateter introdus în artera coronară - este cea care poate aduce cele mai mari beneficii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii şi recuperarea mai bună a pacientului", a spus vicepreşedintele SRC.

Potrivit sursei citate, această intervenţie nu se poate face acum aşa cum ar trebui, deoarece în România există numai opt laboratoare de cateterism, din care majoritatea nu au posibilitatea să efectueze această procedură 24 de ore din 24.

"Laboratoarele se ciocnesc de mari probleme de dotare, de consumabile, de personal", a afirmat vicepreşedintele SRC.

Conform acestuia, în state mult mai mici, precum Cehia, există 28 de astfel de laboratoare, care lucrează 24 de ore din 24 pe zi, şapte zile din şapte.

Gabriel Tatu-Chiţoiu a adăugat că nu crede că în România există mai mult de 25 - 30 de medici capabili să efectueze în mod curent această procedură.

Acesta a arătat că este nevoie de rezolvarea problemei pe cale administrativă şi de implicarea Ministerului Sănătăţii în sensul dezvoltării unui program de deschidere a mai multor astfel de laboratoare şi de dotare.

"Societatea Română de Cardiologie încearcă să facă un program astfel încât să optimizeze activitatea celor opt laboratoare, în sensul în care fiecăruia să arondeze o anumită zonă din România şi să preia pacienţii. Nu poate să fie un program al SRC, care este o categorie socio-profesională. Este un program care trebuie făcut în cooperare cu Ministerul Sănătăţii. Noi avem o relaţie colaborare bună cu Ministerul Sănătăţii, în momentul de faţă avem un program de prevenţie a bolilor cardiovasculare sprijinit de Ministerul Sănătăţii”, a conchis medicul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Societatea Română de Cardiologie: Laboratoarele de cateterism, o problemă \"jenantă\" pentru România.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Societatea Română de Cardiologie: Laboratoarele de cateterism, o problemă \"jenantă\" pentru România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei