Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2009 - Anul XIV, nr. 153 (4139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Vară cu popi şi politicieni amestecaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici biserica şi nici politica nu intră în vacanţă. Nu intră niciodată. Ceea ce aduce nou această vară este politizarea în exces a bisericii şi impregnarea cu fum de lumânări a politicii. Preşedintele Băsescu, aflat într-o nedeclarată, dar vânjoasă campanie electorală pentru tranşarea de pe acum a celui de al doilea mandat, a contribuit şi contribuie decisiv la această amestecătură de bulion şi prăjeli. Am văzut sute de imagini, în toate micile ecrane şi-n ziarele la care am acces, cu chelia asudată a preşedintelui suportând, între potcapuri aurite, slujbe şi predici şi l-am auzit cuvântând din amvon şi altar despre Dumnezeu, naţie şi iubirea de popor. Biserica - zice un analist care în general spune lucruri deştepte – e ultimul refugiu al politicii în situaţii de criză, de sărăcie, de revolte sociale, de foamete. Suntem noi într-o atare situaţie? Da şi nu. Unii mai mult da, alţii, ocoliţi, graţie providenţei financiare de orice disconfort. Buba, zice acelaşi analist, ar fi scăderea drastică a opţiunilor electorale pentru Traian Băsescu. De aici neobosita lui alergare din biserică în biserică, din adunare populară (politică sau civilă) în adunare populară. Preşedintele, într-un dialog cu asfaltatorii de care-l leagă prietenii vechi şi puternice, ameninţă că va vizita în lunile următoare şantierele patriei. Fireşte cu liota de reporteri şi televiziuni după el, lucru pe care, zice domnia sa, nu şi-l doreşte dar, cum Dumnezeu se face, toţi aflăm la timp unde va fi „neprogramat” preşedintele în ceasul următor.
Vară cu ploi acide politic. O comisie parlamentară analizează în direct lărgimile de pungă bugetară ale doamnei Ridzi care a dat cu banii noştri, nu în populaţie, ci în buzunarele unor apropiaţi. Dialogurile, de înaltă sobrietate parlamentară, se desfăşoară cam aşa. Domnul Boureanu (PD-L) o apără pe doamna Ridzi (PD-L) cu îndârjire. Doamna Gorghiu (PNL), preşedinta respectivei comisii, încearcă să-l tempereze fără succes. Boureanu o gratulează cu apelativul „domnişorică”. Gorghiu zice că aşa să îi spună el propriei neveste. Dacă vorbim de soţii atunci, înalţă vorba Boureanu, hai să vorbim şi de amanţi, sugerând că „domnişorica” ar avea aşa ceva din belşug. Cu o asemenea academie a dezbaterilor, anchetarea cheltuielilor dubioase lunecă în coadă de peşte. Noroc că televiziunile se reped în altă parte, unde cuvântează, coincidenţă, domnul Băsescu, obligat să spună iar ceva naţiunii. Ploile care cad zilnic ca la Tropice devin acide politic, usucă lăptucile în grădină şi inundă caldarâmurile cu rigole înguste.
M-am nimerit într-o seară pe un drum desfundat care trece pe lângă ruinele unor ziduri medievale la Tisău-Buzău. Ştiam, din copilărie, legenda doamnei Neaga, care a fugit de turci cu calul potcovit invers spre a se pierde undeva în aceste pustiite locuri şi păduri. Dintre ziduri se auzea parcă un murmur. Am intrat printr-o firidă laterală, învingând un fân cât omul. Între ruine, ruina unei biserici vag refăcută la turle. Da, în biserică un paroh tânăr cu faţa spre altar şi spatele spre intrare şi un dascăl ţineau slujba de vecernie nesupăraţi de amănuntul că biserica era aproape goală. Într-un colţ în semi-întuneric am distins trei siluete ale unor băbuţe îngenucheate. Nu politicieni, nu şefi de stat, nu ierarhi cu potcapuri aurite. M-am închinat şi am ieşit pe vârfurile picioarelor pentru a nu tulbura credinţa adevărată, cea care ţine până la urmă românul lipit de munţii lui şi de credinţele lui strămoşeşti. În rest e demagogie. Chiar şi bisericească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vară cu popi şi politicieni amestecaţi.
 Vizualizări articol: 2158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Vară cu popi şi politicieni amestecaţi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei