Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2009 - Anul XIV, nr. 153 (4139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Discuţiile cu CE pentru CEC au început din primăvară, Guvernul are nevoie de acordul Comisiei

Vineri, 3 Iulie 2009 (15:43:12)

Discuţiile dintre Guvern şi Comisia Europeană (CE) privind capitalizarea CEC Bank au început încă din primăvara acestui an, autorităţile române având nevoie de acordul CE pentru ca operaţiunea să nu fie considerată ajutor de stat, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Întrebat de presă dacă Executivul va anunţa "în sfârşit" autorităţile europene despre intenţia de capitalizare a CEC, premierul a arătat că o notificare oficială trebuie trimisă în cazul unui ajutor de stat.

"Vreau să consultaţi încă o dată şi Ministerul Finanţelor, şi Consiliul Concurenţei, care încă din martie-aşa cum ne-au informat în Guvern-sunt în discuţii cu Comisia Europeană şi cu factorii autorizaţi, pentru a nu fi catalogat ajutor de stat. Ai nevoie să informezi oficial Comisia când este ajutor de stat. Noi nu dorim ca această capitalizare a CEC să fie ajutor de stat, pentru că atunci intrăm în deficit", a spus Boc jurnaliştilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în ceea ce priveşte capitalizarea CEC, Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai aştepte decizia birocraţilor de la Bruxelles, apreciind că sistemul birocratic de la Bruxelles să mişcă prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finanţare.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat însă că operaţiunea de capitalizare a CEC Bank trebuie discutată cu Comisia Europeană, pentru a nu fi considerată un ajutor de stat.

Ulterior, serviciul de presă al Comisiei a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că oficialii CE nu au fost informaţi de autorităţile române în legătură cu intenţia de recapitalizare a CEC, Executivul UE interesându-se din proprie iniţiativă, informal, despre acest subiect.

Potrivit CE, calitatea informaţiei oferite până în prezent de autorităţile române este insuficientă pentru a permite Comisiei să evalueze dacă recapitalizarea CEC constituie un ajutor şi dacă , în cazul unui răspuns afirmativ, acesta este compatibil cu dispoziţiile Tratatului CE.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul a avut discuţii, informale, încă din 2008, cu oficialii Comisiei Europene privind capitalizarea CEC, însă până în prezent nu s-a ajuns la un acord, astfel că Executivul preferă să transmită înştiinţarea oficială doar după ce părţile au ajuns la o primă înţelegere.

El a mai spus că nu poate estima momentul când se va solicita în mod oficial aprobarea Comisiei Europeane.

Guvernul a eliminat recent, prin ordonanţă de urgenţă, termenul de capitalizare a CEC şi a decis ca Ministerul Finanţelor să subscrie la majorarea capitalului social al băncii cu 795 milioane lei, faţă de 900 milioane lei stabilit de fostul Cabinet, diferenţa de bani fiind utilizată la capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Discuţiile cu CE pentru CEC au început din primăvară, Guvernul are nevoie de acordul Comisiei.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Discuţiile cu CE pentru CEC au început din primăvară, Guvernul are nevoie de acordul Comisiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei