Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 mai 2009 - Anul XIV, nr. 117 (4103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban:România poate pierde un miliard de euro,bani UE,dacă nu se modifică legea achiziţiilor publice

Vineri, 22 Mai 2009 (13:52:28)
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, solicită urgentarea modificării, de către Guvern, a legii achiziţiilor publice, motivând că aceasta încalcă legislaţia europeană şi ar putea duce la pierderea, de către România, a unor fonduri europene în valoare de un miliard de euro.

Ludovic Orban a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Zalău, că România ar putea pierde un miliard de euro din fonduri europene, dacă Guvernul nu va renunţa la ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice şi care încalcă legislaţia europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Orban a afirmat că dacă ordonanţa respectivă nu va fi modificată în scurt timp se poate ajunge la declanşarea procedurii de infrigement, dar şi la sistarea plăţilor pentru toate contractele cu finanţare europeană încheiate în baza ordonanţei menţionate.

"Guvernul a fost notificat, de trei săptămâni, de Comisia Europeană, că ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice încalcă legislaţia europeană, dar nu a fost luată nicio măsură pentru remedierea problemei. Dacă ordonanţa nu va fi modificată, se va ajunge la declanşarea procedurii de infrigement. De asemenea, UE nu va mai plăti niciun contract cu finanţare europeană semnat în baza ordonanţei respective, iar toate aceste contracte au o valoare totală de un miliard de euro, pe care România riscă să îi piardă", a declarat Ludovic Orban.

Potrivit sursei citate, o situaţia asemănătoare s-a petrecut în Grecia, ţară care a pierdut finanţări europene în sumă de 500 de milioane de euro, din cauză că nu a vrut să modifice legislaţia privind achiziţiile publice.

Prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că OUG 19/2009 a fost dată "doar pentru firmele clientelei politice a coaliţiei aflate la guvernare".

Ludovic Orban s-a aflat, vineri, în Sălaj pentru a se întâlni cu liderii PNL din judeţ, în vederea promovării candidaţilor liberali la alegerile europarlamentare şi pentru pregatirea campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 19/2009 privind unele măsuri în domeniul legislaţiei referitoare la achiziţiile publice, adoptate de Senat, autoritatea contractantă va avea dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 15.000 de euro. De asemenea, autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 de euro, pentru contractul de furnizare şi contractul de servicii şi de 750.000 de euro pentru contractul de lucrări.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat, şi la sfârşitul lunii aprilie, Guvernul că OUG 19/2009 privind achiziţiile publice este neconformă cu legislaţia eruopeană şi poate duce la pierderea fondurilor europene, cerând Executivului să suspende aplicarea ordonanţei.

În 12 mai, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, a anunţat că Legea achiziţiilor publice va fi din nou modificată, prin introducerea unor reguli care vor stabili că preţul cel mai mic nu va mai fi criteriu suficient pentru atribuirea contractelor de valoare redusă, ci se va ţine cont şi de calitatea produselor sau a serviciilor ofertate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban:România poate pierde un miliard de euro,bani UE,dacă nu se modifică legea achiziţiilor publice.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban:România poate pierde un miliard de euro,bani UE,dacă nu se modifică legea achiziţiilor publice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei