Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2009 - Anul XIV, nr. 110 (4096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 80% dintre români spun că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de adoptarea legilor - studiu

Joi, 14 Mai 2009 (13:40:01)
Peste 80 la sută dintre români apreciază că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de redactarea şi adoptarea unor legi importante, conform unui studiu comandat de Transparency International România (TI-Ro) şi realizat în cadrul campaniei "Opriţi Codurile!".

Potrivit studiului, dat publicităţii joi de liderul TI-Ro, Victor Alistar, 82 la sută dintre respondenţi consideră că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de scrierea sau adoptarea legilor, doar 14 la sută apreciind contrariul.

Mai mult, datele studiului relevă că peste 80 la sută dintre români nu cunosc deloc sau cunosc doar în mică măsură prevederile celor patru coduri juridice aflate în prezent în vigoare. "Aproape jumătate dintre români nu cunosc care sunt prevederile codurilor. Cetăţenii sunt puşi astăzi să respecte o serie de legi pe care nu le ştiu", a afirmat Alistar.

Întrebaţi dacă au auzit că cele patru coduri se modifică, jumătate dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ. Majoritatea celor chestionaţi a aflat de modificarea codurilor de la televizor, de la radio sau din presa scrisă şi de pe internet, în vreme ce Ministerul Justiţiei a fost sursă de informaţii pentru doar 0,9 la sută dintre români, iar discuţiile cu parlamentarii pe tema codurilor pentru doar 1,2 procente.

Românii nu cunosc însă decât în mică măsută ce anume se va modifica în cele patru coduri (circa 17 la sută, în medie, pentru fiecare din cele patru proiecte de legi). Aceasta deşi şapte români din zece se declară interesaţi să primească date şi informaţii despre modificarea celor patru legi.

"68 la sută dintre români susţin că statul decide singur atunci când sunt stabilite prevederile legilor civile şi penale, deşi 82 la sută consideră că ar trebui organizate dezbateri publice. Şi asta se întâmplă la şase ani de la adoptarea Legii transparenţei. Poate ar trebui ca aceste date să ridice un semn de întrebare", a afirmat Alistar.

Conform datelor prezentate, aproape 58 la sută dintre români ar dori să se organizeze dezbateri cu cetăţenii, în vreme ce 30,3 la sută dintre ei şi-ar dori materiale informative legate de proiectele în dezbatere.

Deşi ponderea bucureştenilor în eşantionul pe care sondajul a fost realizat a fost, potrivit lui Alistar, de zece procente, 97 la sută dintre respondenţi afirmă că dezbaterile ar trebui să se desfăşoare în toate reşedinţele de judeţ şi doar trei la sută şi-ar dori o singură dezbatere, la Bucureşti.

"La dezbateri ar trebui să participe oricine doreşte, după cum susţin 91 la sută dintre cei chestionaţi, şi nu doar experţii, specialiştii şi cei din domeniu, aşa cum susţinea preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea de la Cotroceni cu membrii Coaliţiei «Opriţi Codurile!»", a spus liderul TI-Ro, Victor Alistar.

Conform datelor din sondaj, 61,2 la sută dintre români consideră că reprezentanţii puterii trebuie să organizeze consultări publice înainte de redactarea legilor. De asemenea, respondenţii afirmă că parlamentarii ar trebui să consulte cetăţenii, în circumscripţiile în care au fost aleşi, înainte de adoptarea legilor importante.

"Şi preşedintele ar trebui să se consulte cu cetăţenii înainte de promulgarea legilor de maximă importanţă care au trecut de Parlament. Cel puţin aşa susţin 69 la sută dintre cei chestionaţi", a mai spus Alistar.

Studiul dat publicităţii de TI-Ro în cadrul campaniei "Opriţi Codurile!" a fost realizat de IMAS, la cererea ONG-ului. El a fost realizat pe un eşantion probabilist multistadial, cu stratificare în primul stadiu în funcţie de 11 regiuni şi cinci tipuri de localitate.

Eşantionul a cuprins 875 de persoane, chestionate de operatorii IMAS în perioada 25-30 aprilie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,3 la sută, cu un nivel de probabilitate de 95 la sută.

TI-Ro va da publicităţii, vineri, şi o parte a doua a sondajului.

TI-Ro face parte din Coaliţia "Opriţi Codurile!", formată din circa 30 de organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale de media. Coaliţia are drept scop anularea procedurilor legislative realizate până în prezent în legătură cu codurile Civil, Penal, de Procedură civilă şi de Procedură penală. Membrii coaliţiei îşi doresc ca înainte de a fi supuse adoptării, cele patru acte normative să facă obiectul unei dezbateri publice reale, conform Legii transparenţei.

Reprezentanţii acestei coaliţii au discutat pe tema codurilor juridice cu preşedintele Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului Mircea Geoană şi cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare care le dezbat.

Coaliţia de organizaţii neguvernamentale "Opriţi Codurile!" a dat în judecată, în 13 aprilie, Executivul şi Ministerul Justiţiei, în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti acuzând cele două instituţii de încălcare a legii transparenţei în adoptarea proiectelor celor patru coduri, procesul urmând să înceapă în 22 mai la Curtea de Apel Bucureşti.

În cererea de chemare în judecată depusă la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, ONG-urile acuză Executivul de încălcare a legii transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize.

Pe lânge cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărâri de Guvern conţinând prevederi tehnice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 80% dintre români spun că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de adoptarea legilor - studiu.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 80% dintre români spun că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de adoptarea legilor - studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei