Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2009 - Anul XIV, nr. 110 (4096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul îşi menţine decizia de a majora salariile cu inflaţia şi a bloca angajările, în 2010-2011

Joi, 14 Mai 2009 (16:44:10)
Guvernul îşi menţine decizia ca şi în perioada 2010-2011 să majoreze salariile doar în raport cu nivelul inflaţiei şi să blocheze angajările în sectorul public, cu reduceri de cheltuieli inclusiv la instituţiile finanţate din venituri proprii, prin viitoarea lege de salarizare unică pentru bugetari.

"Pentru perioada 2010-2011, Guvernul este decis să continue raţionalizarea cheltuielilor curente prin reducerea subvenţiilor şi acordarea unor majorări salariale prudente, la nivelul creşterii preţurilor de consum, şi blocarea angajării în sectorul public, inclusiv analizarea structurilor organizatorice şi funcţiilor instituţiilor finanţate din venituri proprii, pe baza cărora vor fi elaborate propunerile de raţionalizare a cheltuielilor acestora. În acest sens, Guvernul a hotărât instituirea unui sistem coerent de salarizare, plecând de la principiile echităţii şi proporţionalităţii, prin promovarea până la sfârşitul anului a unei legislaţii unice în ceea ce priveşte salarizarea personalului din sistemul bugetar", se arată în proiectul revizuit al Programului de Convergenţă, obţinut de MEDIAFAX.

Majorarea salariilor strict în raport cu inflaţia şi sistarea angajărilor în sistemul public a fost anunţată şi în prima variantă a Programului, elaborată în luna ianuarie, dar fără referiri la proiectul de salarizare unitară.

În documentul actual mai sunt anunţate creşterea contribuţiei de asigurări sociale de stat în 2009 cu 2,4 puncte procentuale faţă de media anului 2008, înăsprirea condiţiilor pentru acordarea pensiei anticipate şi de invaliditate, preluarea, în mod gradual, a unor categorii de contribuabili exceptaţi de la plata contribuţiei sociale la bugetul de asigurări sociale.

"Pe lângă scenariul de bază care include aceste modificări, s-a construit şi un scenariu alternativ care ia în calcul propunerile de reformă convenite cu FMI: indexarea pensiei în funcţie de inflaţie, creşterea vârstei de pensionare pentru femei şi creşterea cheltuielilor pentru grupurile vulnerabile de pensionari", se arată în proiect.

Acest scenariu alternativ, care implică decuplarea creşterii pensiilor de majorarea salariilor prin indexarea numai în funcţie de inflaţie, determină, potrivit Guvernului, reducerea cheltuielilor cu pensiile şi stabilizarea acestora la un nivel apropiat de veniturile sistemului de pensii, dar începând cu anul 2040. Un sold pozitiv al sistemului de pensii rezultă în anul 2060.

Guvernul şi-a mai propus crearea până la sfârşitul anului a unui Consiliu Fiscal, prin legea responsabilităţii fiscale.

Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, pe 4 mai, acordul cu România, iar finanţarea de la Comisia Europeană a primit o zi mai târziu avizul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare. Primii bani de la FMI - 5 miliarde de euro - au intrat deja la rezerva BNR. Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului.

În urma acestui acord, autorităţile au revizuit Programul de Convergenţă pentru perioada 2008-2011, elaborat în luna ianuarie, documentul urmând să fie aprobat de Guvern şi transmis Comisiei Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul îşi menţine decizia de a majora salariile cu inflaţia şi a bloca angajările, în 2010-2011.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul îşi menţine decizia de a majora salariile cu inflaţia şi a bloca angajările, în 2010-20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei