Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2009 - Anul XIV, nr. 110 (4096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Ne apropiem de 800 de milioane de euro atraşi din fonduri europene nerambursabile

Joi, 14 Mai 2009 (18:20:42)
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a declarat, joi, în Poiana Braşov, că România a reuşit să atragă, până în prezent, aproape 800 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, în condiţiile în care la începutul anului erau atrase doar 300 de milioane de euro.

Blaga a declarat, în cadrul Comitetului de monitorizare al Programului operaţional Regional 2007 - 2013, că până în 8 mai au fost semnate 299 de contracte de finanţare în valoare de 766 milioane euro, valoarea contractată reprezentând 18% din fondurile alocate programului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ritmul de contractare a crescut foarte mult în 2009. Până anul trecut s-au semnat 40 de contracte de finanţare din care 15 de asistenţă tehnică, iar de la începutul anului 2009 şi pînă acum am semnat 259 de contracte, în special pentru că s-au redus perioadele de evaluare. Am ajuns în situaţia de a încheia contracte de finanţare cu o valoare medie de 25 milioane euro pe săptămână. Valoarea proiectelor efectuate rămâne redusă: 46 milioane euro, din care 40 milioane în contul prefinanţării", a declarat Blaga în cadrul Comitetului.

Potrivit ministrului, responsabilitatea principală pentru gestiunea proiectelor revine beneficiarilor, respectiv autorităţilor publice locale, care devin "vioara întâi" în absorbţia fondurilor comunitare.

Regiunea care a atras cele mai multe proiecte din ţară, exceptând proiectele eligibile pe Axa 2 "Dumuri şi reţele de transport", este Regiunea Nord - Est, cu 226 de proiecte în valoare de 222 milioane euro şi grad de utilizare 35,7%, urmată de Regiunea Centru - 131 proiecte, 134 milioane euro solicitaţi şi 32,9% grad de utilizare.

La polul opus se află Regiunea Bucureşti - Ilfov, pe care ministrul a descris-o ca fiind "catastrofală, înregistrând un grad de utilizare al fondurilor de 1,7%.

"Rezultatele în ceea ce priveşte POR se văd: dacă la la începutul anului erau semnate contracte de finanţare în valoare de puţin peste 300 de milioane de euro, astăzi ele depăşesc 767 milioane de euro, iar cu ceea ce vom semna mâine la Rupea - refacerea cetăţii Rupea, şi la Târgu Mureş - reabilitarea unei mari părţi din străzile din oraş, ne apropiem de 800 milioane euro. Din punct de vedere al contractărilor lucrurile încep să meargă bine şi există şi o diversificare a abordărilor obiectivelor POR. Lumea nu mai e cantonată doar pe axa prioritară 2, pentru drumuri, ci şi pe turism, reabilitare centre culturale", a precizat Blaga.

De asemenea, ministrul a spus că punctul sensibil al acesării fondurilor este organizarea de licitaţii, contractarea lucrărilor şi executarea lucrărilor.

"Am ridicat prefinanţările de la 15 la 20%. Dar pentru a majora procentul de absorbţie, vom aloca cei 20% numai pentru contracte de lucrări. Acum, avem doar patru contracte semnate la nivelul ţării. Am satisfăcut o dorinţă justificată a preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor, aceea de a le da posibilitatea ca aceia care au capacitatea de a pune la punct prin propriile structuri documentaţia de licitaţie să o facă, chiar dacă în contractul de finanţare semnat cu noi era prevăzută contractarea consultanţei", a adăugat Blaga.

El a atras atenţia firmelor de construcţii, care au tendinţa de a subevalua valoarea lucrărilor, să nu facă acest lucru, chiar dacă este "foame de lucrări" în acest moment.

"Le atrag atenţia. Nu suntem pe legislaţia internă, unde au fost obişnuite să câştige licitaţiile cu un preţ, iar prin diverse artificii să ajungă la majorarea preţului contractului chiar şi cu 50%. Aici, doar în condiţii foarte speciale se pot majora cu 10%", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

În cazul în care fondurile nerambursabile europene nu vor fi atrase pe anumite domenii, acestea urmează să fie realocate domeniilor unde există proiecte, atât între axele prioritare, cât şi pe domeniile principale de intervenţie. Ministrul a dat ca exemplu domeniul 4.2 privind reabilitarea siturilor industriale, unde nu există niciun proiect depus, dar în schimb există foarte multe solicitări pe reabilitarea centrelor istorice ale oraşelor.

"Dacă în continuare se vor declara neinteresate anumite regiuni de dezvoltare, nu vom avea ce face şi vom transfera fondurile către cele care au proiecte", a spus Blaga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Ne apropiem de 800 de milioane de euro atraşi din fonduri europene nerambursabile.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Ne apropiem de 800 de milioane de euro atraşi din fonduri europene nerambursabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei