Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mar 2009 - Anul XIV, nr. 72 (4058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii de familie spun că îşi închid cabinetele de la 1 aprilie

Duminică, 29 Martie 2009 (19:34:34)
Medicii de familie spun că de la 1 aprilie vor închide toate cabinetele din ţară, pe termen nelimitat, până când va avea loc "o negociere reală" a Contractului cadru şi va exista o garanţie că problemele negociate se vor regăsi în document.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Patronatul Naţional de Medicina Familiei (PNMF) arată, într-un comunicat de duminică, că nu au avut loc niciun fel de consultări prealabile între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, SNMF şi PNMF cu privire la Contractul cadru şi, respectiv, la normele de aplicare ale acestuia pentru anul 2009.

Potrivit surselor citate, forma finală a Contractului cadru pentru anul 2009 nu ţine cont de niciun fel de propuneri ale medicilor de familie, ci dimpotrivă, conţine prevederi care îngreunează şi birocratizează suplimentar activitatea cabinetelor de medicină de familie.

"În aceste condiţii SNMF şi PNMF decid menţinerea în continuare a hotărârii de a nu se semna contractul pe anul 2009 şi, fiind în afară de contract, decid închiderea tuturor cabinetelor de medicină de familie din ţară cu începere din data de 01.04.2009, pe termen nelimitat, până când va avea loc o negociere reală a contractului cadru şi a normelor între reprezentanţii autorităţilor şi cei ai SNMF şi PNMF în calitate de reprezentanţi ai medicilor de familie şi, respectiv, va exista o garanţie reală că elementele negociate real se vor regăsi în prevederile Contractului cadru şi ale normelor de aplicare", se mai arată în comunicatul citat.

Medicii de familie, reuniţi în şedinţă extraordinară, au decis, sâmbătă, în unanimitate, să nu semneze Contractul cadru pe 2009 întrucât acesta nu conţine şi propunerilor lor, astfel încât de miercuri, 1 aprilie, pacienţii vor trebui să plătească reţetele compensate, consultaţiile şi analizele.

Medicii de familie refuză semnarea Contractului cadru pe anul 2009 întrucât forma actuală a documentului nu ţine cont de propunerile avansate de medici şi cuprinde prevederi care le încalcă drepturile.

"În această formă contractul nu poate fi semnat. Conţine o mulţime de prevederi care încalcă şi Constituţia", a declarat, la finalul consultărilor, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

Printre nemulţumirile medicilor de familie se numără faptul că aceştia vor fi obligaţi să asigure şi servicii de urgenţă, că este schimbat modul de prescriere a reţetelor, precum şi sancţiunile prevăzute, unele considerate "aberante".

Rodica Tănăsescu a spus că medicii sunt nemulţumiţi spre exemplu de faptul că dacă acordă consultaţie şi tratament unui pacient care nu mai este asigurat, toate cheltuielile legate de medicaţie şi investigaţii medicale vor trebui suportate de medicul care i le-a recomandat.

"Noi dorim să semnăm contractul, dar într-o formă rezonabilă, or noi nici măcar nu am fost consultaţi. Eu, ca medic, nu voi putea să cer bani pentru consultaţie, deşi nu ştiu din ce vom trăi, dar nu vom avea drept să dăm reţete compensate sau trimitere la analize", a mai spus Tănăsescu.

De asemenea, preşedintele Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a susţinut că ordinul de permanenţă, care prevede faptul că medicii de familie vor lucra şi pe salvări, a fost făcut fără ca medicii să fie anunţaţi.

"Noi nu suntem medici de urgenţă. Aceasta este o specialitate diferită, cu atribuţii distincte şi vrem ca acest lucru să se respecte", a explicat Mihăilă.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a mai precizat că pacienţii ar putea fi scutiţi de plata serviciilor medicale, până la reglementarea situaţiei, printr-un act adiţional privind funcţionarea cabinetelor.

Totodată, Doina Mihăilă a mai spus că medicii solicită amendarea contractului cadru.

Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2009 intră în vigoare la 1 aprilie, dată de la care spitalele vor fi obligate să afişeze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar medicii de familie să lucreze în centrele de permanenţă după program.

Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 1714/2008 pentru aprobarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2009 a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Contractul cadru este cel mai important document din sistemul de sănătate în care sunt stabilite, anual, condiţiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Contractul cadru din 2009 cuprinde cele mai multe elemente de noutate în privinţa prescrierii medicamentelor, a relaţiei contractuale dintre casele de asigurări de sănătate şi furnizori, dar şi în cadrul medicinei primare şi profilactice.

"Există o presiune suplimentară pe Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în anul 2009, mai mult decât în anii precedenți. Eficienţa în utilizarea fondurilor devine acum o necesitate presantă şi nu doar un obiectiv general al sistemului. Noile prevederi se adresează acestor probleme. Prin contractul-cadru aprobat vom îmbunătăţi şi accesul asiguraţilor la servicii medicale şi la medicamente gratuite şi compensate în tratamentul ambulatoriu, în special din mediul rural", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Principalele modificări şi completări aduse Contractului cadru vizează că, începând cu 1 aprilie, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internaţionale (DCI). Excepţie vor face cazurile justificate medical în fişa medicală a pacientului, situaţie în care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comercială, în concordanţă cu diagnosticul. În prezent, prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale.

Prin această măsură se va îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente, procedura detaliată de prescriere pe DCI se va regăsi în normele metodologice ale contractului-cadru, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Tot din 1 aprilie, farmaciile aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate vor avea obligaţia să elibereze numai medicamentul care dă preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internationale prescris de medic. Cu acordul asiguratului însă, farmaciştii pot elibera şi alte medicamente din cadrul aceleiaşi denumiri comune internaţionale, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercială. Aceste reglementări vor îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente, prin diminuarea contribuţiei personale suportate de către aceştia, a mai spus Ministerul Sănătăţii.

În plus, noul Contract cadru prevede obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a face publică lista furnizorilor cu care au încheiat contracte, precum şi valoarea de contract, şi la sediul acestora, nu numai prin afişare pe pagina web. Spitalele vor fi obligate, de asemenea, să afişeze cheltuielile efectuate în luna precedentă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, în primele trei zile lucrătoare ale lunii curente.

Ministerul Sănătăţii a precizat că prin această măsură se îmbunătăţeşte transparenţa activităţii spitalelor, coroborat cu obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a deconta activitatea acestora numai în condiţiile îndeplinirii de către spitale a obligaţiei menţionate.

De asemenea, furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare au posibilitatea să încheie contract de servicii atât cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul, filiale sau puncte de lucru, cât şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor. În prezent se poate încheia contract numai cu una dintre casele de asigurări menţionate.

O altă noutate vizează obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice, numai dacă doctorii de familie/medicii de specialitate din ambulatoriu au competenţa legală necesară şi au în dotarea cabinetului aparatură medicală corespunzătoare pentru realizarea acestor servicii.

Pentru descurajarea furnizorilor care încălcă obligaţiile contractuale penalităţile au fost majorate de la 2%, 15% şi 20% la 10 %, 20% şi 30%. În cazul spitalelor, a furnizorilor de servicii medicale de urgenţă prespitalicească şi unităţilor sanitare de recuperare cu paturi, procentul aferent penalităţii aplicate la a treia constatare a nerespectării obligaţiilor contractuale a fost majorat de la 5% la 9%.

De asemenea, medicii de familie sunt obligaţi să lucreaze în centrele de permanenţă, pentru a asigura continuarea activităţii din aceste unităţi, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale.

Contractul cadru prevede, de asemenea, extinderea de la trei la şase luni a termenului maxim în care medicul de familie nou venit, care a încheiat contract de furnizare de servicii medicale pentru lista constituită până la data încheierii contractului, este obligat să înscrie numărul minim de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.

Prezent la deschiderea conferinţei naţionale a medicilor de familie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, declara, miercuri, că DCI este periculoasă pentru România şi că nu va fi de acord cu introducerea ei.

"Am transmis comentariile legate de contractul-cadru şi dacă nu au fost respectate, vom reacţiona. DCI este periculoasă în România şi nu vom fi de acord. Există autonomia medicului care cunoaşte pacientul şi ştie cel mai bine ce trebuie să-i prescrie, iar o astfel de măsură nu are nicio relevanţă dacă prescrierea medicamentelor se face prin DCI sau prin denumirea comercială. În schimb, acest lucru are foarte mare importanţă pentru pacient", a explicat Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai spus că instituţia pe care o conduce a comunicat Ministerului Sănătăţii că nu va accepta prescrierea pe DCI, iar dacă nu se va ţine cont de acest lucru, adunarea generală a Colegiului va lua decizii ferme şi va cere punerea în practică a protocolului încheiat cu ministerul, care prevede că cele două instituţii trebuie să discute toate problemele controversate, apreciind că aceasta este una dintre ele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie spun că îşi închid cabinetele de la 1 aprilie .
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie spun că îşi închid cabinetele de la 1 aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei