Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mar 2009 - Anul XIV, nr. 72 (4058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diaconescu:Peste 200 de oameni blocaţi la frontiera cu R.Moldova, Chişinăul nu dă explicaţii

Duminică, 29 Martie 2009 (19:36:07)

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că peste două sute de persoane au fost blocate la frontiera dintre România şi R.Moldova în ultimele zile, însă, în pofida sezizărilor MAE, autorităţile de la Chişinău nu au dat nicio explicaţie incidentului.

În consecinţă, Diaconescu a spus că se vede nevoit să ceară public şi oficial încetarea abuzurilor comise asupra cetăţenilor români.

"Aşa după cum cunoaşteţi, în ultimele trei zile o serie de incidente s-au petrecut la graniţa dintre România şi Republica Moldova. Peste 200 de persoane au fost, pe diverse argumente, blocate în exercitarea dreptului la liberă circulaţie în Republica Moldova. Am primit o serie de sesizări la Ministerul Afacerilor Externe atât din partea unor delegaţii cu statut oficial , reprezentând structuri judeţene cu care exista un angajament de cooperare şi dialog antamat cu ceva luni în urmă, cât şi din partea unor cetăţeni, organizaţii neguvernamentale, grupuri artistice cărora într-o formă sau alta li s-a interzis accesul pe teritoriul R.Moldova", a spus Diaconescu

El şi-a exprimat şi dezamăgirea faţă de ceea ce a apreciat a fi o nerespectare a relaţiilor normale cu UE şi a subliniat că ritmul şi calitatea reformelor din R. Moldova vor influenţa relaţia cu UE.

"Noi am solicitat colegilor de la Chişinău, prin canalele diplomatice obişnuite, prin note verbale ca de altfel şi prin dialogul care se poartă la nivelul structurilor consulare, explicaţii în legătură cu această situaţie. Nu am primit până în acest moment niciun fel de semnal, nicio clarificare. În aceste condiţii, este normal să cerem public şi oficial autorităţilor de la Chişinău să înceteze abuzurile împotriva cetăţenilor români", a explicat ministrul.

Ministrul a mai spus că ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile denotă ignorarea cerinţelor UE, a căror respectare este de fapt o condiţie de bază a trecerii relaţiilor R. Moldova cu Uniunea la un nivel superior.

"O parte a aceestei abordări o reprezintă condiţionarea relaţiilor Uniunii Europene cu modul în care se aplică acordul de facilitare a vizelor între Moldova şi Uniunea Europeană. O aplicare corectă şi cu bună-credinţă a acestor prevederi reprezintă un semnal aşteptat şi necesar din partea autorităţilor de la Chişinău faţă de Uniunea Europeană", a adăugat ministrul.

"Vreau să fiu foarte clar: România a fost şi continuă să fie un susţinător al parcursului european al Republicii Moldova", a ţinut să precizeze ministrul, adăugând că "România susţine în continuare încheierea unui acord de asociere care să conţină realizarea unei zone de comerţ liber şi un regim fără vize pentru cetăţenii din Republica Moldova".

Diaconescu s-a referit de asemenea la procesul electoral aflat în desfăşurare la Chişinău şi a ţinut să sublinieze că "actele regretabile petrecute cu cetăţenii români în ultimele zile", vor fi înregistrate în baza de date, care după 5 aprilie va stabili caracterul democratic sau nu al alegerilor de la Chişinău.

"În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află echipe de monitorizare a organizării şi desfăşurării alegerilor, desemnate în acest sens de OSCE, CoE şi UE. Astfel de acte regretabile care s-au petrecut în ultimele zile în legătură cu cetăţenii români sunt înregistrate şi sunt incluse în baza de date care fundamentează evaluarea finală a modului democratic de desfăşurare sau nu a alegerilor şi a întregului proces electoral", a avertizat ministrul.

"Sper ca acest comportament al autorităţilor de la Chişinău să nu deschidă calea încălcării principiilor şi normelor de funcţionare a oricărui sistem de drept cu componenta sa electorală extrem de importantă", a mai spus ministrul.

Referitor la alegerile din R.Moldova, MAE a comunicat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX că România va participa cu zece observatori la desfăşurarea alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, din R.Moldova, în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR, acestora adăugându-li-se patru români care vor face parte din delegaţia OSCE la scrutin.

MAE a subliniat, în răspunsul transmis vineri agenţiei MEDIAFAX, că participarea are loc la invitaţia Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ ODIHR).

"La invitaţia Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ ODIHR), România va participa la observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, din data de 5 aprilie 2009, cu un număr de 10 observatori, în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR, dintre care nouă sunt observatori pe termen scurt şi unul este observator pe termen lung", a explicat Ministerul de Externe.

"De asemenea, patru membri ai delegaţiei parlamentare a României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE) vor face parte din delegaţia APOSCE ce se va deplasa în Republica Moldova pentru observarea procesului electoral", precizează Ministerul de Externe.

Un număr de 140 de turişti nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova, de joi dimineaţă şi până acum, fiind întorşi din drum de către vameşii de la Albiţa şi Sculeni, declara, vineri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră (DFP) Iaşi, comisar-şef Vasilica Tătaru.

Cântăreaţa Anda Adam şi membrii formaţiei Class au fost împiedicaţi, sâmbătă, să intre în Republica Moldova, unde urmau să susţină un concert în aer liber, într-o localitate de lângă Chişinău.

Diaconescu declara, vineri, într-o conferinţă de presă la Arad, că este "preocupat şi îngrijorat" de situaţia românilor "întorşi sistematic" de la frontiera cu Republica Moldova, anunţând că aşteaptă explicaţii de la omologul moldovean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diaconescu:Peste 200 de oameni blocaţi la frontiera cu R.Moldova, Chişinăul nu dă explicaţii.
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diaconescu:Peste 200 de oameni blocaţi la frontiera cu R.Moldova, Chişinăul nu dă explicaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei