Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mar 2009 - Anul XIV, nr. 72 (4058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Criză peste tot

Avocaţii prestează gratuit pentru sucevenii fără bani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Onorariile plătite avocaţilor de către suceveni pot fi suportate de statul român. Aceste avantaje au intrat în vigoare încă de la sfârşitul anului trecut, iar beneficiarii sunt sucevenii cu venituri modeste care nu-şi permit să angajeze un avocat.

 

Chiar dacă OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar a fost publicată în Monitorul Oficial încă din octombrie anul trecut, puţini suceveni ştiu de prevederile acesteia şi de faptul că ar putea avea la proces un avocat pe care să nu-l plătească din propriul buzunar.

De la începutul anului şi până în prezent, Baroul Suceava a primit doar patru cereri privind desemnarea unui avocat pentru ajutor public judiciar.

„Este vorba de patru cauze civile, trei dintre acestea aflate pe rolul instanţelor din Suceava, iar una la Câmpulung Moldovenesc. Este vorba de o acţiune în constatare, una privind plata unor drepturi băneşti şi două revendicări imobiliare”, a precizat Alina Luntraşu, şefa Serviciului de Asistenţă Judiciară din cadrul Baroului Suceava.

Nici sumele pe care avocaţii le vor primi din partea statului pentru a-i reprezenta în instanţă pe suceveni nu sunt prea mari, şi se încadrează între 200 şi 500 de lei.

 

Cine poate beneficia de asistenţă judiciară gratuită

De un avocat plătit din banii statului pot beneficia nu doar cei care au un proces penal, ci şi persoanele care se judecă pentru pământ sau pentru alte probleme care ţin de latura civilă.

„Ajutorul poate fi suportat de stat, integral sau parţial, în funcţie de cuantumul venitului mediu net lunar pe membru de familie, pentru stabilirea acestui cuantum fiind luate în considerare orice venituri, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi alte asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere. Ajutorul acordat nu trebuie să depăşească în decurs de un an suma maximă echivalentă a 12 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care s-a formulat cererea pentru acordarea acestuia”, se stipulează în OUG 51/2008. Venitul mediu lunar pe membru de familie pentru care se acordă asistenţă judiciară gratuită este în acest moment de 550 de lei.

Cu alte cuvinte, la salariul minim brut de 600 de lei/lunar, sucevenii pot „angaja” un avocat pe care să-l poată plăti cu 7.200 de lei în cursul unui an.

 

Ajutorul poate fi sistat

Acelaşi act normativ spune că acest ajutor nu se mai acordă dacă „starea materială a beneficiarului s-a îmbunătăţit într-o aşa măsură încât să-şi permită cheltuielile ocazionate de proces. De asemenea, dacă beneficiarul ajutorului public dobândeşte prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, bunuri sau drepturi de creanţă a căror valoare depăşeşte de zece ori cuantumul ajutorului primit, va fi obligat la restituirea acestuia”.  

Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, a precizat că numărul de cereri privind asistenţa judiciară gratuită ar putea creşte în perioada următoare.

„Una din explicaţii ar fi că oamenii nu cunosc încă suficient de bine reglementările OUG 51/2008. Persoanele care aduc acte doveditoare vor fi scutite de la plata unor cheltuieli şi pot avea parte şi de o apărare mai bună în timpul procesului decât dacă s-ar reprezenta singuri”, a explicat Doru Bunduc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocaţii prestează gratuit pentru sucevenii fără bani.
 Vizualizări articol: 1785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Avocaţii prestează gratuit pentru sucevenii fără bani3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ha ha ha trimis de
(28 mar 2009, 17:23:22
Si acesti suceveni fara bani "pot fi siguri" ca vor castiga si procesele...
2.   Titlu de doi bani, articol.... trimis de
(29 mar 2009, 11:15:13
odata ce sunt platiti din fondurile ministerului, cum vine asta ca presteaza gratuit....si apropo chiar ca vor castiga procesele la banii aia...hahah

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei