Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, inclusă într-o importantă opţiune de apărare antirachetă a Statelor Unite

Marţi, 3 Martie 2009 (14:32:44)
Cea mai costisitoare opţiune de apărare americană antirachetă, care ar putea constitui "o capacitate de răspuns în caz de criză", include mobilizarea unor nave în Marea Neagră, în apropiere de România, se arată într-un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului american (CBO).

O primă opţiune propusă de Departamentul Apărării, ca parte a eforturilor de protejare a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, constă în amplasarea permanentă a zece interceptoare terestre în zone din Polonia, un radar cu raze X în Cehia şi un alt radar cu raze X într-o zonă ce urmează să fie determinată, posibil în Azerbaidjan, potrivit unui studiu publicat vineri pe site-ul de Internet al CBO. Conform planurilor actuale, sistemul ar trebui să fie finalizat şi amplasat până în 2013. Această opţiune ar costa între nouă şi 13 miliarde de dolari.

O altă variantă, cea mai scumpă, care ar costa Statele Unite între 18 şi 22 de miliarde de dolari, se referă la o apărare maritimă, prin utilizarea de nave din marina americană dotate cu sistem de apărare antirachetă Aegis, cuprinzând interceptoare de tip SM-3 Block IIA, care sunt preconizate să intre în componenţa flotei în jurul anului 2015. Aceste nave ar presupune menţinerea a doar trei baze, în nord-vestul Mării Negre, în apropiere de România, în nordul Mării Adriatice, aproape de ţărmul Italiei, respectiv în Marea Baltică, la nord de Polonia, şi ar fi sprijinite de radare mobile cu raze X în Azerbaidjan şi Qatar.

CBO a selectat aceste locaţii pentru a minimiza numărul de baze care ar fi necesar pentru a apăra o arie europeană aproximativ egală cu cea acoperită de celelalte opţiuni. Estimarea costului acestei variante se bazează pe supoziţia că acest sistem ar fi folosit ca o apărare permanentă, necesitând operaţii continue şi suficiente nave pentru a menţine cele trei baze pe termen nedefinit. Această opţiune ar putea de asemenea reprezenta o viitoare capacitate de răspuns în caz de criză, dacă nici un sistem specializat de apărare antirachetă nu ar fi amplasat în Europa.

Cea de-a treia opţiune, costând între nouă şi 13 miliarde de dolari, vizează interceptoare terestre, de tip SM-3 Block IIA, operabile din lansatoare mobile, la două baze americane deja existente: baza aeriană de la Ramstein, din Germania, şi cea de la Incirlik, din Turcia. Monitorizarea ar fi asigurată prin radare mobile cu raze X din Azerbaidjan şi Qatar. Sistemul ar trebui să fie disponibil în jurul anului 2015. În legătură cu această ipoteză de apărare, CBO menţionează posibilitatea de îmbunătăţire a capacităţii de apărare a Europei împotriva rachetelor balistice intercontinentale prin adăugarea unei locaţii de interceptare în Polonia şi a alteia în România, în plus faţă de cele din Germania şi Turcia. Aceste suplimentări ar mări semnificativ aria de acoperire, deşi, chiar şi în acest caz, unele zone din Europa (sudul Italiei şi al Peninsulei Iberice) ar rămâne vulnerabile.

Ultima ipoteză vizează interceptoare terestre de energie cinetică, operabile din lansatoare mobile, la cele două baze americane existente, Ramstein şi Incirlik, susţinute de radare mobile cu raze X din Azerbaidjan şi Qatar. Luând în considerare actualul program de dezvoltare a acestor interceptoare, sistemul nu ar putea fi disponibil probabil înainte de 2018. Această opţiune ar costa între zece şi 14 miliarde de dolari.

Studiul subliniază totuşi faptul că nici una dintre aceste ipoteze, aşa cum au fost ele concepute, nu ar putea apăra toate capitalele ţărilor europene din cadrul NATO împotriva tuturor tipurilor de rachetă care le-ar putea ataca. Ankara, capitala Turciei (stat membru NATO) se află în raza de acţiune a rachetei Shahab-3A şi alte trei capitale ale unor state membre NATO (Ankara, Atena, Grecia şi Bucureşti, România) se află în raza de acţiune a rachetei de tip Ashura. A doua, a treia şi a patra opţiune ar putea apăra oraşele menţionate împotriva acestor ameninţări, dar prima opţiune nu ar acoperi Ankara.

Potrivit CBO, există în prezent două tipuri de ameninţări: unul privind "ameninţările pe termen scurt" şi altul vizând "ameninţări viitoare potenţiale". În cadrul primului tip, rachetele pe care Iranul le-a testat sau pretinde că le-a construit, adică Shahab-3, Shahab-3A şi Ashura, au o rază de acţiune de aproximativ 2.000 de kilometri sau mai puţin şi pot atinge partea sud-estică a Europei, inclusiv zone din Bulgaria, România şi Grecia. Ameninţările potenţiale sunt legate de rachetele pe care Iranul le-ar putea construi sau obţine, cum ar fi rachetele balistice cu rază medie de acţiune, pe bază de combustibil lichid, cu o rază de aproximativ 5.000 de kilometri, şi rachetele balistice intercontinentale, pe bază de combustibil lichid sau solid, cu raze de acţiune de aproximativ 18.000 şi respectiv 12.000 de kilometri. Toate aceste rachete ar putea atinge orice zonă din Europa, iar modelul rachetelor intercontinentale ar putea atinge şi Statele Unite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, inclusă într-o importantă opţiune de apărare antirachetă a Statelor Unite.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, inclusă într-o importantă opţiune de apărare antirachetă a Statelor Unite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei