Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deputaţii au respins cererea lui Băsescu de reexaminare OUG care reglementa programele de masterat

Marţi, 3 Martie 2009 (13:46:52)
Plenul Camerei a respins, marţi, cu majoritate de voturi, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii de respingere a OUG 89 de modificare a Legii învăţământului, care prevedea că doar universităţile care au calificativul de "grad de încredere ridicat" pot avea programe de masterat.

Plenul Camerei a respins cererea de reexaminare cu 188 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi două abţineri.

Potrivit cererii de reexaminare, şeful statului dorea ca Parlamentul să reexamineze Legea de respingere a OUG nr 89/2008 pentru modificarea Legii învăţământului, pe motiv că prevederile sale sunt menite să crească calitatea studiilor postuniversitare.

"Dat fiind importanţa reformei în educaţie şi cercetare şi creşterea performanţei învăţământului superior, consider că măsurile stipulate de OUG 89 aveau menirea să introducă o creştere a calităţii la nivelul studiilor postuniversitare şi transformarea acestora în programe competitive pe plan european", arăta Traian Băsescu în cererea de reexaminare.

În plus, şeful statului a menţionat că măsurile prevăzute în Ordonanţă, dar respinse Parlament, aveau drept scop "introducerea unui proces de evaluare a unităţilor de învăţământ superior unic la nivel naţional, obiectiv şi nediscriminatoriu".

"Se recunoştea astfel importanţa atestării unor standarde de calitate a unităţilor de învăţământ. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 89/2008 prevede dreptul instituţiilor acreditase şi evaluate cu "„grad de încredere ridicat" de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior de a decide înfiinţarea, conţinutul şi oportunitatea programelor de masterat cuprinse în domeniile ştiinţifice ale universităţii", a apreciat Băsescu în cererea sa.

Deputaţii de la Comisia pentru învăţământ au respins cererea de reexaminare a şefului statului, în 12 februarie, pe motiv că "la momentul actual există doar cinci universităţi cărora li s-a acordat calificativul "grad de încredere ridicat", iar Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, care ar prelua responsabilitatea evaluării instituţiilor de învăţământ superior, nu ar avea resursele financiare şi materiale să îşi îndeplinească atribuţiile în timp util, fără a perturba sistemul de învăţământ, având în vedere că există circa 15.000 de dosare ce trebuie evaluate.

În plus, deputaţii de la Comisia pentru învăţământ au argumentat în raportul lor că prin adoptarea OUG date de Tăriceanu "s-ar crea un monopol al ARACIS cu privire la evaluare capacităţii şi al gradului de a desfăşura activitate didactică de către instituţiile de învăţământ superior, precum şi la acordarea calificativului «grad de încredere ridicat» acestora".

OUG 181 are ca obiect de reglementare modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării confuziilor şi inechităţilor existente în sistemul de organizare a şcolilor doctorale şi a masteratelor, precum şi a criteriilor de evaluare diferite pentru instituţiile de învăţământ superior faţă de celelalte unităţi din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, votul decisiv urmând să fie dat de senatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputaţii au respins cererea lui Băsescu de reexaminare OUG care reglementa programele de masterat.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputaţii au respins cererea lui Băsescu de reexaminare OUG care reglementa programele de masterat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei