Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2009 - Anul XIV, nr. 50 (4036)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Muncii consideră ilegală greva de avertisment de luni a SNFP

Marţi, 3 Martie 2009 (13:45:56)
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) consideră ilegală greva de avertisment declanşată, luni, de membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), deoarece aceştia cer modificarea unor acte normative sau adoptarea unor reglementări noi în domeniu.

"Revendicările protestatarilor, înaintate la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în data de 26 februarie, au în vedere modificarea unor acte normative sau adoptarea unor reglementări noi în domeniu, ceea ce, din punct de vedere legal nu poate constitui temei juridic de declanşare a unui conflict de interes, cu atât mai puţin a unei greve", arată MMFPS într-un comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.

Reprezentanţii MMFPS subliniază faptul că organizatorii acţiunii de protest nu au respectat procedura de sesizare şi derulare a unui conflict de interese care poate fi finalizat cu acţiuni greviste.

"Aceasta este şi cauza pentru care participarea la acţiune a fost cu mult sub numărul de 25.000 de salariaţi pe care l-au anunţat reprezentanţii SNFP. Din datele comunicate de Direcţiile de Muncă şi Protecţie Socială, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi Inspectoratele Teritoriale de Muncă, la nivelul întregii ţări au participat la acţiunea grevistă mai puţin de 1.000 de sindicalişti", potrivit sursei citate.

Peste 25.000 de funcţionari din 350 de instituţii publice au participat la greva de avertisment, a declarat, luni, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, precizând că dacă solicitările nu vor fi rezolvate, din 9 martie vor intra în grevă generală.

Liderul sindical a precizat că, la greva de avertisment de luni, organizată între orele 8.30 şi 10.30, au participat funcţionari publici, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanţelor, ai Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale şi personal contractual din administraţia publică, din Bucureşti şi din ţară.

Sindicaliştii cer alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, inclusiv plata orelor suplimentare efectuate din dispoziţiile şefilor de instituţii şi a sporurilor aferente condiţiilor vătămătoare sau specifice, protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Potrivit lui Sebastian Oprescu, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici are peste 23.000 de membri, iar la greva de avertisment de luni au participat şi aproximativ 3.000 de funcţionari publici din alte organizaţii sindicale, care s-au solidarizat cu acţiunile de protest ale SNFP.

Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.

Astfel, se va constitui o Comisie de lucru din care vor face parte câte doi reprezentanţi ai fiecărei confederaţii, data limită pentru stabilirea propunerilor sindicatelor şi ale Ministerului Muncii fiind 15 martie.

Vechiul proiect de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii vor fi sistate sau diminuate, a fost pus, vineri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii vor fi sistate sau diminuate, a fost pus, vineri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

Executivul a decis că salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit ca discuţiile privind majorările salariale din acest an să aibă loc după 15 aprilie 2009, pe baza rezultatelor economice din primul trimestru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Muncii consideră ilegală greva de avertisment de luni a SNFP.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Muncii consideră ilegală greva de avertisment de luni a SNFP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei