Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2009 - Anul XIV, nr. 48 (4034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Programul economic pentru CE: creşterea vârstei de pensionare, salarii limitate, recesiune economică

Duminică, 1 Martie 2009 (15:41:35)
Programul de convergenţă care va fi transmis Comisiei Europene, prevede, printre altele, creşterea vârstei de pensionare, majorarea limitată a salariilor şi blocarea angajărilor în sectorul public în 2010-2011, fiind luat în calcul şi riscul ca economia să intre în recesiune prima dată după 9 ani.

Documentul, care a fost aprobat de Guvern şi conţine prognoza economică pentru perioada 2008-2011, are ca principale prevederi:

-economia României va înregistra o creştere medie de 4,2% în perioada 2009-2011, sub potenţialul de 6%, pe fondul riscurilor care se pot manifesta atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

-creşterea reală a Produsului Intern Brut pentru 2010 şi 2011 este prognozată la 4,5% şi, respectiv, 5,5%.

-Guvernul ia în calcul şi riscul ca economia românească să intre în recesiune pentru prima dată după 9 ani, în cazul unei accentuări a efectelor crizei, a unor condiţii climatice proaste în agricultură, cu secetă sau inundaţii, şi a unei evoluţii defavorabile a preţurilor internaţionale la petrol, gaze sau produse alimentare.

-vârsta de pensionare va creşte, iar posibilităţile de pensionare anticipată vor fi limitate.

-salariile în sectorul bugetar vor fi majorate, în perioada 2010-2011, la un nivel corelat tot cu rata inflaţiei, sub nivelul productivităţii muncii, iar angajările în sectorul public vor fi blocate, ca şi în acest an, Executivul fiind hotărât să continue politica de reducere a cheltuielilor.

-investiţiile străine directe în România se vor înjumătăţi în acest an, de la peste 9 miliarde euro în 2008 la 4,7 miliarde euro, în condiţiile crizei financiare mondiale, dar vor urca la 5,4 miliarde de euro în 2010, în concordanţă cu relansarea economică previzionată.

-Guvernul va introduce, prin noul Cod Fiscal, un sistem forfetar de impozitare pentru activităţile economice insuficient fiscalizate, cu menţinerea principiilor cotei unice de impozitare, şi va aplica o strategie bugetară de o mai mare austeritate şi eficienţă a cheltuielilor publice curente.

-statul va executa silit firmele datornice începând cu bunurile care nu afectează activitatea de bază

-necesarul anual de finanţare al României se va reduce treptat, ca procent din PIB, de la un maxim de 12,9% înregistrat în 2007 la 7,1% în 2011.

-balanţa contului de capital şi-a majorat deficitul de la 0,57% din PIB în 2007 la 0,6% din PIB anul trecut, şi îşi va menţine această tendinţă, astfel încât va ajunge la 0,9% din PIB în 2009, la 1,7% din PIB în 2010 şi la 2% din PIB în 2011.

-ţinta de inflaţie pentru 2010 a fost fixată la nivelul din 2009, de 3,5%, plus/minus un punct, în principal datorită "stringenţei" atingerii acestui interval, esenţială pentru prezervarea credibilităţii BNR, pe fondul neîndeplinirii obiectivelor fixate în ultimii doi ani. Pentru 2009, se estimează că rata inflaţiei se va reduce faţă de finele anului trecut la 4,5%, în timp ce media anuală va fi de 5%. Inflaţia urmează să se reducă gradual până la nivelul de 3,2% în anul 2011.

-revigorarea creşterii economice globale va induce o relansare a comerţului exterior românesc, exporturile de bunuri crescând anul viitor cu 9,9%, iar importurile cu 6,8%, urmând ca în 2011 avansurile să fie de 12,9%, respectiv de 9%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul economic pentru CE: creşterea vârstei de pensionare, salarii limitate, recesiune economică.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programul economic pentru CE: creşterea vârstei de pensionare, salarii limitate, recesiune economică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei