Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2009 - Anul XIV, nr. 48 (4034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Introducerea sistemului de coplată pentru anumite servicii nu îi va afecta pe cei cu venituri mici

Duminică, 1 Martie 2009 (14:42:46)
Ministerul Sănătăţii intenţionează ca din semestrul al doilea să introducă un nou pachet de servicii în care să fie prevăzut explicit termenul de coplată, CNAS dând asigurări că acordarea unor sume de bani de către bolnavi pentru anumite investigaţii nu îi va afecta pe cei cu venituri mici.

"Încărcăm să creăm un cadru stimulativ pentru medici, pentru ca ei să aibă relaţii mai bune cu pacienţii. Cu atât mai mult, în România începe să funcţioneze chiar şi indirect şi informal termenul de coplată, ceea ce mă determină să cred că este nevoie de un pachet de servicii", a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, precizând că acesta va fi introdus probabil în semestrul al doilea al acestui an.

La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), profesorul Irinel Popescu, prezent la conferinţă, a spus că acest sistem de coplată va aduce actul medical la costurile lui reale, iar măsura nu îi va afecta pe cei cu venituri mici.

"Noţiunea de coplată trebuie înţeleasă corect. Să nu credeţi că pe de o parte vorbim despre coplată, iar pe de alta, azi, anunţăm compensarea 90 la sută a preţului la medicamentele pentru pensionarii cu venituri mici. Cei cu venituri mici vor fi în continuare protejaţi. Coplata nu îi va viza pe ei", a mai spus preşedintele CNAS.

Ministrul Sănătăţii anunţa, în urmă cu aproape trei săptămâni, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că şi-ar dori ca, începând cu1 iulie, să găsească o variantă care să îi permită să introducă în paralel un sistem de asigurări complementare, un pachet general de servicii (nu minim) şi coplata pentru o parte din servicii.

"În felul acesta am putea să legalizăm o parte din plăţile informale care se practică în sistemul de sănătate. Este o mentalitate care nu este uşor de înlăturat, dar cu o campanie bună de informare, probabil plăţile informale se vor reduce gradual. Dar cum într-un sistem privat nu există un astfel de sistem de plăţi informale, dacă introducem coplată, iar pacientul este mulţumit de servicii medicale, probabil nu va mai apela la acest tip de servicii", declara ministrul Sănătăţii, precizând că în Italia a durat zece ani, chiar dacă s-au introdus coplăţi, până au dispărut plăţile informale.

Demnitarul a abordat acest subeict şi la întâlnirea cu medicii de familie. Colegiul Medicilor consideră oportună ideea coplăţii, dar numai după ce bolnavii ar şti clar de ce tratamente ar putea beneficia dacă şi-ar plăti constat contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Introducerea sistemului de coplată pentru anumite servicii nu îi va afecta pe cei cu venituri mici.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Introducerea sistemului de coplată pentru anumite servicii nu îi va afecta pe cei cu venituri mici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei