Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2009 - Anul XIV, nr. 29 (4015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: BNR a cumpărat în perioada 2005-2007 zece miliarde euro, pentru echilibrarea cursului

Vineri, 6 Februarie 2009 (18:14:54)
Banca Naţională a României (BNR) a cumpărat în perioada 2005-2007 zece miliarde de euro, pentru a echilibra cursul de schimb, a declarat, vineri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

El a atras atenţia că evoluţia cursului de schimb reprezintă o "mare incertitudine" a economiei, în contextul în care România este legată de regiune.

"Oricât am încerca să ne decuplăm, şi vedeţi că încercăm să nu mai semănăm cu ţara x sau y, suntem în zonă", a spus Isărescu.

El a menţionat că BNR a intervenit pe piaţă între 2005 şi 2007 şi a cumpărat 10 miliarde de euro.

"Am preferat această apreciere a cursului, iar piaţa fiind subţire se îndeplineau previziunile unora, care erau atunci optimişti şi spuneau să ajungă cursul de 3,5 lei/euro", a menţionat guvernatorul băncii centrale.

Oficialul a arătat că BNR, după ce a cumpărat euro şi a furnizat lei pe piaţă, a început operaţiunile de sterilizare.

"La un punct eram înăbuşiţi de atâta sterilizare. Cu o mână cumpăram valută, cu cealaltă lei, pentru ca să nu stimulăm băncile în acea afluenţă de lei, cu dobânzi care mergeau spre zero, să dea şi mai multe credite. Greu acest proces", a spus Isărescu.

El a mai menţionat că atunci când cursul se situa la 3,1-3,2 lei/euro (în vara anului 2007 - n.r.), BNR a cumpărat trei miliarde de euro.

"Acum îmi pare rău că nu am cumpărat mai mult, trebuia într-adevăr să lucrăm şi mai mult. Dar dă-i românului mintea de atunci", a continuat guvernatorul băncii centrale.

El a comparat băncile comerciale cu nişte oameni, care "îşi pun joben, monoclu, şi se duc la hipodrom şi pariază" pe deprecierea leului sau pe aprecierea monedei naţionale.

Isărescu a atras atenţia că trebuie să ne uităm şi la realităţile economiei româneşti, în contextul în care există o teorie întreagă despre impactul negativ al mişcărilor violente de curs asupra economiei reale.

În plus, el a arătat că evoluţia cursului de schimb influenţează o ţară întreagă, nu doar sectorul creditelor în valută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: BNR a cumpărat în perioada 2005-2007 zece miliarde euro, pentru echilibrarea cursului.
 Vizualizări articol: 975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: BNR a cumpărat în perioada 2005-2007 zece miliarde euro, pentru echilibrarea cursului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei