Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2009 - Anul XIV, nr. 29 (4015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Soldatul japonez

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Acum 37 de ani, nişte ţărani din Guam l-au găsit pe Shoichi Yokoi, soldatul japonez care a rezistat 28 de ani în junglă, aşteptând întoarcerea armatei japoneze. Nu a fost un fapt singular. După capitularea Japoniei, sunt cunoscute cazurile multor soldaţi care, datorită educaţiei dogmatic-militariste, au continuat, ani buni după încheierea războiului, lupta cu forţele Aliaţilor şi, apoi, cu cele ale poliţiei locale. De unde si tema „soldatului japonez”, cu dramatismul ei, constând în excesele comportamentale izvorâte din mentalitatea indusă soldatului japonez privind onoarea. Anii au trecut, expresia „ca soldatul japonez” a rămas însă dezbrăcată de conţinut, sugerând desuetudinea continuării unei lupte rămasă fără obiect.

Acum când întreaga ţară trăieşte înălţătoarele clipe ale Parteneriatului pentru România - întru înfrângerea vrăjmaşei crize economice - imprevizibila şi dramatica viaţă politică suceveană ne oferă varianta sa de întruchipare a temei soldatului japonez. Referindu-se la criticile pe care Virginel Iordache, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, le-a formulat privind legalitatea hotărârii - adoptată de majoritatea PD-L a consilierilor locali - privind actul adiţional încheiat de Primărie cu firma Rosal pentru transportul deşeurilor la groapa de gunoi din Fălticeni, preşedintele Consiliului judeţean şi al PD-L Suceava, Gheorghe Flutur a precizat că acestea reprezintă „puseuri şi accidente locale”, care se cuvin a fi rezolvate la nivelul organizaţiei PSD. „Mai sunt soldaţi japonezi şi prin politică, unii care uită că s-a terminat războiul”, a punctat domnul Flutur.

Mă îndoiesc că, la această oră, după judecata propriului partid, Virginel Iordache stă, în sediul de pe strada Meseriaşilor, la colţ, în genunchi pe boabe şi cu mâinile ridicate. Să nu uităm că Shoichi Yokoi a fost primit, după repatriere, ca un veritabil erou.

Înţeleg diplomaţia cu care domnul Flutur a încercat să trateze această situaţie, atâta vreme cât domnia sa deţine o poziţie importantă la nivel naţional atât în PD-L cât şi în leadershipul alianţei de guvernământ. Numai că această abordare presupune riscul ca unul sau altul să se întrebe dacă nu cumva se încearcă a se ascunde gunoiul sub preş de dragul curăţeniei din odaia coaliţiei. Motiv pentru care mă voi opri asupra spuselor domnului Virginel Iordache, acest Shoichi Yokoi al politici sucevene.

Domnul Iordache a declarat că PSD sesizează Prefectura Suceava “pentru a analiza foarte atent” legalitatea hotărârii CL Suceava mai sus amintită. Bizară abordare. Pe de o parte, prin atribuţiile sale Prefectura are din oficiu această obligaţie. Pe de altă parte, domnul Iordache ar trebui să ştie că, domnia sa - ca, de altfel, oricare cetăţean interesat - are posibilitatea de a ataca hotărârea direct în instanţa de contencios administrativ.

Mergând mai departe, pe fondul problemei, cred că domnul Iordache greşeşte când afirmă că legislaţia impune organizarea unei licitaţii pentru transportul gunoiului la Fălticeni. Contractul iniţial presupune prestarea cumulată a mai multor operaţiuni (între care: colectare şi compactare în maşini; transport şi depozitare la groapa de gunoi). Modificarea locaţiei de depozitare s-a făcut unilateral de către consiliul local, sub presiunea legislaţiei de mediu. Prin urmare, primăria nu poate rezilia contractul. Mai mult, presupunând că s-ar organiza o licitaţie aparte pe transport, am putea ajunge la situaţia absurdă în care Rosalul colectează şi duce gunoiul până la marginea Sucevei de unde acesta este transbordat în maşinile altei firme pentru a lua drumul Fălticeniului.

Nu ştiu cum se face, dar, aici la Suceava, toate, de la măreţia mallurilor până la mitul soldatului japonez, cad în penibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soldatul japonez.
 Vizualizări articol: 8585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Soldatul japonez1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei