Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2009 - Anul XIV, nr. 20 (4006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii CFR cer aplicarea salariului minim de 600 de lei şi la căile ferate

Marţi, 27 Ianuarie 2009 (13:45:44)
Sindicaliştii CFR cer alocarea a minimum 500 de milioane de lei pentru infrastructură, aplicarea salariului minim de 600 de lei şi la nivelul salariaţilor de la căile ferate şi păstrarea locurilor de muncă, a declarat, marţi pentru MEDIFAX, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa.

Liderul Federaţiei Mişcare-Comercial a precizat că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor privind negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, va cere păstrarea şi protejarea locurilor de muncă şi impunerea salariului minim şi pentru cei care lucrează la căile ferate.

"Vrem ca de la 1 ianuarie, dacă la nivel naţional salariul minim pe economie va fi de 600 de lei, acesta să fie impus şi în cadrul CFR, în prezent fiind de 540 de lei", a precizat Popa.

Liderul sindical a mai spus că sindicaliştii CFR nu au primit niciun program de restructurare sau disponibilizare în cadrul CFR şi a precizat că această măsură ar fi imposibilă în zona de trafic.

"N-am primit niciun program de restructurare de la ministrul Berceanu, dar în zona de trafic acesta este imposibil pentru că sunt posturi fixe, iar angajaţii trebuie să asigure activitatea 24 de ore din 24, astfel că nu pot exista disponibilizări", a explicat Popa.

În ceea ce priveşte CFR Marfă, liderul sindical spune că traficul în acest domeniu a scăzut din cauza crizei economice şi trebuie corelat numărul de persoane cu activitatea. "Am cerut încă din decembrie rezilierea contractelor cu firmele care asigură paza, serviciile de salubrizare, iar activitatea să fie preluată de angajaţii CFR Marfă", a afirmat Gheorghe Popa.

Liderul sindical a subliniat, de asemenea, că federaţia pe care o conduce a analizat şi posibilitatea de a-şi da acordul pentru pensionarea celor care îndeplinesc condiţiile pe grupa I de muncă, respectiv cei care au vârsta de 52 şi 54 de ani.

Popa a precizat că infrastructura feroviară trebuie să primească minimum 500 de milioane de lei din bugetul pe 2009, altfel activitatea la căile ferate nu mai poate continua, existând riscul ca CFR Infrastructură să intre în faliment.

"Totul depinde de alocaţiile de la buget pentru infrastructură, în condiţiile în care nu va avea fonduri de la stat de minimum 500 de milioane de lei se va ajunge la faliment, infrastructura feroviară românească fiind sub standardele impuse", a precizat Popa.

Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, se va întâlni, joi, cu sindicatele din domeniul feroviar pentru a discuta despre problemele salariale, având în vedere că pe 31 ianuarie expiră contractul colectiv de muncă.

"Joi, la ora 10.00, voi avea o întâlnire cu sindicatele, unde să vedem ce vor ei, ce avem noi şi ce putem", a declarat, marţi, Axinia.

Oficialul a precizat că vrea să vadă dacă sindicatele vor majorări, fiind posibil să existe disponibilizări pentru a se încadra în fondul de salarii.

Totodată, Axinia a adăugat că ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, vrea să reducă numărul de directori din cadrul CFR, considerând că sunt prea mulţi şefi de servicii.

El a mai spus că se va lua în considerare uniformizarea salariilor la nivelul societăţilor de căi ferate, deoarece pe sectoarele de călători, marfă şi infrastructură nivelul salarial nu este acelaşi.

La sfârşitul lunii noiembrie, sindicaliştii CFR afiliaţi Federaţiei Mişcare-Comercial au amânat protestele, susţinând că ministrul Transporturilor le-a promis aprobarea celor două ordine privind verificarea periodică a personalului CFR.

Gheorghe Popa declara că s-a decis renunţarea în acea perioadă la greva generală, pentru că, pe de o parte, nu pot fi lăsaţi călătorii să aştepte în condiţiile în care vremea s-a înrăutăţit, iar pe de altă parte, angajaţii CFR nu pot renunţa în perioada sărbătorilor la sursele de venit.

Liderul sindical preciza că federaţia cerea publicare de urgenţă în Monitorul Oficial a ordonanţei prin care infrastructura feroviară va beneficia de acelaşi tratament ca şi cea rutieră, adică va beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru modernizarea şi mentenanţa reţelei de căi ferate.

Sindicaliştii CFR din Federaţia Mişcare-Comercial au renunţat, în 7 noiembrie 2008, la greva generală, după ce liderii sindicaliştilor au semnat un protocol cu fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. Documentul prevedea că dacă până în 21 noiembrie 2008 se vor rezolva măcar două din cele patru puncte ale acordului, sindicatele vor renunţa definitiv la protest.

Liderul Mişcare-Comercial mai declara atunci că aşteaptă de la viitorul Guvern să rezolve "problema" legată de faptul că cei de la căile ferate plătesc acciza la motorină, iar banii se duc la drumuri în loc să rămână la infrastructura feroviară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii CFR cer aplicarea salariului minim de 600 de lei şi la căile ferate.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Sindicaliştii CFR cer aplicarea salariului minim de 600 de lei şi la căile ferate4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei