Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2009 - Anul XIV, nr. 20 (4006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: E mai puţin treaba Guvernului ce se întâmplă cu funcţionari care au luat bani nejustificaţi

Marţi, 27 Ianuarie 2009 (19:24:31)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, întrebat ce se va întâmpla cu oamenii disponibilizaţi în urma măsurii Executivului de a reduce cu 20% aparatul guvernamental, că "este mai puţin treaba Guvernului ce se întâmplă cu funcţionari care oricum au luat bani nejustificaţi".

Întrebat ce se va întâmpla cu oamenii disponibilizaţi în urma măsurii Guvernului de a reduce personalul cu 20%, Băsescu a răspuns: "Se creează locuri de muncă şi este mai puţin treaba Guvernului ce se întâmplă cu funcţionari care oricum au luat bani nejustificaţi".

El a ţinut să dea "un exemplu care e strigător la cer": "Funcţionarii care lucrează pentru atragerea fondurilor europene au salariul plus sporurile şi, în plus, mai au un spor de 75% la salariu, pentru că lucrează cu fonduri europene".

"România a absorbit, din 3,4 miliarde alocaţi în 2007-2008, 200 de milioane, iar aceşti funcţionari sunt superplătiţi. Care e justificarea acestor plăţi? Şi nu mai vorbim de încărcarea cu personal în foarte multe ministere. Vă dau un exemplu, care, iarăşi, e strigător la cer: la Ministerul Transporturilor este o direcţie care are 130 de oameni şi care răspunde de atragerea fondurilor europene pentru construcţia de autostrăzi şi pentru modernizarea de căi ferate. Nu a atras un euro, dar sunt 130 de oameni plătiţi foarte bine. Ce stat suportă un asemenea aparat birocratic?", a spus Băsescu.

Întrebat care este cauza acestui fenomen, el a răspuns că este vorba despre "dispreţul pentru banul public".

"Ideea a fost să angajăm cât mai mulţi, că sunt votanţii noştri dacă le dăm un loc de muncă bine plătit, fără să facă nimic. Asta a fost teoria şi vă dau un exemplu. Guvernul Năstase a lăsat aparatul birocratic al României cu 1.231.000 de funcţionari. În momentul de faţă, aparatul birocratic al României a crescut cu 214.000 de posturi, din care circa 50.000 sunt libere şi salariile pentru posturile normate şi neocupate sunt, conform legii date în ultimii ani, au putut fi redistribuite chiar celor care erau salariaţi. Deci avem o creştere de 214.000 de locuri în administraţie. În total, 1,5 milioane funcţionari plătiţi de la bugetul de stat. Să facem o socoteală mică: avem 4,9 milioane pensionari şi tot cam 4,9 milioane oameni care lucrează. Din cei 4,9 milioane oameni care lucrează, 1,5 milioane sunt bugetari. Păi cât să ducă în spate cei trei milioane care au mai rămas să lucreze? Trei milioane trebuie să ducă 22 de milioane de suflete în spate. Este imposibil. De aceea, curăţarea aparatului administrativ este o prioritate", a spus Băsescu.

Guvernul a decis, joi, să reducă cu 20% numărul de posturi din administraţia publică centrală, reprezentând ministere şi agenţii guvernamentale, fără ca decizia să afecteze angajaţii din întregul sistem bugetar.

Reducerea cu 20% a numărului de posturi din administraţia centrală presupune desfiinţarea a 1.500-2.000 de locuri de muncă, reprezentând puţin peste 0,1% din numărul total al salariaţilor din sectorul bugetar, care se ridică la aproape 1,5 milioane de posturi.

Proiectul de buget pe anul 2009 şi pachetul de măsuri şi politici anticriză, inclusiv propunerea de reducere a numărului de personal de la nivelul aparatului central al ministerelor, vor fi discutate cu patronatele şi partenerii sociali, înainte să fie aprobate în Guvern, a anunţat Executivul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: E mai puţin treaba Guvernului ce se întâmplă cu funcţionari care au luat bani nejustificaţi.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: E mai puţin treaba Guvernului ce se întâmplă cu funcţionari care au luat bani nejustificaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei