Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2009 - Anul XIV, nr. 20 (4006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filaj

Detectivii particulari ne pot asculta lejer convorbirile, atât în casă, cât şi la serviciu sau pe stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ascultarea convorbirilor atât pe stradă, cât şi la serviciu sau chiar în casă poate fi realizată fără prea mare bătaie de cap, cu investiţii minime şi aproape legal. Cei care pot face asta sunt detectivii particulari suceveni, care şi-au împărţit piaţa serviciilor, dar aşa cum pot ei, o pot face cu siguranţă şi alţii, fără licenţă de detectiv şi examen de atestare.

În Suceava, unii detectivi se ocupă de sectorul afacerilor, alţii mai mult de probleme de familie - urmărirea infidelităţii între parteneri sau supravegherea copiilor-problemă.

Unul dintre proprietarii unei firme de detectivi particulari din Suceava ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că solicitările de înregistrări ale convorbirilor vin îndeosebi din mediul de afaceri.

„Eu nu am făcut niciodată, deşi am avut solicitări, deoarece nu sunt tocmai legale. Aparatura este ieftină, între 500 şi 1500 de euro, şi se achiziţionează de pe piaţa de specialitate - să-i spunem aşa, sau de pe internet. Este un fel de lunetă, care are un aparat de mărimea unui radiocasetofon, cu senzori. Stai în maşină, la 200 de metri de spaţiul pe care îl filezi şi ghidezi luneta unde vrei. N-ai nevoie de microfoane în interior, îşi face treaba foarte bine. Înregistrările sunt din spaţiul ambiental, spaţiu public şi sunt legale, probleme pot să apară în funcţie de scopul pentru care foloseşti înregistrarea”, ne-a spus detectivul.

Conform acestuia, dacă la autoturism mai sunt şi camere de luat vederi în barele din faţă, în farurile de ceaţă şi în oglinda retrovizoare, „nici nu mai ai nevoie de om pentru înregistrare”, maşina astfel „tunată” îşi face singură treaba. Un autoturism parcat în faţa unei case, a unei firme sau sediu de partid nu ridică suspiciuni, în mod normal.

 

„Stau cu laptopul în maşină în faţa redacţiei dumneavoastră şi activez ca microfon orice telefon vreau, chiar dacă este închis”

O altă modalitate de înregistrare a convorbirilor este folosirea telefoanelor mobile ale participanţilor la o întrunire. Condiţia este ca mobilele să nu aibă scos acumulatorul (bateria).

„Mobilul poate fi închis, dacă are acumulatorul nescos îl pot folosi ca pe un microfon. Stau cu laptopul în maşină în faţa redacţiei dumneavoastră şi activez ca microfon orice telefon vreau, chiar dacă este închis”, a afirmat detectivul.

Un fost director al unei alte firme de detectivi, F.T., ne-a spus că el prefera aparatele de ascultare mascate în pixuri şi ace de cravată. Firma pe care a condus-o face parte dintr-un trust şi a fost profilată pe domeniul economic, pe „spionaj şi protecţia firmei”.

„Ai nevoie de aparate de filmat de ultimă generaţie, de maşini şi oameni rapizi. În dotare s-au investit cam 500 de milioane de lei vechi". Cei vizaţi de serviciile sale şi ale oamenilor săi au fost, în principal, firmele cu care trustul său era în contract, dar şi angajaţii proprii care se ocupau de contractări şi cei din conducere.

„Treaba noastră era identificarea potenţialilor clienţi, a concurenţei şi obţinerea de date suplimentare despre aceştia, investigarea debitorilor şi a cazurilor de insolvabilitate, verificarea datelor furnizate de candidaţi la angajare, a activităţii şi comportamentului acestora la locurile de muncă anterioare, dar şi verificarea corectitudinii angajaţilor şi modul de respectare a clauzelor de neconcurenţă sau confidenţialitate. Firma noastră a luat cândva o ţeapă de vreo 3 miliarde de lei de la o firmă din Bistriţa pentru că n-am aflat la timp că aceasta nu are bani. De atunci nu s-a mai întâmplat sau cel puţin nu cât am fost eu acolo”, ne-a spus F.T.

 

70 la sută din suspiciunile de infidelitate se dovedesc reale

Unul dintre detectivi ne-a spus că, în trei ani de activitate, a avut de investigat două dispariţii de la domiciliu, „puştani care fugiseră de acasă”, câteva cazuri de supraveghere a unor copii-problemă, care au mers până la identificarea anturajului copiilor şi a locurilor în care aceştia îşi petreceau timpul în orele în care ar fi trebuit să fie la şcoală, iar restul au fost verificări ale suspiciunilor de infidelitate.

„În 70 la sută din cazuri s-a dovedit că suspiciunile au fost întemeiate, infidelitatea a fost reală. Lucram în funcţie de ce cerea clientul, câteva ore, 24 din 24 de ore, o zi, o săptămână, depinde ce dorea. Muncă de filaj şi supraveghere. La final clientul primeşte raportul de investigaţii, cu fotografii, filme, înregistrări audio etc. Noi nu ne implicăm, nu e treaba noastră ce face cu ele”, ne-a declarat patronul firmei de detectivi.

 

„Veţi afla adevărul şi adevărul vă va elibera”

În ceea ce priveşte investiţiile, el spune că numai în aparatură a investit 6.000 de euro, în urmă cu 5 ani. Din acest motiv, spune el, în Suceava această activitate nu este foarte rentabilă deoarece preţul unei zile de filaj este de circa 100 de euro, deşi costurile sunt mai mari.  

Mai trebuie spus că cei care lucrează în cadrul firmelor de detectivi particulari şi patronii acestora sunt, marea majoritate, foşti ofiţeri de poliţie şi că, în baza unui protocol între Asociaţia Naţională a Detectivilor Particulari şi Ministerul de Interne, detectivii au acces la baza de date a poliţiei în ceea ce priveşte datele de identificare a persoanei şi cazierul acesteia.

Detectivii susţin că filmările video, fotografiile, înregistrări audiodigitale şi toate celelalte informaţii obţinute într-un caz nu se arhivează şi că la terminarea cazului mapa de investigaţie se distruge în faţa clientului.

Toţi cei cu care am stat de vorbă au garantat că esenţa activităţii lor este confidenţialitatea şi că lucrează sub lozinca „veţi afla adevărul şi adevărul vă va elibera”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Detectivii particulari ne pot asculta lejer convorbirile, atât în casă, cât şi la serviciu sau pe stradă.
 Vizualizări articol: 3042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 26 voturi
Detectivii particulari ne pot asculta lejer convorbirile, atât în casă, cât şi la serviciu sau pe stradă3.2526

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei