Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2009 - Anul XIV, nr. 7 (3993)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bucureştiul se află pe locul 28 în EMEA într-un top realizat după chiria spaţiilor de retail

Luni, 12 Ianuarie 2009 (14:19:22)
Bucureştiul se situează pe locul 28 într-un clasament al chiriilor spaţiilor de retail la sfârşitul anului trecut, devansând oraşe precum Lisabona, Stockholm sau Helsinki, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis la nivelul a 41 de pieţe din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

Studiul, realizat de firma de consultanţă CB Richard Ellis (CBRE), indică chirii de 1.560 de euro pe metru pătrat pe an în Bucureşti, reprezentând o creştere cu 18,18% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2007 şi o reducere cu 7,14% faţă de trimestrul trei din 2008.

Chiriile din Bucureşti au înregistrat în ultimul an printre cele mai mari creşteri dintre pieţele analizate de CBRE, avansuri superioare fiind raportate doar în Tel Aviv (53,85%), Lyon (38,89%) şi Varşovia (20%).

Din cele 41 de pieţe cuprinse în studiu, 15 au înregistrat evoluţii pozitive ale costului de închiriere în 2008 faţă de 2007, în timp ce pe şase s-a raportat reducerea chiriei pe acest segment.

Astfel, pe segmentul de retail Bucureştiul este mai scump decât oraşe precum Helsinki, unde chiria anuală este de 1.380 de euro/mp, Budapesta cu 1.200 de euro/mp, Varşovia - 1.440 euro/mp, Belgrad - 1.200 euro/mp, Stockholm - 1.074 euro/mp şi Lisabona - 960 euro/mp.

Cele mai scumpe chirii din EMEA se menţin în Paris - 6.300 euro/mp/an şi în zona West End din Londra - 5.413 euro/mp/an. La polul opus, cu cele mai mici costuri de închiriere, se află Bratislava cu 270 de euro/mp/an şi Sofia cu 780 euro/mp/an.

În ceea ce priveşte randamentele investiţiilor în retail, Bucureştiul a înregistrat cele mai mari creşteri în ultimul an, de 2 puncte procentuale, la 8,5%, fiind depăşit doar de Dublin, unde randamentele s-au majorat cu patru puncte procentuale.

Pe segmentul de birouri, Capitala se poziţionează pe locul 32 din 46 de pieţe din EMEA, cu un nivel al chiriilor de 258 de euro/mp/an, similar cu cel de la sfârşitul anului 2007.

Chiriile din Bucureşti sunt mai mari decât cele din Lisabona - 246 euro/mp/an, Rotterdam - 195 euro/mp/an sau Haga - 210 euro.

În regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, chiriile din Bucureşti sunt printre cele mai mici, niveluri inferioare fiind înregistrate doar pentru birourile din Sofia - 204 euro/mp/an şi din Zagreb - 210 euro/mp/lună.

Pe prima poziţie din clasament se află Dubai, cu un nivel anul al costului de închiriere al birourilor de 1.179 euro/mp, devansând cartierul West End din Londra, unde se înregistrează o chirie de 1.117 euro/mp.

Şi pe acest segment, în 2008 a avut loc un avans al randamentelor în Bucureşti, cu 2,25 puncte procentuale, a patra creştere din regiune, după Kiev - 5 de puncte, Dublin - 3,75 puncte şi Moscova - 2,5 puncte.

Pe segmentul industrial, Bucureştiul înregistrează printre cele mai reduse chirii din EMEA, plasându-se pe locul 35 din 40 de oraşe.

În Europa Centrală şi de Sud-Est, capitala României are printre cele mai ieftine chirii pe segmentul industrial, niveluri mai reduse fiind raportate doar în Bratislava - 54 de euro/mp/an. Parisul are cele mai mari chirii pe piaţa industrială, acestea ajungând la 160 de euro/mp/an, urmat de Helsinki - 132 euro/mp/an.

Analiştii CBRE apreciază că datele din studiu sunt doar estimări preliminare pentru anumite pieţe, existând posibilitatea să fie revizuite.

De asemenea, aceştia menţionează că nivelul chiriei luat în calcul în studiile CBRE ar trebui să reflecte nivelul la care sunt încheiate tranzacţiile relevante pe piaţă la momentul respectiv, dar nu trebuie să fie neapărat identic cu vreuna din ele, mai ales dacă fluxul tranzacţiilor este foarte limitat sau alcătuit din tranzacţii unice neobişnuite.

Analiştii adaugă că dacă nu există tranzacţii relevante în perioada în care se efectuează studiul, cifrele folosite "sunt mai degrabă ipotetice", pe baza opiniilor experţilor cu privire la condiţiile de piaţă, însă se vor aplica aceleaşi criterii referitoare la dimensiunea şi specificaţiile imobilului.

În ceea ce priveşte randamentul, acesta reprezintă marja de profit pe care un investitor o va primi la achiziţia unui imobil de clasa A într-o amplasare de top şi care este închiriată complet la valoarea chiriilor de pe piaţă.

Şi în acest caz, nivelurile din studiu ar trebui să reflecte valoarea la care tranzacţiile sunt finalizate pe piaţă la momentul respectiv, iar dacă nu au fost încheiate tranzacţii relevante în perioada analizată se va lua în calcul un randament ipotetic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucureştiul se află pe locul 28 în EMEA într-un top realizat după chiria spaţiilor de retail.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bucureştiul se află pe locul 28 în EMEA într-un top realizat după chiria spaţiilor de retail0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei