Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2009 - Anul XIV, nr. 7 (3993)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele, patronatele şi Guvernul vor lucra împreună în trei comisii pentru măsuri anticriză

Luni, 12 Ianuarie 2009 (17:33:00)
Reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi Guvernului vor constitui trei comisii de lucru pe economie, finanţe şi muncă, pentru a definitiva un pachet concret de măsuri urgente anticriză până pe 22 ianuarie.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, la finalul întâlnirii de la Ministerul Finanţelor, că, începând de marţi, cele trei comisii vor începe să lucreze, astfel încât până pe 22 ianuarie să fie stabilite măsurile anticriză.

"Una dintre comisii se va ocupa de salarii. Trebuie păstrată puterea de cumpărare, dar şi pieţele externe, trebuie să existe un echilibru", a precizat Hossu.

Sindicaliştii au spus că nu au discutat nimic concret despre creşteri salariale, deoarece bugetul de stat nu a fost aprobat.

La rândul său, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat că reprezentanţii Guvernului nu au spus nimic despre buget. "Ştim doar că nu sunt suficienţi bani şi că există un deficit de 5 la sută", a spus Marica.

Liderul Sed Lex şi-a susţinut afirmaţiile anterioare spunând că trebuie plafonate salariile foarte mari ale bugetarilor şi crescute cu cel puţin 50 la sută veniturile celor 399.000 de bugetari care câştigă sub 700 de lei.

Sindicaliştii şi patronatele critică bancherii că nu se implică în susţinerea economiei reale, preferând poziţii speculative şi încercând să mute riscul şi garanţiile către Guvern şi Banca Naţională a României (BNR), a declarat, luni, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"În ceea ce priveşte Asociaţia Română a Băncilor, ei încearcă să mute responsabilitatea, riscul şi garanţiile către Guvern şi BNR. Sunt un set de măsuri care-i pun într-o poziţie foarte favorabilă. Şi noi şi patronatele le-am reproşat că se interesează prea puţin de economia reală şi nu pot să stea doar pe poziţii de speculă", a spus Costin.

El a arătat că l-a avertizat pe premierul Emil Boc asupra unor posibile solicitări din partea bancherilor care se regăsesc în planul de măsuri prezentat de ARB şi vizează alocarea de către Guvern a unui fond destinat salvării băncilor cu eventuale probleme, indiferent de capital, pentru a evita un risc sistemic.

"Vor să se simtă bine în pielea de bancher. Nu vor să se implice cu maximum de responsabilitate în economia reală", a adăugat Costin.

Liderul BNS a arătat că pe lista bancherilor nu se regăsesc angajamente, ci doar solicitări, cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii şi a dobânzii de politică monetară, garantarea operaţiunilor interbancare, acceptarea de către BNR în garanţie a titlurilor emise de state UE, majorarea fondurilor de garantare şi a fondurilor Eximbank.

Dimensiunea, amploarea şi modul de manifestare al crizei economice impune o colaborare a autorităţilor cu toţi cei care sunt afectaţi, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, la începutul întâlnirii cu sindicatele şi patronatele.

"Dimenisiunea crizei, amploarea şi modul de manifestare impun o colaborare cu toţi care au de suferit", le-a spus Pogea sindicaliştilor şi reprezentanţilor patronatelor la întâlnirea care a început la ora 14.00.

Alături de Pogea, în prezidiu au fost invitaţi viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, şi economistul şef al băncii centrale, Valentin Lazea.

"Băncile sunt primele care pot să relaxeze condiţiile, mă refer la credite", a mai spus Pogea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele, patronatele şi Guvernul vor lucra împreună în trei comisii pentru măsuri anticriză.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele, patronatele şi Guvernul vor lucra împreună în trei comisii pentru măsuri anticriză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei