Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2009 - Anul XIV, nr. 7 (3993)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Marea căpătuială

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Indiferent ce griji aveţi zilele astea, probabil că sunt lucruri care nu pot fi evitate. Gerul e mare, presiunea la gaz scade, guvernul a ajuns cu buzunarele aşa de goale că nu-i mai lasă pe pensionari să lucreze, şi mulţi din ai noştri care lucrau în străinătate văd cum se topesc locurile lor de muncă în criza generală. Trebuie să fie o enormă cantitate de griji din acestea, normale, care se ţes în jurul nostru şi prin noi, în timpuri din astea, incerte, mai mult decât în timpuri senine, iarna mai mult decât vara, griji pe care dacă eşti atent le poţi la rigoare auzi fremătând.

Dar această îngrijorare colectivă, firească, e pe planul doi zilele astea, faţă de o alta mult mai pregnantă şi invazivă. O enormă cantitate de oameni au grija carierei: vor prinde ceva la alegerile astea, sau vor rămâne pe dinafară? Firele de telefon sunt înroşite; eterul e bruiat de apeluri; uşile noilor demnitari sunt literalmente luate cu asalt de oameni care vin să se autopropună. Ai crede că un partid care vine la guvernare are un fel de pregătire, mai ales că sunt trei săptămâni de când ştie fiecare ce minister ia, şi că e destul să scoată din sertarul de la Resurse Umane CV-urile celor pregătiţi în domeniul A sau B, mai ales după ce poziţiile de miniştri, care sunt politice, s-au dat deja. Dar nu e deloc aşa. Nu există sertare de CV-uri, şi oricum nu sunt puse pe specialităţi. Există doar liste de persoane care au făcut servicii, şi care nu stau la locul lor de pe listă, ci se împing mai tare sau mai încet, şi nu neapărat într-o direcţie anume, ci în fiecare zi unde au auzit că încă nu s-a dat. Au o listă de pe care taie mereu, când primesc telefoane cu ştiri proaste, câte ceva. S-a dat secretariatul general? Ghinion. Şi ultimul secretariat de stat la dezvoltare? Atunci poate o agenţie. Oricare. Sau rezervă la Parlamentul european. Sau consilier la X sau la Y.

Această fojgăială face un asemenea zgomot că nu te poţi concentra la lucruri reale, criza, de exemplu, despre care nu ştim mare lucru. Grijile noastre şi grijile lor sunt periculos de disociate. Ceea ce se întâmplă nu e normal. Ar fi trebuit să dureze trei zile, nu trei săptămâni. Şi să se termine la nivelul secretarilor de stat. Aşa cel puţin este legal, dar de peste zece ani nu mai reuşim să punem stavilă abuzului de politizare din viaţa noastră publică, care, având în vedere cât de precar organizate sunt partidele, este şi un abuz de incompetenţă. Din anul 2005 prefecţii au devenit apolitici. Liberalii întâi, şi noul guvern acum redistribuie însă aceste poziţii pe criterii politice. Directorii de spitale, care nu au nici o legătură cu politica, au fost numiţi politic de Eugen Nicolăescu. Zilele astea, când sunt daţi afară de noul guvern, şi-au adus aminte că aceste poziţii sunt apolitice şi îşi iau concedii medicale din care plănuiesc să se întoarcă membri în noile partide de guvernare – că acelea vechi nu se mai poartă.

Primitivismul acesta politic nu ar funcţiona dacă nu am fi o ţară plină de laşi şi de oameni fără caracter. De ce acceptă doctorii să fie conduşi de politruci, de ce nu se revoltă să aleagă conducători de spitale şi să refuze pe cei numiţi politic? Şi la fel se pune problema la multe alte funcţii. Parcă văd că intelectualii lui Băsescu se vor trezi la cultură scrisă cu un secretar de stat din aripa Iliescu, nici măcar Geoană. Aşa le trebuie! Dacă politizarea şi clientelismul s-au întins aşa de tare e şi din cauză că românii au rămas poporul de mămăligă, aşteptând să vadă pe cine li se va da să îi conducă, în loc să caute ei pe cine e mai bun şi mai decent. Degeaba ţinem alegeri, dacă ele se finalizează prin această năvală sălbatică de cine prinde ce care e un fel de garanţie a proastei guvernări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marea căpătuială.
 Vizualizări articol: 2512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Marea căpătuială3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei