Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2009 - Anul XIV, nr. 7 (3993)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Eveniment editorial şi expoziţional

Lumea mirifică a fotografiei aeriene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Anul cultural 2009 a debutat la Suceava cu un dublu eveniment (editorial şi expoziţional) care, nu întâmplător, s-a desfăşurat într-un perimetru de observaţie celestă.

Artistul fotograf Ştefan Petrescu, „fotograful zburător” sau „Icarul bucovinean” care, prin imaginile surprinse din avion („a vol d’oiseau” - din zborul păsării), ne oferă o perspectivă inedită şi provocatoare asupra României, a lansat sâmbătă, într-un fascinant cadru expoziţional, un foto album care reuneşte nu mai puţin de 147 de imagini color.

 

Prezenţă deosebită

Găzduită de Observatorul Astronomic sucevean, obiectiv care din anul precedent a trecut de la Complexul Muzeal Bucovina în administrarea  Universităţii „Ştefan cel Mare”, manifestarea, organizată sub genericul „România - O perspectivă aeriană”, s-a bucurat de o prezenţă deosebită.

S-au aflat alături de autor rectorul universităţii sucevene, prof. dr. ing. Adrian Graur, decanul şi prodecanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, prof. univ. dr. Ştefan Purici şi prof. univ. dr. Vasile Efros, directorul general al aviaţiei sportive din România, şeful Aeroclubului României,  Constantin Voicu, reprezentantul conducerii Aeroportului Suceava, Grigore Văsui, viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc, subprefectul Angela Zarojanu, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, prof. univ. Niculai Barbă, un număr însemnat de prieteni şi cunoscuţi.

 

Un temerar şi un fotograf cum nu sunt mulţi în lume

Avându-l ca prezentator, în calitate de gazdă, pe conf. univ.dr. Liviu Popescu, (care a lansat invitaţia de a pătrunde în „lumea mirifică a fotografiei aeriene”), evenimentul a avut parte de comentarii pe măsură.

Dacă directorul Aeroclubului României, Constantin Voicu, a făcut referire la aviatorul Ştefan Petrescu („care are avantajul de a vedea, de sus, România frumoasă şi curată”), un temerar care, „după 50 de ani de pauză, s-a apucat de planorism”, dar totodată „un îndrăzneţ pilot de zbor cu motor şi un fotograf cum nu sunt mulţi în lume”, prof. Roman Istrati l-a apreciat ca fiind un artist a cărui operă reprezintă un veritabil „paşaport de prezentare a României” peste hotare şi de aceea tipărirea unui astfel de album ar fi trebuit să fie sprijinită de autorităţile locale.

 

Un om cu abilităţi speciale

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. dr. ing. Adrian Graur, a evocat momentul în care, elev fiind, l-a cunoscut pe Ştefan Petrescu în laboratorul foto al Casei Pionierilor din Suceava, iar graficianul Mihai Pânzaru PIM a mărturisit că, deşi l-a avut ca instructor la cercul foto, n-a reuşit să ajungă fotograf, ci doar ...caricaturist.

„Ştefan Petrescu - a precizat el - are, desigur, abilităţi speciale, pentru că numai astfel poate fi în acelaşi timp şi pilot şi fotograf”, accentuând faptul că, prin ceea ce face el, putem să ne „relansăm imaginea în lume”.

 

Semne foarte bune pentru anul cultural 2009

Subprefectul Angela Zarojanu a remarcat că, debutând cu un astfel de eveniment, anul cultural 2009 „are semne foarte bune”, accentuând totodată faptul că i-ar fi plăcut ca acest album, care este şi un material de promovare a brandului Bucovina, să fi fost realizat cu fonduri publice şi „să aparţină comunităţii sucevene”.

Consilierul Niculai Barbă a precizat că promovarea Bucovinei reprezintă o prioritate în programul CJ Suceava şi a declarat că „a luat notă de propunerile făcute”.

El a adăugat că albumul lui Ştefan Petrescu va fi prezentat peste câteva zile atât ministrului turismului, Elena Udrea, cât şi ministrului culturii, Theodor Paleologu, care vor fi prezenţi la Gura Humorului cu prilejul organizării Galei „Superlativele turismului românesc”.

 

„Vreau să mai fac ceva pentru Bucovina”

Un album şi o expoziţie, aşa cum a reliefat şi viceprimarul Viorel Seredenciuc, realizate de „un artist care ne onorează”, un artist care i-a schimbat total părerea despre fotografie.

„Credeam - a spus el - că fotografia este un hobby, dar m-am convins că este cu totul altceva să faci fotografie artistică”.

Şi, la final, cu emoţia evenimentului, câteva cuvinte rostite de Ştefan Petrescu:

„Am cutreierat aproape întreaga planetă transformând pasiunea pentru fotografie în meserie. Mi-ar fi mai uşor să vă spun pe unde n-am fost, decât pe unde am fost în activitatea mea de fotoreporter”.

„Acum însă - a încheiat el - nu vreau să stau în casă ca un pensionar. Vreau să mai fac ceva pentru Bucovina”.


O viaţă sub mirajul imaginii

Venerabilul septuagenar Ştefan Petrescu a trăit întreaga viaţă sub mirajul imaginii.

Fost fotoreporter şi operator de imagine la Televiziunea Română, Ştefan Petrescu s-a stabilit din anul 1968 în Germania, unde şi-a continuat activitatea jurnalistică, fiind colaboratorul unor cunoscute publicaţii ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Burda” precum şi al televiziunii germane.

Ştefan Petrescu a făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie pe care a împletit-o cu o altă pasiune, aceea de a pilota aparate de zbor.

Revenit în ţară după evenimentele din decembrie 1989, Ştefan Petrescu a iniţiat demersurile care au condus la modificarea legislaţiei aeronautice române.

 

„România - O perspectivă aeriană”

Albumul „România - O perspectivă aeriană”, o ediţie revăzută şi completată a albumului „România - O perspectivă inedită” (apărut în 2002 sub egida Fundaţiei Culturale Române) reuneşte 147 de imagini realizate din avion, unice şi provocatoare.

Albumul, care conţine fotografii efectuate prin survolarea mai multor localităţi ale ţării, focalizând cu precădere biserici şi mănăstiri, biserici fortificate, cetăţi şi castele, dar şi zone montane, fragmente de litoral sau din Delta Dunării, are un „Cuvânt înainte” semnat de Dr. ing. cosmonaut, general maior de aviaţie (r) Dumitru Dorin Prunariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lumea mirifică a fotografiei aeriene.
 Vizualizări articol: 1899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lumea mirifică a fotografiei aeriene5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei