Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numeroase ţări europene, afectate de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina

Marţi, 6 Ianuarie 2009 (16:14:00)
Gazprom a suspendat, în noaptea de luni spre marţi, livrările de gaze naturale către Ucraina, măsură care a afectat aprovizionarea a numeroase ţări europene.

Comisia Europeană şi preşedinţia cehă a UE au apreciat că întreruperea furnizării către unele dintre statele membre UE este "cu totul inacceptabilă", iar livrările trebuie reluate "imediat".

"Fără un anunţ prealabil şi în contradicţie clară cu garanţiile oferite Uniunii Europene de cele mai înalte autorităţi ruse şi ucrainene, livrările de gaz către anumite state membre au fost întrerupte în mod semnificativ. Situaţia este întru totul inacceptabilă", precizează documentul.

Totuşi, nu numai ţările membre UE au avut de suferit în urma sistării livrărilor de gaze naturale, provocată de o dispută de lungă durată între Rusia şi Ucraina. Gazprom a întrerupt la 1 ianuarie livrările de gaze naturale către Ucraina, după ce negocierile privind încheierea unui contract pentru 2009 au eşuat.

Prezentăm în continuare situaţia ţărilor europene care se confruntă cu probleme din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti:

 

 

AUSTRIA. Austria primea, marţi dimineaţă, numai 10 la sută din volumul de gaze naturale ruseşti prevăzut, iar grupul OMV a anunţat că va recurge la rezerve pentru a asigura aprovizionarea. Conform OMV, Gazprom a anunţat în cursul nopţii o reducere cu 30-40 la sută a volumului de gaze livrate, dar spre ora 07.00 GMT (09.00, ora României), livrările au scăzut la zece la sută din cantitatea prevăzută.

BOSNIA. Livrările de gaze ruseşti către Bosnia - care depinde în totalitate de importuri - au fost reduse cu 50 la sută marţi.

BULGARIA. Bulgaria a anunţat încetarea completă a livrărilor de gaze naturale ruseşti, guvernul precizând că va asigura aprovizionarea din rezerve. Compania bulgară Bulgargaz a cerut consumatorilor să utilizeze "orice carburant alternativ posibil", în condiţiile în care Bulgaria este singurul stat balcanic care depinde aproape exclusiv de livrările de gaz rusesc, care asigură 92 la sută din consum.

CROAŢIA. Livrările de gaze naturale din Rusia către Croaţia au fost întrerupte complet marţi dimineaţă. Ministerul croat al Economiei a anunţat că va începe să opereze reduceri pentru marii consumatori, asigurând totodată că în prezent gospodăriile nu vor fi afectate. Croaţia produce aproximativ 60 la sută din necesarul său de gaze şi importă 40 la sută din Rusia.

CEHIA. Autorităţile de la Praga se aşteaptă la o reducere cu peste 70 la sută a livrărilor de gaze naturale din Rusia, conform unui anunţ făcut de Gazprom.

FRANŢA. Grupul francez GDF Suez a anunţat că suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti nu afectează Franţa, care dispune şi de alte surse de aprovizionare.

GERMANIA. Compania Wingas, filială deţinută în proporţie de 50 la sută de Gazprom, a anunţat marţi o scădere a presiunii într-una dintre conductele de alimentare cu gaze naturale ruseşti. Importurile din Rusia - realizate via Ucraina, dar şi via Belarus - reprezintă aproximativ 37 la sută din necesarul de gaze naturale al Germaniei.

GRECIA. Livrările de gaze naturale către Grecia au fost întrerupte în cursul nopţii de luni spre marţi, însă compania naţională Public Gaz Corporation a anunţat că va apela la rezervele de gaze lichefiate şi că, în caz de necesitate, va solicita industriei şi companiei naţionale de electricitate să reducă din consum. Grecia importă din Rusia aproximativ 75 la sută din necesarul de gaze naturale.

MACEDONIA. Livrările de gaze naturale ruseşti către Macedonia au fost întrerupte complet, însă ministrul Economiei a precizat că acest fapt nu are consecinţe grave pe termen scurt. Macedonia utilizează circa 170 de milioane de metri cubi de gaze pe an, distribuite către 26 de companii consumatoare, în principal în domeniile metalurgiei şi industriei alimentare şi al încălzirii.

REPUBLICA MOLDOVA. Aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Republicii Moldova nu a fost afectată de măsurile luate de Gazprom, însă Ucraina a acuzat marţi Chişinăul că "foloseşte practic întregul volum de gaze din conducta de tranzit care duce spre România, Turcia, Bulgaria, Grecia şi Macedonia". Potrivit companiei ucrainene Naftogaz, ar fi vorba de aproximativ zece milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. Chişinăul a respins acuzaţiile, reamintind că "Republica Moldova are un contract pe cinci ani, semnat în 2006".

TRANSNISTRIA. Ucraina a blocat, marţi, livrările de gaze către regiunea transnistreană, iar rezervele existente sunt suficiente doar pentru două zile, a anunţat Nicolai Miţinschi, directorul general al companiei Tiraspoltransgaz, citat de presa de la Chişinău. El a precizat că cea mai mare staţie electrică din regiune, Centrala electrică din Dnestrovsc, a trecut deja la folosirea cărbunelui.

POLONIA. Polonia ar putea reduce, ca măsură preventivă , livrările de gaze către industrie, deşi, pentru moment, aprovizionarea cu gaze naturale este asigurată. Marţi dimineaţă, volumul gazelor livrate prin conducta care tranzitează Ucraina scăzuse la 15 la sută, însă aprovizionarea este compensată prin livrări via Belarus. Gazele naturale ruseşti asigură circa 40 la sută din volumul consumat în Polonia, care mai foloseşte şi gaze provenite din producţia proprie (aproximativ o treime) şi importate din Asia Centrală (20 la sută). Polonia importă via Ucraina circa 46 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

ROMÂNIA. Livrările de gaze ruseşti către România prin Isaccea au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, dar decizia nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul. Astfel, importurile de gaze din Rusia au scăzut la 73%.

SLOVACIA. Autorităţile de la Bratislava au anunţat că vor declara stare de urgenţă după ce livrările de gaze naturale ruseşti au scăzut, în cursul nopţii, cu 70 la sută.

TURCIA. Turcia nu mai primeşte gaze naturale ruseşti via Balcani, însă este aprovizionată prin intermediul conductei Blue Stream, care asigură legătura directă din cele două ţări. Turcia mai importă gaze naturale şi din Iran şi gaze lichefiate din Algeria şi Nigeria.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numeroase ţări europene, afectate de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numeroase ţări europene, afectate de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei