Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc:Deficitul de gaze, acoperit prin producţie, stocuri şi reducerea consumului la CET-uri

Marţi, 6 Ianuarie 2009 (12:28:18)

Deficitul de gaze rezultat din sistarea livrărilor de gaze ruseşti către România, prin staţia Isaccea, va fi acoperit prin producţia internă, cantităţile de gaze aflate în stocuri şi reducerea consumului la centralele termice şi trecerea la combustibilul alternativ, a declarat, marţi, premierul Boc.

El a arătat, într-o conferinţă de presă la Guvern, că deficitul de gaze este de 4,7 milioane metri cubi pe zi, cantitate care intră zilnic în ţară prin Isaccea şi care în prezent este oprită de la livrare.

Consumul zilnic al României este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care 4,7 milioane mc intrau prin Isaccea (judeţul Tulcea).

Premierul a asigurat însă că situaţia este sub control, iar consumatorii casnici nu vor fi afectaţi. În acelaşi timp se încearcă aprovizionarea cu gaze în siguranţă şi a consumatorilor industriali.

"Deşi situaţia nu este una dintre cele mai favorabile României, pot să asigur că avem situaţia sub control şi că niciun consumator casnic nu va fi afectat, niciun cetăţean care va merge acasă după-amiază, seara şi în zilele următoare nu va suferi din cauza acestei situaţii existente între Rusia şi Ucraina şi că vom asigura în continuare funcţionarea normală a sistemului pentru consumatorul casnic, de asemenea şi pentru consumatorul industrial", a spus Boc.

Şeful Guvernului a convocat, marţi dimineaţa, comitetul pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale, condusă de ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi formată din reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Petrom, Romgaz, Transgaz şi Distrigaz, pentru a analiza situaţia determinată de reducerea volumului de gaze importate.

Boc a arătat, la finalul discuţiilor din cadrul comitetului, că autorităţile se confruntă cu două constrângeri, legate de evoluţia problemelor dintre Rusia şi Ucraina şi, respectiv, condiţiile meteorologice. El a afirmat că pot apărea "izolat" probleme legate de presiunea gazelor în cazul în care temperatura exterioară coboară sub minus 15 grade Celsius, dar a asigurat că şi în aceste condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină.

"Evident că avem două constrângeri, una legată pe termen mediu de evoluţia acestei situaţii dintre Rusia şi Ucraina, şi, în al doilea rând, pot apărea variabile în funcţie de temperaturile de afară. Dacă ele nu vor coborî sub 15 grade nu vor fi probleme, dacă temperatura va merge mai jos de 15 grade, s-ar putea să apară izolat probleme legate de presiune, dar şi în acele condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină şi să facă faţă provocărilor", a spus Boc.

Consumul actual de gaze al României este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitate 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, 26 milioane metri cubi pe zi din cantităţile înmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin Medieşul Aurit.

Soluţia ministerului pentru acoperirea deficitului creat prin sistarea livrărilor de gaze ruseşti prin Isaccea, de 4,7 milioane metri cubi pe zi, este reducerea consumului la centralele electrotermice şi transferul pe păcură şi cărbune.

Fiecare centrala electrotermică are stocuri de cărbune şi păcură pentru 10-12 zile.

Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2, astfel că importurile din această ţară sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, prin punctul de la Medieşul Aurit (judeţul Satu Mare).

De asemenea, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia se confruntă şi ele cu oprirea gazelor ruseşti, ca rezultat al conflictului privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc:Deficitul de gaze, acoperit prin producţie, stocuri şi reducerea consumului la CET-uri.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc:Deficitul de gaze, acoperit prin producţie, stocuri şi reducerea consumului la CET-uri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei