Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2008 - Anul XIII, nr. 190 (3871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană critică raportul privind efectele inundaţiilor şi cere sesiune extraordinară a Parlamentului

Joi, 14 August 2008 (18:39:04)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a criticat, joi, raportul prezentat de premierul Călin Popescu Tăriceanu privind efectele inundaţiilor, pe care l-a catalogat "propagandistic" şi "subţire", şi a anunţat că PSD va cere sesiune extraordinară a Parlamentului pe tema inundaţiilor.
 
  Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat, joi, la Craiova, într-o conferinţă de presă, că social-democraţii vor solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Raportul premierului Tăriceanu este subţire, este propagandistic. Este nevoie ca Parlamentul să se aplece cu mai multă seriozitate pe acest subiect şi solicităm în mod oficial birourilor reunite ale Camerelor o sesiune extraordinară dedicată acestui subiect", a declarat Geoană.

Liderul social-democrat afirmă că Guvernul nu a prezentat nicio strategie de prevenire şi combatere a inundaţiilor, deşi România se confruntă cu astfel de fenomene extreme de trei ani.

"De fiecare dată de când avem inundaţii în ultimii patru ani, în 2005 la Foeni, în 2006 la Rast, în 2007, cred că la Vadu Roşca, tot în 2006 sau în 2007 la Târlişua, în Bistriţa, la Arbore, în Suceava, şi azi, din nou şi din nou. Guvernul României şi Guvernul Tăriceanu 1 sau 2 dau vina pe debitele mari, dau vina pe calamităţile naturale şi vin de fiecare dată cu soluţii paleative, de cârpeală şi fără niciun fel de răspuns serios şi sistematic de prevenire, de combatere şi de punere la adăpost a cetăţenilor României faţă de astfel de situaţii", a declarat Geoană.

El apreciază că, în ultimii patru ani de guvernare, Executivul de la Bucureşti nu a făcut nimic pentru dezvoltarea infrastructurii de prevenire a inundaţiilor.

"Puterea ultimilor patru ani a abandonat orice proiect semnificativ de dezvoltare a infrastructurii de prevenire şi reducere a riscurilor la inundaţii. Nu există niciun fel de investiţie faţă de infrastructura creată în anii comunismului. Cel mult sacii de nisip ai doamnei Sulfina Barbu. Este singurul tip de investiţie pe care guvernarea de dreapta l-a făcut şi s-a priceput să-l facă", a spus Geoană.

Liderul PSD susţine că social-democraţii vor propune în sesiunea extraordinară a Parlamentului nişte măsuri menite a rezolva în parte problemele create de inundaţii.

"În primul rând, este nevoia de investiţie într-un sistem de infrastructură a secolului 21, inclusiv prin atragerea de fonduri, pe care actualul Guvern este incapabil s-o facă. Directiva IV cu privire la inundaţii, care activează fondul de solidaritate europeană, nu a fost în mod practic accesat de către puterea de la Bucureşti", a declarat preşedintele PSD.

Pentru comunităţile sărace, care nu au bani pentru a-şi asigura bunurile şi "avuţia", PSD propune înfiinţarea "asigurării asistate".

"Avem nevoie de un plan diferit de dezvoltare a comunităţilor locale şi refacerea lor într-o altă etapă de dezvoltare. Vom propune ca element legislativ de noutate, este asigurarea asistată a persoanelor, locuinţelor, dotărilor şi avuţiei personale. Spun asigurare asistată, pentru că oamenii sunt prea săraci ca să plătească asigurările pe care actualul sistem le permite", a explicat liderul PSD.

Geoană susţine că asigurarea asistată constă în deschiderea unei linii de credit pentru cei care nu au bani pentru a apela la sistemul asigurărilor prevăzut în legislaţia actuală.

"Vom veni cu un sistem în care comunitatea le va asigura bunurile respective pe baza unei linii de credit sau unui sprijin central din partea statului român. Trebuie să rupem într-un fel acest cerc vicios în care dacă vrem să fie asiguraţi oamenii respectivi e nevoie de bani, oamenii sunt prea săraci ca să plătească şi ne întoarcem mereu la aceeaşi situaţie în care eram şi înainte", a mai spus liderul social-democrat.

Geoană susţine că parlamentarii PSD vor propune înfiinţarea unei reţele naţionale de voluntari, care să intervină în situaţii precum cele generate de inundaţii.

“Este nevoie de a crea sau recrea, aşa cum a fost acum câteva decenii sau aşa cum a fost înainte de război, o reţea naţională de voluntari, care împreună cu crucea roşie, apărarea civilă, cu ONG, cu oamenii generoşi din societate, care să poată să fie activată şi sprijinită de a interveni în astfel de situaţii", a mai spus Geoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană critică raportul privind efectele inundaţiilor şi cere sesiune extraordinară a Parlamentului.
 Vizualizări articol: 382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană critică raportul privind efectele inundaţiilor şi cere sesiune extraordinară a Parlamentului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei