Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2008 - Anul XIII, nr. 190 (3871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii ameninţă cu un marş de protest la începutul lunii septembrie

Joi, 14 August 2008 (16:41:30)


Agricultorii ameninţă că vor relua protestele, pe 3 septembrie, printr-un marş cu utilaje speciale în toată ţara şi în Bucureşti, nemulţumiţi de reducerea accizei la motorină cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri de motorină la hectar.
  Federaţia Agrostar este nemulţumită de decizia Guvernului, deoarece solicitarea producătorilor agricoli în negocierile purtate cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a fost de a reduce preţul la motorină pentru agricultură la pompă cu 50 la sută, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.

"Agrostar apreciază disponibilitatea Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme, dar alternativa găsită nu avantajează în niciun fel producătorii agricoli. În consecinţă, sindicaliştii vor continua protestele conform programului aprobat de Consiliul Naţional", a precizat Nicolae Ştefan.

Astfel, sindicaliştii din Agricultură anunţă că în 3 septembrie, începând cu ora 11.00, vor ieşi în stradă cu utilaje agricole, în Bucureşti şi în alte localităţi din ţară.

Potrivit lui Ştefan, sindicaliştii se vor întâlni pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, de unde vor pleca cu utilajele spre Ministerul Economiei şi Finanţelor, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu, Apaca, Răzoare, Academia Militară. De la Ministerul Economiei şi Finanţelor vor pleca cu cinci tractoare spre Ministerul Agriculturii, unde reprezentanţii sindicalişilor vor depune un memoriu.

Sindicaliştii vor recurge şi la blocarea drumurilor naţionale şi a punctelor vamale, până când ţăranii şi fermierii vor beneficia de acelaşi preţ la motorină ca fermierii europeni, a adăugat preşedintele Agrostar.

Şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) consideră decizia Guvernului "o acţiune populistă care are drept scop obţinerea de capital electoral".

"În condiţiile creşterii preţului produselor agroalimentare, a volatilităţii preţului produselor agricole, a unei oferte reduse în comparaţie cu consumul şi a unor venituri reduse ale agricultorilor, măsura nu este decât o formă de umilinţă a celor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol, cu repercusiuni directe asupra coşului zilnic al consumatorului", se arăta într-un comunicat al FNPAR.

În opinia FNPAR, nivelul sprijinului acordat nu acoperă cheltuielile cu întocmirea documentaţiei specifice în cazul producătorilor mici.

"Noi credem că sprijinul este o formă mascată de susţinere a producătorilor şi distribuitorilor de carburanţi şi mai puţin un sprijin real acordat producătorilor agricoli. Având în vedere suma şi trimiterea precisă a acestui sprijin, producătorii şi distribuitorii de carburanţi vor şti cum să-şi protejeze afacerile în viitorul apropiat şi cum să obţină un profit consistent", potrivit FNPAR.

Reprezentanţii federaţiei consideră că nu este admisibil ca agricultorii europeni să achiziţioneze litrul de motorină cu 0,79 euro, iar agricultorii români să plătească pentru acelaşi litru de motorină 1,35 de euro.

Federaţia producătorilor susţine acţiunile de protest anunţate de Agrostar "ca o măsură de conştientizare a opiniei publice cu privire la distrugerea constantă a sectorului agricol românesc de către decidenţii politici".

FNPAR solicită Guvernului drepturi egale în ceea ce privesc mecanismele de susţinere a activităţilor agricole, ca şi ceilalţi agricultori europeni, implementarea de măsuri coerente şi reale de susţinere a costurilor cu combustibilii şi energia în sectorul agricol, încetarea "mimării" dialogului cu partenerii sociali, acordarea unui sprijin energetic către agricultori în valoare de 300 lei la hectar, care să acopere pierderile datorate creşterii preţurilor energiei şi combustibililor, menţinerea competitivităţii agricultorilor români pe piaţa comunitară.

Totodată, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) consideră că suma alocată pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură este insuficientă şi nu va determina scăderea semnificativă a preţului la combustibilul utilizat de fermieri.

"LAPAR îşi exprimă totala nemulţumire şi dezamăgire faţă de conţinutul comunicatului Ministerului Agriclturii din data de 17 iulie, referitor la reducerea accizei la motorina pentru agricultură. Suma alocată în acest scop este total insuficientă pentru a reduce, în mod semnificativ, preţul motorinei pentru agricultură, care la acest moment este cel mai mare din Europa", se arăta într-un comunicat al Ligii.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, anunţa, la jumătatea lunii iulie, că acciza la motorina din agricultură va fi redusă cu 65 de bani pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar, iar Guvernul a alocat o sumă de 100 de milioane de lei bugetului ministerului, pentru a compensa pierderea de venituri din reducerea accizei.

LAPAR aprecia atunci că ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, nu şi-a respectat angajamentele faţă de agricultori atunci când a decis acest nivel al scăderii accizei.

Liga a prezentat, la întâlnirea cu premierul Călin Popescu Tăriceanu din 5 mai, o propunere de reducere a accizei de la 275 de euro/1.000 de litri la 21 de euro/1.000 de litri.

Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6 la sută, la 325 euro pe tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii ameninţă cu un marş de protest la începutul lunii septembrie .
 Vizualizări articol: 381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii ameninţă cu un marş de protest la începutul lunii septembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei