Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2008 - Anul XIII, nr. 190 (3871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiuariu: Lupta împotriva corupţiei nu poate fi limitată doar la votul de miercuri din Cameră

Joi, 14 August 2008 (18:41:05)

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a afirmat, la RFI România, că se aştepta de la DNA să investigheze marile privatizări şi marile fraude bancare din România, apreciind că nu poate fi limitată lupta împotriva corupţiei la dosarele Adrian Năstase şi Miron Mitea.

  "Corupţia din România nu cred că se limitează la aceste dosare, care unele dintre ele pe fond sunt destul de puerile. Eu aşteptam din partea DNA să investigheze marile privatizări din România, să investigheze marile fraude bancare. Acolo eu cred că este marea corupţie din România, nu în faptul că hărţuim trei foşti miniştri, care au fost şi parlamentari, pentru geamuri, puşti de vânătoare sau caltaboşi", a explicat liberalul Tudor Chiuariu, consilier al primului-ministru.

Întrebat despre votul Parlamentului de miercuri, prin care s-a respins cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului premier Adrian Năstase şi a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, Tudor Chiuariu a amintit faptul că mai sunt şi alte cereri adresate Camerei Deputaţilor şi Senatului privind cercetarea unor miniştrii sau foşti miniştri.

"Ştim că într-unul dintre cele două cazuri, domnul Mitrea a spus deja că va renunţa la mandatul de parlamentar, ceea ce va face ca ancheta să continue. Avem cele două cazuri din Senat, unde este nevoie de o majoritate, de un număr de parlamentari mai mic decât la Camera Deputaţilor pentru a se lua o decizie favorabilă cercetării celorlalţi doi miniştri care sunt în cauză. Mai avem un al treilea dosar la Senat şi încă două dosare la Camera Deputaţilor. Dacă măcar în trei-patru-cinci dintre aceste dosare se va da un aviz favorabil, se va înlătura suspiciunea că este o chestiune sistematică de protecţie nejustificată a oricărui membru al Parlamentului", a declarat, joi, la RFI România, fostul ministru Tudor Chiuariu.

Pe de altă parte, Chiuariu a subliniat faptul că votul Camerei Deputaţilor în cele două dosare privindu-i pe Năstase şi Mitrea, "din punctul de vedere al percepţiei publice, este un semnal negativ".

"În acest moment, vorbim acum din punctul de vedere al omului obişnuit, există percepţia că Parlamentul s-a interpus într-o anchetă judiciară, ceea ce până la urmă nu este corect. Pe de altă parte, nu putem să scăpăm de această procedură decât, după părerea mea, în două moduri: o dată modificând Constituţia, iar în al doilea rând eliberând aceste anchete judiciare şi aşa-numita luptă împotriva corupţiei, în general, de orice conotaţie politică, pentru că ceea îi face pe unii dintre aceşti deputaţi să voteze în acest fel este întreaga tevatură şi încărcătura politică a acestor dosare", a afirmat Chiuariu.

Totodată, oficialul guvernamental a precizat că instituţiile judiciare din România trebuie să dea o mai mare încredere cetăţenilor că acţionează imparţial şi că nu urmăresc să facă unui adversar politic un dosar.

"Cu siguranţă că, în momentul în care deputaţii sau senatorii, parlamentarii în general, vor vedea că nu este vorba de un dosar cu încărcătură politică şi că nu se urmăreşte de fapt eliminarea cuiva, că este o anchetă judiciară onestă, imparţială, profesionistă, bazată pe probe evidente, atunci cu siguranţă eu cred că vom avea un vot pozitiv", a mai spus Chiuariu.

Pe de altă parte, întrebat despre percepţia Bruxelles-ului cu privire la votul în cazul celor doi social-democraţi, liberalul a dat exemplul Parlamentului European, care poate da sau nu aviz pentru cercetarea europarlamentarilor. "Este o formă de protecţie împotriva unor eventuale astfel de acţiuni ce au un substrat politic", a adăugat fostul ministru.

În legătură cu aprecierile unor europarlamentari, potrivit cărora Camera Deputaţilor nu ar trebui să se implice în nicio acuzaţie de corupţie şi să le dea posibilitatea oamenilor politici să se apere în justiţie, Chiuariu a afirmat acestea "au o mare doză de ipocrizie".

"Eu cred că este o mare doză de ipocrizie în unele din luările acestea de cuvânt. Haideţi să vedem cum s-ar comporta parlamentarii respectivi dacă ei ar fi într-o asemena situaţie? Eu cred că soluţia este cea pe care am spus-o: În momentul în care instituţiile noastre judiciare, şi în special Parchetul, vor inspira o asemenea încredere că nici nu poate fi vorba de vreo comandă politică în spatele unei astfel de anchete, eu sunt sigur că nimeni nu se va mai pune ca o piedică în calea desfăşurării lor", a subliniat Tudor Chiuariu.

Solicitările Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, de Camera Deputaţilor. În cazul lui Adrian Năstase s-au înregistrat 120 de voturi "pentru", 150 de voturi "împotrivă", iar şase voturi au fost declarate nule.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiuariu: Lupta împotriva corupţiei nu poate fi limitată doar la votul de miercuri din Cameră .
 Vizualizări articol: 341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiuariu: Lupta împotriva corupţiei nu poate fi limitată doar la votul de miercuri din Cameră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei