Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2008 - Anul XIII, nr. 178 (3859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nutriţioniştii cer MS aprobarea listei alimentelor nesănătoase pentru copii în varianta comisiei

Joi, 31 Iulie 2008 (16:19:41)

 Membrii Comisiei de alimentaţie şi nutriţie a Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) cer conducerii instituţiei să îşi definitiveze poziţia faţă de Legea privind alimentele nesănătoase, în condiţiile în care se tergiversează aprobarea listei alimentelor care pot fi consumate de copii în şcoli.
 
  Conf. dr. Gabriela Roman, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru al comisiei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nimeni nu ar avea de ce să intervină în întocmirea listei, cu atât mai puţin patronatul din alimentaţie, Romalimenta, care a modificat lista specialiştilor în interesul propriu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Suntem puşi în faţa unei tergiversări din partea ministerului. Cerem ca MSP să stabilească clar poziţia şi să îşi manifeste dorinţa ca acesată lege să meargă mai departe aşa cum este. Noi, specialiştii în nutriţie am întocmit lista alimentelor în conformitate cu datele ştiinţifice, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Nu înţelegem de ce se tergiversează şi nu apare această lege", a afirmat Roman.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii Publice trebuie să aplice legea în baza listei elaborate de Comisia de alimentaţie şi nutriţie, care reuneşte specialişti în nutriţie şi diabet.

Gabriela Roman a subliniat că nu înţelege de ce lista comisiei a fost transmisă de conducerea MSF patronatului Romalimenta, deşi Romalimenta nu este parte a Ministerului Sănătăţii Publice şi nu are în atribuţii întocmirea unor liste de alimente nesănătoase pentru copii.

Deputatul independent Mircia Giurgiu, iniţiatorul legii privind o alimentaţie sănătoasă pentru copii, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că dacă Ministerul Sănătăţii Publice va aproba, prin ordin, altă listă decât cea a propriei comisii, va ataca ordinul în contencios administrativ, şi va cere ministrului Eugen Nicolăescu să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru neaplicarea unei legi votate şi promulgate de preşedintele României.

Giurgiu l-a acuzat pe ministru că pune interesele patronatului din alimentaţie mai presus de sănătatea copiilor.

Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, elaborată de Comisia de alimentaţie şi nutriţie a Ministerului Sănătăţii Publice, conţine alimente cu conţinut ridicat de calorii, alimente cu conţinut mare de zahăr (prăjituri, bomboane, acadele, băuturi răcoritoare), alimente cu conţinut mare de grăsimi (hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, produse de patiserie, prăjeli, maioneze, mezeluri grase), alimente cu conţinut mare de sare (chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sărate), alimente neambalate şi neetichetate.

Nutriţioniştii care au întocmit lista susţin că toate acestea pot fi înlocuite cu fructe, salate, lactate degresate şi apă în loc de sucuri, la fel cum se întâmplă în şcolile din Franţa, SUA sau Marea Britanie.

Datele statistice arată că, la nivel naţional, aproximativ 35% dintre copiii sub 16 ani suferă de obezitate.

În luna mai, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, estima că efectele legii anti fast-food se vor vedea în mod semnificativ după un an, iar tot de atunci va scădea numărul copiilor care suferă de boli induse în urma alimentaţiei nesănătoase.

În aceeaşi lună, Camera Deputaţilor a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede că în incinta unităţilor de învăţământ de stat şi particular este interzisă prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor.

Propunerea legislativă, iniţiată de deputaţi din mai multe partide, se intitula "proiect de lege pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar" şi a fost adoptată de deputaţi cu 186 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi trei abţineri.

Potrivit actului normativ, Ministerul Sănătăţii urma să întocmească şi să actualizeze o listă a alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, în funcţie de indicaţiile specialiştilor în nutriţie. Inspectoratele şcolare urmau să preia această listă şi să o comunice unităţilor de învăţământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nutriţioniştii cer MS aprobarea listei alimentelor nesănătoase pentru copii în varianta comisiei.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nutriţioniştii cer MS aprobarea listei alimentelor nesănătoase pentru copii în varianta comisiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei