Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2008 - Anul XIII, nr. 178 (3859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Legea electorală ar putea afecta acurateţea rezultatului votului, dar este un pas înainte

Joi, 31 Iulie 2008 (16:23:35)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Roma, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia, că, probabil, actuala lege electorală din România va genera "probleme în acurateţea rezultatului votului", dar este un pas înainte în clarificarea clasei politice.

  Reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia prezenţi la întâlnirea de la Ambasada României de la Roma i-au spus şefului statului că sunt foarte nemulţumiţi de faptul că, potrivit reglementărilor stabilite de actuala lege electorală din România, ei nu vor putea vota la alegerile parlamentare. Ei au explicat că majoritatea românilor din Italia nu au domiciliul în această ţară şi, astfel, chiar dacă la data votului se vor afla în Italia, unde au reşedinţă, nu vor putea vota.

Preşedintele a răspuns că ştie problemele acestei legi încă de a doua zi după ce aceasta a fost adoptată în Parlament. El a spus că şi în România cei care în ziua votului nu se vor afla în oraşele unde au domiciliul nu vor putea vota.

Băsescu a menţionat că, statistic, în ziua votului, peste 1.200.000 de români nu se află în oraşele în care au domiciliul, menţionând că, astfel, la alegerile parlamentare aceştia nu vor putea vota.

Traian Băsescu le-a spus românilor prezenţi la Ambasada de la Roma că nu se mai poate face însă nimic din acest punct de vedere. "Eu sunt convins că nimeni nu se mai atinge de ea. (...) Chiar dacă părerea mea este proastă, nu am cum să modific legea. Să vă spun că se mai poate ceva pentru aceste alegeri, v-aş minţi", a spus Băsescu.

El a adăugat că nimeni nu va dori ca această lege să mai intre în discuţia Parlamentului, "pentru că dacă intră, mai mult ca sigur nu mai iese de acolo votul uninominal".

Unul dintre românii prezenţi a întrebat dacă legea nu ar putea fi modificată dacă românii din Italia ar strânge semnături. "Păi, strângeţi acum 500.000 de semnături. Hai, acum", a spus Băsescu.

El a menţionat, râzând, că i-ar conveni ca românii din Italia şi Spania să poată vota. "Deci, legea este proastă din acest punct de vedere. Singurul ei avantaj este că se face o jumătate de pas în a încerca să votezi mai direct deputatul sau senatorul", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că speră ca numărul consulatelor şi birourilor consulare din Italia şi Spania să fie mult mai mare până la alegeri. Un român prezent l-a întrebat pe şeful statului dacă este de părere că în 12 secţii de votare pot vota 100.000 de oameni sau un milion de oameni.

"Hai să fim cinstiţi: discuţia asta teoretică a fost înainte de fiecare alegere şi, totuşi, chiar dacă în Italia şi Spania s-au instalat secţii de votare în primării, s-a votat, din totalul de peste 2 milioane, au votat 70 de mii de români aflaţi în străinătate, chiar dacă mulţi au avut secţie de votare chiar în oraşul în care au fost stabiliţi", a spus Băsescu.

Cei prezenţi i-au înmânat şefului statului o scrisoare în care şi-au exprimat nemulţumirile.

În concluzie, şeful statului le-a spus celor prezenţi că actuala lege electorală "a fost făcută în mare viteză, cu presiuni publică" şi că, în opinia sa, va genera, probabil, "probleme în acurateţea rezultatului votului". "Dar este un pas înainte în clarificarea clasei politice faţă de votul pe liste", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Legea electorală ar putea afecta acurateţea rezultatului votului, dar este un pas înainte.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Legea electorală ar putea afecta acurateţea rezultatului votului, dar este un pas înainte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei